Hoppa till huvudinnehåll

Linnéa Henriksson ombads ställa upp – posten som ordförande i Raseborgs fullmäktige var inte planerad

Raseborgs stadsfullmäktigeordförande Linnéa Henriksson, SFP.
Linnéa Henriksson var SFP:s förslag till ny ordförande. Raseborgs stadsfullmäktigeordförande Linnéa Henriksson, SFP. Bild: Yle / Sebastian Dahlström Linnéa Henriksson,SFP,Svenska folkpartiet i Finland,Raseborg

Det har inte varit något mål för Linnéa Henriksson att bli fullmäktigeordförande. Posten ramlade på sätt och vis över henne och det är hon glad över.

Det första mötet i rollen som fullmäktigeordförande i Raseborg är över för Linnéa Henriksson.

Hon hann svinga ordförandeklubban i drygt två timmar efter att hon blev vald till posten av ett enhälligt fullmäktige på måndagen (14.10).

Känslan vid podiet längst fram i salen beskriver hon som lite oorganiserad till en början.

Efter ett antal år som fullmäktigeledamot så kan hon det mesta i stora drag så bara hon får ordning på sina papper så blir det nog bra, säger hon.

- Jag insåg att det inte gick att böja femton miljoner på finska i flykten så min man meddelade att de får vi lite öva på, berättar Henriksson med ett skratt.

Hälsosamt att det fanns andra kandidater

Linnéa Henriksson var SFP:s fullmäktigegrupps kandidat till posten som ordförande.

Eftersom partiet sitter på många ledamotsplatser i fullmäktige var det klart att hon skulle väljas till ordförande och inga andra kandidater föreslogs på mötet.

Men det fanns flera inom SFP som ville ta över rodret som ordförande efter Thomas Blomqvist.

Henriksson vill inte återge några detaljer från gruppmötet men konstaterar att det är hälsosamt att hon inte var den enda som uppfattades som lämplig för jobbet.

Jag väcker kanske inte så fruktansvärt mycket våldsamma sympatier eller antipatier men det kan vara ganska bra i en sådan här roll

Hon berättar att hon ombads att ställa upp som ordförande och att beslutet att tacka ja var relativt lätt att ta eftersom uppdraget har varit fungerande under Thomas Blomqvist tid som ordförande.

Hon beskriver sig själv som en person som olika saker ramlar över utan att hon själv tagit initiativ. Så var det också med ordförandeposten.

- Jag är i hemlighet lite imponerad av de människor som har väldigt utstakade mål och som har siktat in sig på att bli exempelvis riksdagsledamot eller företagsledare.

"Trist människa som sysslar med förvaltning"

Trots att det fanns andra kandidater inom SFP känner hon att hon har politikernas stöd. Det kan vara en fördel för henne att vara ”en trist människa som sysslar med förvaltning”, som hon själv uttrycker det.

- Jag väcker kanske inte så fruktansvärt mycket våldsamma sympatier eller antipatier men det kan vara ganska bra i en sådan här roll.

- Det går att acceptera mig även om man föredragit någon annan.

Öppna Instagram-inlägget

Efter bara drygt två mötestimmar i sin nya roll har hon ännu svårt att säga hurdan ordförande hon kommer att vara.

Hon konstaterar att hon i andra sammanhang har ganska lätt att se olika parters perspektiv och att det kan vara en nyttig egenskap i fullmäktigesalen.

Kommunalpolitik i främsta rummet

Linnéa Henriksson efterträder partikollegan Thomas Blomqvist som nu ska fokusera på sitt jobb som minister för nordiskt samarbete och jämställdhet.

Vad hon själv tänker om sin framtid som politiker kan hon inte svara på. Hon har varit intresserad av uttryckligen kommunalpolitik och om det i något skede blir mera politik än just lokalt i Raseborg vet hon inte just nu.

Artikeln bygger på en intervju av Marica Hildén.