Hoppa till huvudinnehåll

Åbo Akademis rektor flyttar till Humanisticum

humanisticum
Arkivbild. Rektoratet flyttar in i Humanisticum. humanisticum Bild: Yle/Andy Ödman humanisticum

Åbo Akademis rektor Moira von Wright och vicerektor Mikael Lindfelt ska flytta till Humanisticum på Biskopsgatan 13. Tanken är att universitetets operativa ledning ska vara närmare den akademiska verksamheten.

Humanisticum ligger närmare campus och kan därför erbjuda lämpliga utrymmen. Flytten ska ske senare i höst, enligt ett pressmeddelande från Åbo Akademi.

En innerdörr i trä på humanisticum.
Aulan i mitten av Humanisticum är imponerande. En innerdörr i trä på humanisticum. Bild: Linus Hoffman / Yle Åbo Akademi,ingångar,dörrar,humanistiska fakultetenten vid åa

Till Humanisticum flyttar, förutom rektorerna, förvaltningsdirektören, ledningens assistent samt planerings- och utvecklingschefen. Centrala administrationen kommer att fortsätta att jobba i huvudbyggnaden vid Domkyrkotorget.

Rektorerna kommer att hålla till på andra våningen. De som i nuläget har sina arbetsrum på andra våningen erbjuds vid behov ersättande utrymmen.

Ett runt skyddsräcke av trä inne på humanisticum.
Från andra våningen kan man se ner till första våningen. Ett runt skyddsräcke av trä inne på humanisticum. Bild: Linus Hoffman / Yle Åbo Akademi,Räcke,humanistiska fakultetenten vid åa

Sedan tidigare används Humanisticums bottenvåning för olika tillställningar och mottagningar av rektorn, och planen är att ta i bruk utrymmena ännu mera efter flytten.

Huset är ritat av arkitekten Gustaf Nyström. Det blev färdigt 1894, och har sedan varit i Åbo Akademis användning.

Mikael Lindfelt, en man med glasögon och axellångt grånande hår, tittar in genom ett fönster till en sal i ett 1800-talshus.
Vicerektor Mikael Lindfelt får snart flytta in i Humanisticum. Mikael Lindfelt, en man med glasögon och axellångt grånande hår, tittar in genom ett fönster till en sal i ett 1800-talshus. Bild: Linus Hoffman/Yle Mikael Lindfelt,Åbo Akademi,humanisticum

Läs också