Hoppa till huvudinnehåll

Morgonkollen: Mofi-undervisningen kritiseras, många barn är undernärda, Niinistö besöker Afrika för första gången

Foto av sida i finsk grammatikbok
Foto av sida i finsk grammatikbok Bild: Yle / Monica Eklund finska,grammatik

Vi uppdaterar dig med nattens och morgonens nyheter.

Inrikes:

Den modersmålsinriktade undervisningen i finska får skarp kritik av gymnasiestuderande. Många anser att undervisningen fokuserar för mycket på grammatik. En av dem är Julia Huovinen som önskar att man skulle få mer ut av undervisningen som man sedan kan använda i praktiska situationer i livet.

Den elektroniska röstningen i det åländska lagtingsvalet ställdes in knappt tjugo minuter innan den skulle börja. Många fick i stället rösta per brev och många studerande är osäkra om deras röst hinner fram i tid.

I dag gäller det att köra och gå försiktigt. Meteorologiska institutet varnar för hala vägar och trottoarer nu på morgonen efter en kall natt. Det gäller speciellt Nyland, Päijänne-Tavastland, Kymmenedalen och Södra Karelen.

Utrikes:

I dag ska Sauli Niinistö besöka Etiopien. Det är Niinistös första Afrikabesök. Han ska träffa en pinfärsk Nobelpristagare, nämligen Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed som i fredags tilldelades fredspriset, samt landets president.

I Barcelona var det kaos på flygplatsen El Prat i går då tusentals demonstrerade efter domen mot separtistledare. På grund av det inhiberades över hundra flyg. Poliserna fick ta till sina batonger och andra maktmedel när demonstranterna började tränga igenom en polisavspärrning för att ta sig till vänthallen på flygplatsen.

Var tredje barn under fem år lider av undernäring enligt en ny rapport av Unicef. Det handlar inte om att barnen äter för lite, utan att de får för lite näringsrik mat. Fetma är en form av undernäring som drabbar många barn. Värst är det i södra Asien och söder om Sahara i Afrika.

Väder

Det är uppehåll i största delen av landet med växlande molnighet under dagen. Mot kvällen och natten kan det däremot regna.

I södra och mellersta Finland är det mellan 3 och 7 grader varmt, i Norra Österbotten och Kajanaland mellan 1 och 5 grader och i Lappland mellan -2 och +4 grader.

Mest svag vind.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes