Hoppa till huvudinnehåll

Kolumn: Landslaget dansade in i Åbokvällen – nu är golvet bokat för att skriva fotbollshistoria

Finlands fotbollslandslag firar mål. Ansikte på Mats Ahlnäs påklistrat.
Vägen till EM är bredare än den någonsin har varit, skriver Yle Sportens Mats Ahlnäs. Finlands fotbollslandslag firar mål. Ansikte på Mats Ahlnäs påklistrat. Finlands herrlandslag i fotboll

Ett steg bakåt, ofantligt många fler framåt. Finland stormar mot EM – och nu krävs det inga virvlande eller avancerade rörelser längre, skriver Yle Sportens Mats Ahlnäs efter EM-kvalsegern i Åbo.

Så enkelt kan det vara.

En chipp, ett klassavslut och sedan sa Teemu Pukki game over till hela Armenien.

Det som såg lite trevande ut under de första minuterna blev i slutändan en bekväm och behaglig tisdag. Finland dominerade, gjorde det där omtalade jobbet och krossade en av huvudkonkurrenternas höst.

Vinden piskade på från ett håll, himlen öppnade sig efter en kvart och kvicksilvret kröp ner mot nollan. Ändå blev det karnevalstämning i Åbo.

Då ett slutspelshopp slocknade flammade det andra upp med full kraft igen. Finland är okej efter bottennappet i Bosnien-Hercegovina. Mycket mer än så, till och med.

Landslaget dansade in kvällen med supportrarna, och precis alla i Åbo visste vad det betydde. Finland tassar i utkanterna av de stora drömmarna.

Fotboll, slutspel och Finland. En helig treenighet trots allt?

Saknades ledarna?

Efter en famlande och fumlig start – det såg till och med lite oroligt ut första tio – sorterade Finland in matchen, motståndet och svårighetsgraden.

De stora ledarna Paulus Arajuuri och Tim Sparv saknades. Eller gjorde de verkligen det?

Det här landslaget har gjort det till ett signum att smälta in nya spelare i sin helhet utan att det syns fogar eller känns otryggt för oss på läktaren. Nykomlingarna är omedelbart välkomna, de orutinerade fattar i en handvändning vad förbundskaptenen Markku Kanerva kräver av dem.

Nu tvingades Kanerva möblera om på ett par ställen och fräscha upp på ett par andra. In med Sauli Väisänen och Joni Kauko, krydda med Fredrik Jensens länkspel och Lassi Lappalainens fartfotboll. Kanerva hade delat ut tydliga roller och fick tydliga svar.

Finland har blivit duktigt på att städa undan det som vi slarvigt brukar kalla blåbärslagen. Lågt stående försvar lirkas metodiskt upp med dyrk och mejsel. Finland har blivit bra på att ta tag i matchen och få det att kännas betydligt bekvämare att titta på än förut.

Landslaget håller formen, kursen och disciplinen. Armenien hemma var ett bananskal och Finland hade inte råd att trampa på den här minan.

Inte en chans. De var inte ens nära.

Var som en mullrande urkraft

I den här typen av match mot den här typen av motstånd premieras tålamod och envishet. Jag vet inte någon spelare som ger de orden ett bättre ansikte än Joel Pohjanpalo.

Jag har inte sett honom spela fotboll lajv sedan VM-kvalet mot Turkiet för två år sedan. Då skickade han in kvitteringen och fick publikens hjärtan att klappa i en våldsam takt.

Sedan dess har Pohjanpalo slitits mellan hopp och förtvivlan. Bänken i Bundesliga har bromsat utvecklingen och vristskadan höll på att sätta stopp för en lovande fotbollskarriär.

Nu var han i Åbo igen och blev inbytt när Fredrik Jensen tvingades utgå med en lårkaka.

Pohjanpalo var som en mullrande urkraft. Han sprang på alla bollar, tryckte ut bröstet, spände alla muskelfibrer i kroppen och vann närkamper stup i kvarten.

Pukki gjorde målen, stal rubrikerna och var alldeles utsökt. Pohjanpalo var som ett kärnkraftverk bredvid honom sista halvtimmen.

I ett år har Kanerva letat efter den idealiska parhästen till Pukki. Det naturliga valet har suttit på en läkarklinik i Leverkusen.

Vägen hit har varit lång. Vägen till Finlands startelva är kortare. Vägen till EM är bredare än den någonsin har varit.

I november ska landslaget dansa hela vägen till en historisk slutspelssommar. Golvet är bokat, datumen är inringade med röd tusch.

Det krävs inga virvlande eller avancerade steg längre. Det rediga, rejäla och resultatgivande räcker. Och det här landslaget är riktigt, riktigt bra på det.