Hoppa till huvudinnehåll

Många vill visa sitt stöd för chauffören i Skogbyolyckan: ”Fel att han ensam ska bära ansvaret”

Ett grönt militärfordon på en asfalterad väg i närheten av ett järnvägsspår.
Bland annat tingsdomaren Christian Hirn satt inne i ett fordon som motsvarade olycksfordonet då Västra Nylands tingsrätt besökte olycksplatsen under rättegången i september. Ett grönt militärfordon på en asfalterad väg i närheten av ett järnvägsspår. Bild: Paula Tiainen / Yle Västnyland,Raseborg,Skogby, Raseborgs stad,rättegång,Ekenäs,Plankorsningsolyckan i Raseborg 2017,olycksplatser,Västra Nylands tingsrätt,järnvägar,militärfordon,skogby

På onsdag eftermiddag har över 5000 skrivit på en namninsamling för sätta stopp för en ny rättegång mot beväringen som körde militärfordonet i plankorsningsolyckan i Skogby. Initiativtagaren Anne Yrjänä vill visa att många står på beväringens sida.

En adress mot rättsprocessen mot beväringen som körde militärfordonet i Skogbyolyckan i Raseborg finns nu på sajten adressit.com. På onsdag eftermiddag hade adressen samlat drygt 5 000 namn. En majoritet av de som skrivit under är från Karleby, Helsingfors och Raseborg.

Tre beväringar omkom och elva personer skadades när ett militärfordon kolliderade med en rälsbuss i Skogby för två år sedan. Även en passagerare på tåget dog, men i det fallet har man inte kunnat påvisa något direkt samband till olyckan.

Åklagaren överklagar den friande domen

Beväringen som körde militärfordonet stod åtalad för äventyrande av trafiksäkerheten och tre fall av dödsvållande samt tjänstebrott, men Västra Nylands tingsrätt valde att förkasta samtliga åtal.

Bild från en rättssal i Ekenäs tingsrätt. Till vänster i bilden ser man mannen som stod åklagad för bl.a. tre fall av dödsvållande i samband med Skogbyolyckan.
Den 3.10 föll domen mot mannen som körde olycksfordonet. Domen förkunnades som en kanslidom. Bilden är från rättegångsförhandlingarna i Ekenäs den 9.9. Bild från en rättssal i Ekenäs tingsrätt. Till vänster i bilden ser man mannen som stod åklagad för bl.a. tre fall av dödsvållande i samband med Skogbyolyckan. Bild: Lehtikuva Skogby, Raseborgs stad,plankorsning skogby

Biträdande riksåklagare Jukka Rappe valde att överklaga tingsrättens beslut och vill att hovrätten ska ta upp fallet. Enligt åklagaren är motiveringarna för att förkasta åtalet inte godtagbara.

"Rättsprocessen mot beväringen omänsklig"

Det här tycker Anne Yrjänä, som startat namninsamlingen, är fel. Hon tycker att det är omänskligt att chauffören ensam har fått bära ansvaret för olyckan.

En av de omkomna beväringarna var från Karleby. Yrjänä, som själv bor i Karleby, kände inte den omkomna beväringen, men hans familj hör till hennes bekantskapskrets.

Hon säger att hon följt med rapporteringen efter olyckan för två år sedan och hon har blivit mycket berörd av allt de unga männen fått gå igenom.

– Vi är många som har blivit berörda av det som har hänt och jag kände att jag vill göra något för att visa mitt stöd.

Vill visa sitt stöd för beväringen

Yrjänä tycker speciellt att rättsprocessen mot beväringen har varit orimlig.

– Jag har följt med den långa rättsprocessen och sett vad den har haft för konsekvenser för alla inblandande. Inte minst för de anhöriga. Tingsrätten gjorde rätt som förkastade åtalen mot beväringen och att det nu ska upp till rätten igen tycker jag är fel, säger Yrjänä.

Att genom en namninsamling stoppa en rättsprocess är inte möjligt. Det var inte heller det som var huvudsyftet för Yrjänä att starta en namninsamling mot en ny rättegång.

Tanken är enligt henne i huvudsak att visa beväringen att det finns ett stort stöd för honom ute bland allmänheten.

– Det som hände var en olycka och inget annat. Jag hoppas att beväringen genom den här namninsamlingen kan se att han inte står ensam, utan att vi är många som står på hans sida, säger Yrjänä.

Ansvarsfrågan väcker diskussion

Frågan om vilket ansvar den enskilda beväringen har då en olycka sker diskuterades i Slaget efter tolv förra veckan. I diskussionen deltog Juho Rasa från Beväringsförbundet, brigadkommendör Arvi Tavaila från Nylands brigad och redaktör Dan Granqvist. Maria Nylund ledde ordet. Här kan du lyssna på sändningen:

Uppdaterad 16.10 klockan 16:38 med nytt antal insamlade namn.