Hoppa till huvudinnehåll

Huaweis grundare tror att tvisten fortsätter: "Vem som än blir USA:s nästa president väntar vi oss inte att Huawei slipper sanktioner"

Ren Zhengfei, här iklädd blå kostym. I bakgrunden förgyllda stolar.
Ren Zhengfei grundade Huawei år 1987 med ett startkapital på kring 3000 euro. Före det hade han bland annat tjänstgjort i den kinesiska armén. Ren Zhengfei, här iklädd blå kostym. I bakgrunden förgyllda stolar. Bild: Juha-Matti Mäntylä/Yle Huawei,Ren Zhengfei

De närmaste åren står tiotals miljarder på spel då den femte generationens telekomnät ska byggas ut. Den här gången har däremot inte de traditionella nätverkstillverkarna det bästa utgångsläget.

Med en marknadsandel på nästan 30 procent är kinesiska Huawei nämligen världens största tillverkare av mobilnät. Finländska Nokia och svenska Ericsson har halkat efter kineserna till och med på den europeiska marknaden.

Yle träffade Huaweis grundare Ren Zhengfei i Shenzhen i Kina. Ren har tidigare undvikit rampljuset, men gör inte det längre.

Trump satte käppar i hjulet

Kinesiska Huaweis konkurrensfördel i förhållande till exempelvis Nokia är att Huawei har en större budget för produktutveckling och en inhemsk marknad som omedelbart möjliggör stora produktionsvolymer.

Den här gången kan fördelen dessutom vara ännu större, då stora Kina är bland de första att bygga rekordsnabba förbindelser.

Allting står alltså uppdukat för 5g-kalas, men USA:s president Donald Trump är Huaweis glädjedödare.

Enligt Trump stjäl Huawei affärshemligheter och är en risk för USA:s nationella säkerhet.

USA hävdar att bolaget i förlängningen är ett verktyg för den kinesiska underrättelsetjänsten. USA försöker också övertyga sina europeiska partner att inte köpa utrustning av Huawei.

Huaweis grundare bestrider skarpt anklagelserna om samarbete med kinesiska myndigheter.

En massa industrilokaler. I bakgrunden höghus.
De anställda äger Huawei. Aktierna kan ändå inte handlas fritt och Ren Zhengfei har vetorätt på besluten. "Den rätten har aldrig använts." En massa industrilokaler. I bakgrunden höghus. Bild: Juha-Matti Mäntylä/Yle Huawei

– Amerikanerna har spritt en massa anklagelser om vårt bolag. De har flera gånger anklagat oss för att missbruka information. Alla vet att anklagelserna inte stämmer, säger Ren Zhengfei.

– Det skulle orsaka en motreaktion, som skulle sprida sig över hela världen och skada trovärdigheten vi byggt upp under 30 år.

Huawei hamnade på svarta listan

I USA fick Huawei inga blida blickar före Trumps tid heller, och bolaget har ingen nämnvärd marknadsandel i landet. I dag är Huawei dessutom på det amerikanska finansministeriets sanktionslista, vilket begränsar amerikanska bolags möjligheter att sälja teknologi till Huawei.

Tidigare har Huawei köpt teknologi av till exempel chiptillverkare som Qualcomm.

– USA:s sanktioner har ingen större inverkan på bolagets verksamhet. Vi använder våra egna chip i största delen av våra produkter, säger Ren.

Huawei utvecklar och använder egna chip och egen teknologi, om den inte kan importeras från USA.

– Den amerikanska regeringen tror att den genom att sätta stopp för leveranserna får ett vapen i handelskriget mot Kina, men det träffar inte rätt. Försäljningen hos deras egna bolag har försvagats.

Takvalv fyllda med väggmålningar.
Flotta takvalv, väggmålningar av historiska stormän, slingrande trappor och otaliga salar. Konkurrenternas kontor bleknar bredvid Huaweis representationspalats. Takvalv fyllda med väggmålningar. Bild: Juha-Matti Mäntylä/Yle Huawei

Huawei skapar en egen appbutik

Att ersätta amerikanska produkter i mobiltelefoner kommer inte att bli lätt. Hur ska Googles appar ersättas i västländer?

Finländarna minns hur Nokia förgäves försökte skapa ett tredje ekosystem, parallellt med Apple och Google. Det fick ett olyckligt slut.

Försäljningen av Huaweis telefoner led av en svacka i våras så fort det blev oklart huruvida de skulle ha tillgång till Googles tjänster. Sedermera har läget stabiliserats, efter att konsumenterna fick veta att förbudet inte gäller telefonmodeller som redan är lanserade.

Däremot gäller det nya modeller. För ett par veckor sedan lanserade Huawei sin nya smarttelefon Mate 3, utan appar från Google.

Vd Ren Zhengfei medger att det inte går att ersätta Googles appbutik och andra tjänster i en handvändning.

– Om USA inte låter oss få tillgång till Googles ekosystem, så påverkar det vår försäljning utomlands.

Det kan däremot visa sig att bolaget inte har något annat alternativ än att försöka.

En rad med maskiner i en fabrik. Borta till höger står två anställda.
I Huaweis södra fabrik i Shenzhen tillverkas P30-smarttelefoner. År 2013 jobbade 83 personer vid en sån här enhet, i dag är de 17 till antalet. En rad med maskiner i en fabrik. Borta till höger står två anställda. Bild: Juha-Matti Mäntylä/Yle Huawei

Tvisten fortsätter

Tvisten kring telekomnäten lär fortsätta länge, det tror också Ren Zhengfei.

– Vem som än är USA:s nästa president, så väntar vi oss inte att Huawei plockas bort från sanktionslistan. Ingen i USA talar för Huawei. Därför är vi psykiskt beredda på att vara kvar på listan länge.

Artikeln baserar sig på Yle Uutisets artikel Huawein perustaja uskoo nokittelun jatkuvan: "Kuka tahansa on Yhdysvaltojen seuraava presidentti, emme odota, että Huawei poistettaisiin kieltolistalta"