Hoppa till huvudinnehåll

Damkronornas bojkott är slut – överens med förbundet efter två månader

Damkronorna lyssnar på sina tränare.
Damkronorna redo för spel igen (arkivbild). Damkronorna lyssnar på sina tränare. Bild: AOP / Miikka Jääskeläinen Sveriges damlandslag i ishockey

Två månader efter att de svenska damlandslagsspelarna började nobba spel med Damkronorna är en ny överenskommelse nådd. Vi kan nu med bra förutsättningar lägga fullt fokus på det sportsliga, säger förbundskaptenen Ylva Martinsen.

Det var i mitten av augusti som det briserade en bomb inom svensk damhockey. Alla uttagna spelare till det svenska damlandslaget i ishockey, som i våras degraderades till B-VM, valde nämligen att bojkotta en turnering, med krav på bättre förutsättningar för landslagsspel.

– Det skär i våra hjärtan att en av de första reaktionerna för oss som tilldelas äran att representera vårt land återkommande är hur mycket minus vi kommer att gå, skrev lagkaptenen Erika Grahm på Instagram.

Bojkotten satte käppar i hjulen även för Damlejonen. Det svenska ishockeyförbundet valde nämligen att ställa in en fyrnationsturnering i Luleå där Finland skulle ha deltagit.

Men nu är Damkronornas bojkott över.

"Fullt fokus på det sportsliga"

Det svenska ishckeyförbundet meddelar i ett pressmeddelande att man kommit överens med spelarfacket Sico om villkor och förutsättningar för spel med Damkronorna.

– Det känns riktigt bra att vi nu äntligen på allvar kan komma igång med vår landslagssäsong. Vi kan nu med bra förutsättningar lägga fullt fokus på det sportsliga och göra allt vi kan för att spela en bra ishockey och så klart på att återta vår plats i VM:s högsta division nästa år, säger Damkronornas förbundskapten Ylva Martinsen.

Bland annat inför förbundet en medaljbonus för VM och OS och en ersättning för förlorad arbetsinkomst, som kommer att finansieras av SDHL, med stöd av SHL.

Spelarna ska i framtiden vara försäkrade mot skador som uppkommer vid landslagsspel. Dessutom kommer spelarna i nästa vårs VM-trupp att få en gratifikation ifall man stiger till A-VM.

– Det känns skönt. Det känns framför allt skönt att få fokusera på det vi vill fokusera på: det sportsliga, säger Erika Grahm till SVT.