Hoppa till huvudinnehåll

Niinistö hos fredsprisvinnaren i Etiopien: Vi måste förstå att Afrika ligger nära Europa

Sauli Niinistö skakar hand med Abiy Ahmed.
President Sauli Niinistö och Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed. Abiy fick nyligen Nobels fredspris bland annat på grund av att han medverkade till fredsprocessen med grannlandet Eritrea och för demokratiska reformer i Etiopien. Sauli Niinistö skakar hand med Abiy Ahmed. Bild: Lehtikuva Sauli Niinistö,Abiy Ahmed

President Sauli Niinistö träffade i dag Etiopiens president Sahle-Work Zewde och premiärminister Abiy Ahmed som nyligen fick Nobels fredspris.

- Ett samtalsämne som ligger både Finland och Niinistö varmt om hjärtat är flickors och kvinnors rättigheter och makt i beslutsfattandet och i det ekonomiska livet, säger Yles medarbetare Liselott Lindström som följer med besöket.

Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed har arbetat mycket för att stärka kvinnornas ställning i politiken och samhället.

- Att vi i Finland har en så bra jämställdhet mellan könen är en nyckel till att det går så bra för vårt land, sade Niinistö i dag då han beskrev vikten av att stöda kvinnorna i Etiopien.

Presidenterna Sauli Niinistö och Sahle-Work Zewde i Addis Abbeba, Etiopien 15.10.2019
Det finns en rad kvinnliga ministrar i Etiopien. Också landets president Sahle-Work Zewde är kvinna Presidenterna Sauli Niinistö och Sahle-Work Zewde i Addis Abbeba, Etiopien 15.10.2019 Bild: LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI Sauli Niinistö,Etiopien,Sahle-Work Zewde,Addis Abeba

För Niinistö är också klimatfrågor ett viktigt ämne under besöket. Över åtta miljoner etiopier är för tillfället i behov av mathjälp på grund av den svåra torkan i landet. Etiopien upplevde den torraste sommaren på 35 år.

Smog i Addis Abbeba 15.10.2019
Smog i Addis Abbeba 15.10.2019 Smog i Addis Abbeba 15.10.2019 Bild: Lehtikuva Sauli Niinistö,Etiopien,Addis Abeba,smog,Utsläpp

Nobelpriset har stor betydelse för nationen och hela regionen

Under sitt möte med den etiopiska ledningen diskuterade Sauli Niinistö också säkerhetsfrågor och fredsprocessen i regionen, och han påpekade att Nobelpriset har en mycket stor betydelse för den etiopiska nationen och hela regionen.

- Priset gick helt rätt. Det var ett erkännande för det här området, säger Niinistö till Yle.

- Vi diskuterade det fredsavtal som Etiopien har ingått med grannlandet Eritrea efter ett långvarigt krig, och jag sade att vi ofta tänker oss att krig är ändlösa. Nu har man ändå lyckats få ett slut på det ändlösa, och det här utgör ett gott exempel.

Presidenterna Sauli Niinsiö och Sahle-Work Zewde i Addis Abbeba, Etiopien 15.10.2019
Presidenterna Sauli Niinistö och Sahle-Work Zewde i Addis Abbeba, Etiopien 15.10.2019 Presidenterna Sauli Niinsiö och Sahle-Work Zewde i Addis Abbeba, Etiopien 15.10.2019 Bild: Lehtikuva Sauli Niinistö,Etiopien,Sahle-Work Zewde,Addis Abeba

Samarbetet mellan Afrika och Europa måste stärkas

Afrika intresserar också ett stort antal andra länder, och enligt Yles medarbetare Liselott Lindström oroar sig Niinistö över att EU har tappat sitt fotfäste och förlorat mark till andra länder. Kina och Turkiet satsar på stora investeringar.

- Presidenten anser att EU:s ställning i Afrika inte är vad den borde vara, och han efterlyser ett EU som skulle få samma enhetliga roll i Afrika som i början av 2000-talet, säger Lindström.

Enligt Niinistö kan man i dag ändå se en ny mer likvärdig relation. Det är en situation där man inte längre bara "tittar på hur man kan få det rika Europa att hjälpa afrikaner". I dag fungerar allt på en mer likvärdig basis, och det är viktigt för båda kontinenterna.

- Vi måste förstå att Afrika ligger nära Europa och att vi och afrikanska länder har många liknande intressen, sade Niinistö.

Skogsplanteringen har stor betydelse

Mycket fokuserades också på erosion och skogens betydelse.

Presidenten tyckte det var speciellt trevligt att höra hur gärna premiärministern själv aktivt deltar i planteringen av nya träd.

- Ahmed är själv med, och han säger att han hellre gör något i praktiken än bara deltar i konferenser och diskussioner.

Presidenterna Sauli Niinistö och Sahle-Work Zewde i Addis Abbeba, Etiopien 15.10.2019
Nobelpriset visar att Etiopien är ett land som kan lösa sina egna problem men fredsprocessen är på hälft. Det finns inga snabba lösningar då man vill nå ett långvarigt resultat. Vi vände ett nytt blad. Nu ska vi ännu skriva en ny sida, sade president Sahle-Work Zewde. Källa: STT. Presidenterna Sauli Niinistö och Sahle-Work Zewde i Addis Abbeba, Etiopien 15.10.2019 Bild: Lehtikuva Sauli Niinistö,Etiopien,Sahle-Work Zewde,Addis Abeba
Presidenterna Sauli Niinistö och Sahle-Work Zewde i Addis Abbeba, Etiopien 15.10.2019
President Sauli Niinistö och president Sahle-Work Zewde. Besöket i Etiopien är det första officiella besök som Niinistö gör i Afrika. Presidenterna Sauli Niinistö och Sahle-Work Zewde i Addis Abbeba, Etiopien 15.10.2019 Bild: LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI Sauli Niinistö,Etiopien,Sahle-Work Zewde,Addis Abeba

Massor med finska flaggor i Addis Abbeba

Under president Niinistös besök ser man mycket blåvita flaggor i gatubilden.

- Man märkte det så fort man åkte från flygplatsen i Addis Abbeba. Nära flygplatsen och i centrum ser man finska flaggor hela vägen, säger Liselott Lindström.

- Finland utgör en liten faktor vid sidan av alla stora länder som investerar mycket i Etiopien. Men Finlands och Etiopiens samarbete har långa anor.

- Och nu försöker Finland få in foten i affärsvärlden lite mera. Det är en hel del affärer som ska avhandlas under president Niinistös besök i Europa.

Finlands flagga vajar i Addis Abbeba under president Niinistös besök 15.10.2019
Finlands flagga syns i gatubilden i Addis Abbeba Finlands flagga vajar i Addis Abbeba under president Niinistös besök 15.10.2019 Bild: LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI Sauli Niinistö,Etiopien,Addis Abeba,Finland

Finskt företag moderniserar infrastrukturen för väderobservationer i Etiopien

  • President Niinistö undertecknade 15.10.2019 ett avtal om ett finländskt väderobservations- och prognosprojekt i Etiopien.
  • Finländsk kunskap i teknologi och meteorologi utgör basen för projektet som inkluderar både den offentliga och den privata sektorn.
  • Det är det finländska företaget Vaisala som ska modernisera infrastrukturen för väderobservationer och vädervarningar. Vaisala levererar ett nätverk för väderradar med ett integrerat blixtlokaliseringssystem som ska användas i områden där det regnar mest. Vaisala kommer också att leverera ett system för mätning av luftkvaliteten i Addis Abbeba.
  • Vaisala levererar de teknologiska lösningarna för väderobservationer medan Finlands meteorologiska institut bistår med system för väderprognoser och vädervarningar och med meteorologisk utbildning.
  • Det är vanligt med farliga extrema väderfenomen som torka, översvämningar, hagelskurar och störtregn i Etiopien, och de här väderfenomenen förutspås öka. Moderniseringen av väderobservationssystemet är avsett att kunna minimera de följder som klimatförändringar kan få i Etiopien.
  • Projektet finansieras delvis av Utrikesministeriet inom ramen för Finlands samarbetsprojekt i utvecklingsländer. Det är också kopplat till FN:s mål för hållbar utveckling och till stöd för investeringar i den offentliga sektorn i utvecklingsländer.