Hoppa till huvudinnehåll

Fortums köp av Uniper får kritik: "Varför ska finska staten äga kolkraft?"

Unipers kraftverk i Gelsenkirchen.
Unipers kraftverk i Gelsenkirchen i Tyskland. Arkivbild. Unipers kraftverk i Gelsenkirchen. Bild: /All Over Press kolkraftverk,Uniper,Gelsenkirchen

Riksdagsledamot Harry Harkimo (LN) tycker det är tvivelaktigt att det långt statsägda bolaget Fortum köper upp energibolaget Uniper, ägare till många kolkraftverk. På Fortum försäkrar investor relations manager Måns Holmberg att kolkraften ska avvecklas.

– Ekonomiskt är det säkert en bra affär, säger Harry Harkimo.

Tyska Uniper är ett bolag som bildades så sent som 2016 då gas- och kolkraftverksamheten plus en del vatten- och kärnkraft knoppades av från energijätten E-On.

2018 klev Fortum, där finländska staten är huvudägare in, och är nu majoritetsägare med ett innehav om drygt 70 procent.

Kol utgör 30 procent av Unipers energiproduktion. Resten är framför allt gas, men också vattenkraft och kärnkraft.

"Kolkraften ska avvecklas"

Harry Harkimo från Liike Nyt har kritiserat affären ända sedan det första gången blev känt:

– Jag förstår inte varför finska staten ska äga ett bolag som har 30 procent kolkraft, säger Harry Harkimo.

Måns Holmberg, investor relations manager på Fortum, är van att få svara på de här frågorna om och om igen.

– Uniper har 20 procent vatten- och kärnkraft som inte släpper ut koldioxid. 50 procent kommer från gas och 30 procent från kol. Det är inte kolkraften vi var ute efter i första hand utan de andra energiformerna, säger Måns Holmberg.

– Kolkraften ska avvecklas, det är klart, säger han.

Harry Harkimo och Måns Holmberg
Harry Harkimo (Liike Nyt) och Måns Holmberg vid Fortum har olika syn på affären mellan Fortum och Uniper. Harry Harkimo och Måns Holmberg Fortum,energi,kolkraftverk

Avveckla till 2050

Inom EU gäller att energiproduktion med kol ska avvecklas senast 2050. Flera länder tänker emellertid gå fram mycket snabbare.

Harry Harkimo ifrågasätter inte ekonomin bakom affären:

– Det handlar inte om businessen. Jag tror nog att siffrorna stämmer och att det går att tjäna pengar även på kolkraft. Men hur har staten tänkt, att investera i en verksamhet (kolkraft) som ska läggas ner helt? Är det verkligen något som staten ska syssla med?

Staten äger drygt 50 procent av Fortum, det vill säga precis så mycket att ge majoritet på bolagsstämman. Men andra ord är det staten som godkänner bokslut och som bestämmer vem som sitter i styrelsen.

Måns Holmberg som är ansvarig för investerarrelationer är den som i praktiken håller kontakt med staten om vad som är på gång i bolaget.

Många investerare förvånade

På frågan om vad han fick för svar när Fortum presenterade planerna på att köpa Uniper svarar han så här:

– Jag kan inte direkt referera de diskussioner vi har haft. Det normala med många investerare var att de var lite förvånade. Det är många som får sin information om Uniper via medierna. Och de läser rubrikerna och inte hela artiklarna, säger Måns Holmberg.

Så till Harry Harkimos fråga om varför staten ska äga kolkraft. Enligt Harkimo skulle det vara bättre att privata börsbolag tar hand om den smutsiga delen av energiproduktionen.

Men på Fortum vänder man på frågan:

– Tvärtom, vem om inte staten är den som kan ta ansvar för energiomställningen, frågar Måns Holmberg.