Hoppa till huvudinnehåll

Hemmafavoriten Hradeckys uppmaning till Åbopubliken: ”Behöver en liknande försvarsborg som bosnierna hade”

Lukas Hradecky tackar publiken med resten av landslaget.
Lukas Hradecky hoppas och tror på stort stöd av publiken på Kuppisstadion. Lukas Hradecky tackar publiken med resten av landslaget. Bild: Mauri Ratilainen / EPA-EFE / All Over Press Lukáš Hrádecký,Finlands herrlandslag i fotboll

Vi har redan glömt förlusten, intygar både Lukas Hradecky och Teemu Pukki för Yle inför ödesmatchen mot Armenien på tisdagskvällen. Att matchen spelas på hemmaplan gör livet lättare. Dessutom kan en förlust ha varit precis det som laget behövde.

Tre matcher återstår av EM-kvalet för Finlands del. Förutsatt att bosnierna inte tappar poäng måste fotbollslandslaget vinna alla tre.

Först ut: Armenien i Åbo. Där kommer publiken – och motståndarna – att få se ett uppretat landslag, menar åtminstone Teemu Pukki.

– Förlusten är avklarad nu. Vi tänker inte på den längre. Efter den där uppvisningen vill varendaste kille i det här laget visa att vi hör hemma där vi ligger i gruppen, säger han.

Teemu Pukki på landslagsträningar.
En avslappnad Teemu Pukki ser fram emot matchen mot Armenien. Teemu Pukki på landslagsträningar. Bild: Yle / Mattias Simonsen Teemu Pukki

Stämningen på hotellet i Åbo, där spelarna möter pressen dagen innan ödesmatchen, är ändå inte allvarlig. Tvärtom verkar landslagsstjärnorna vara på lättsamt humör.

– I den här åldern orkar man inte stressa längre. Man gjorde det kanske lite väl mycket som yngre, skrattar Pukki.

"Måste gå via bottnen för att kunna spela de här matcherna"

Men vad som står på spel mot Armenien går inte att skämta bort. Tappar Finland poäng mot dem börjar drömmen om ett direktavancemang till EM också kännas mer avlägsen.

Men med tanke på allvaret som väntar kan en förlust som den landslaget åkte på i Zenica på lördagen ha varit precis det som behövdes.

– Nu har vi förlorat mot de tuffaste lagen i gruppen. Det kan bra hända att det behövdes lite piska med tanke på de kommande måstematcherna, säger Lukas Hradecky.

Lukas Hradecky på landslagsträningar.
Lukas Hradecky kan njuta av läget trots pressen. Lukas Hradecky på landslagsträningar. Bild: Yle / Mattias Simonsen Lukáš Hrádecký

Både Hradecky och Pukki har varit med om hur snett det kan gå i landslaget. Under Mixu Paatelainens och Hans Backes sejourer gick Finland från en kvalbesvikelse till en annan.

Därför kan de också uppskatta läget nu.

– Ingenting i livet är lätt. Man måste gå via bottnen för att kunna spela de här stora matcherna. Det är något vi måste njuta av. Det poängterar vi mer rutinerade spelare för de yngre killarna också, säger Hradecky.

Pohjanpalo gläds åt att vara tillbaka – till och med i Åbo

För Hradeckys del innebär matchen mot Armenien också en återkomst till hemstaden Åbo. Det gör matchen än mer speciell.

– Det glädjer mig något oerhört att få spela här. Kompisar och bekanta har frågat efter biljetter till matchen mer än någonsin tidigare, men det är bara fint. Det verkar som om Åbo kommer att stå bakom laget på samma sätt som Tammerfors gjorde, säger han och tillägger:

– Vi vill att anhängarna gör Kuppis fotbollsstadion till en liknande försvarsborg som bosnierna hade i Zenica.

Helsingforsbördige Joel Pohjanpalo kan också uppskatta att vara i hemlandet, men vägrar medge att han skulle trivas i Åbo.

– Inte är det här ju det bästa stället på jorden, men kul att vara tillbaka i Finland och framför hemmapubliken igen, säger han skämtsamt.

Joel Pohjanpalo.
Joel Pohjanpalo nätade mot Bosnien-Hercegovina. Joel Pohjanpalo. Bild: Lehtikuva Joel Pohjanpalo

På ett personligt plan var matchen mot Bosnien-Hercegovina lyckad för Pohjanpalo. Anfallaren gjorde landslagscomeback i pausvilan efter ett 18 månader långt skadehelvete och stod för Finlands enda mål i matchen.

– Med tanke på att utgångsläget för ett och ett halvt år sedan var att jag eventuellt aldrig skulle spela fotboll igen så är det självklart roligt att näta genast då man hoppar in på planen.

Men…

– Spelet höll inte den nivå som vi är nöjda med och vi har mycket att jobba på för att komma upp till samma nivå igen, slår Pohjanpalo fast.

"Två skottskadade lag som möts"

Enligt Leverkusen-spelaren är inget ännu fastslaget gällande hur stort ansvar han kan ta på sig mot Armenien.

– Men man ska inte vara med i landslagstruppen om man inte kan stå på plan i 90 minuter. Nu har jag dessutom 45 minuter fotboll i kroppen. Men vi får se hur det ser ut, säger Pohjanpalo.

Anfallarkollegan Pukki gläds också åt att Pohjanpalo kan spela igen.

– Det var kul att få spela med honom i 45 minuter, får se hur det blir i morgon. Han visade ju direkt att han är en målskytt. Det hjälper mig också då det finns flera farliga spelare i anfallet som försvaret måste specialbevaka, säger han.

Joel Pohjanpalo och Teemu Pukki på landslagsträningar.
Lyckligt radarpar. Joel Pohjanpalo och Teemu Pukki njuter av att vara på landslagssamling tillsammans igen. Joel Pohjanpalo och Teemu Pukki på landslagsträningar. Bild: Yle / Mattias Simonsen Teemu Pukki,Joel Pohjanpalo

Det är inte bara Finland som är pressat att prestera på tisdagskvällen. Armenien torskade borta mot Liechtenstein på lördagskvällen då de fick nöja sig med en poäng och samtidigt tappade mark i tabellstriden.

– Det är två skottskadade lag som möts. Jag kan tänka mig att det är en ganska grinig trupp som reser hit till Åbo. Det handlar ändå om deras största matcher någonsin också. Det kommer att bli väldigt intressant, siar Hradecky och får medhåll av Pukki:

– Det kommer att handla om vilket lag som glömt sin förra match snabbare.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport