Hoppa till huvudinnehåll

Nu är det nära! Greklands gåva ger Finland gyllene läge att ta historiska EM-platsen – Teemu Pukki: ”Finns inget finare än att spela om så här stora saker”

Finlands spelare firar mål.
Finlands målskyttar i Åbo: Fredrik Jensen och Teemu Pukki. Finlands spelare firar mål. Bild: Lehtikuva Finlands herrlandslag i fotboll

En seger hemma över Liechtenstein räcker för att Finland ska spela i fotbolls-EM 2020. Detta tack vare tre finländska poäng mot Armenien – och tre grekiska poäng mot Finlands konkurrent Bosnien-Hercegovina.

– Ni kanske kan gissa att det sitter en väldigt nöjd tränare här uppe just nu.

Markku Kanerva stegar in med rak rygg och rappa steg framför den samlade pressen efter Finlands 3–0-seger över Armenien i EM-kvalet.

En seger som för Kanervas manskap ännu ett steg närmare Finlands första herrfotbollsmästerskap genom tiderna.

– Jag är omåttligt stolt över mina spelare. Utgångsläget var inte det enklaste möjliga, vi visade mental styrka och klarade av att nolla det som hände på lördagen, säger Kanerva och syftar på 1–4-förlusten i Bosnien-Hercegovina.

– Vi visste att det här är en den av de två matcherna vi ska vinna. Mot Bosnien misslyckades vi med helt grundläggande saker. När vi fick dem i skick började också allt det större fungera.

Markku Kanerva går på en fotbollsplan. I bakgrunden syns Finlands flagga, något ur fokus.
Markku Kanerva på väg att leda Finland till EM. Markku Kanerva går på en fotbollsplan. I bakgrunden syns Finlands flagga, något ur fokus. Bild: Lehtikuva Finlands herrlandslag i fotboll,Markku Kanerva

Kanervas kväll skulle komma att bli ännu lyckligare.

En timme efter att Finland avslutat sitt dagsverke sparkade matchen Grekland–Bosnien-Hercegovina igång. Grekland var redan avsågat i avancemangsstriden, medan Bosnien spelade rollen som Finlands främsta hot i EM-fajten.

Med en halvtimme på klockan i Grekland hörs ett vrål från Finlands omklädningsrum på Kuppis fotbollsstadion. Hemmalaget har nätat – och Finlands spelare vet vad det betyder.

Bosnien utjämnade stunden senare, men Grekland satte avgörande 2–1 genom ett bosniskt självmål i den 88:e minuten.

Resultatet innebär att en seger över Liechtenstein i Helsingfors om en månad räcker för Finland att sluta tvåa i gruppen och avancera till EM. Liechtenstein har hittills samlat två poäng på åtta matcher i kvalet.

Pohjanpalo: Grymt fint att vara tillbaka

Mot Liechtenstein hoppas Markku Kanerva ha tillgång av en fulltränad Joel Pohjanpalo. Anfallaren, vars hela karriär varit hotad på grund av otaliga skador, gjorde comeback i landslaget efter en paus på ett och ett halvt år.

Pohjanpalo hoppade in i paus i Bosnien och nätade genast. Mot Armenien ersatte han den småskadade målskytten Fredrik Jensen i början av andra halvlek.

– Allting känns bra i kroppen, jag dras inte med några skador och var redo när ”Rive” (Kanerva) gav ordern. Och det var enkelt att hoppa in, en suverän insats av hela laget, säger Pohjanpalo.

Otroligt skönt att få bidra med min andel till vår gemensamma dröm― Joel Pohjanpalo

Pohjanpalo spelade fram Teemu Pukki till Norwichanfallarens första och Finlands andra mål för kvällen. Nu hoppas han det blir speltid också i Bayer Leverkusen så spelformen hålls intakt fram till följande landskamper.

– Alla ser att jag är redo. Jag gjorde två bra matcher och hoppas få förtroendet bredvid Teemu från start i fortsättningen, konstaterar Pohjanpalo.

En hurdan morot har landslaget och det här EM-kvalet varit under rehabiliteringen?

– Det känns grymt fint att vara tillbaka. Det har varit så mycket negativitet och skador och bakslag. Tur att jag hann få foten i skick innan kvalet tog slut. Otroligt skönt att få bidra med min andel till vår gemensamma dröm.

Hur annorlunda är det att spela i landslaget nu jämfört med då du senast var med för ett par år sedan?

– Det som är annorlunda är att vi spelar bra och poängen ramlar in. Annars är allt sig likt med samma ansikten runtomkring i omklädningsrummet. Det här laget har utvecklas enormt mycket.

Pukki: Härliga matcher framför oss

Om Pohjanpalo får spela i Tyskland under den kommande månaden ligger han väl till med tanke på en plats i Finlands anfall när kvalet fortsätter om en månad.

I så fall gör han Teemu Pukki sällskap. 29-åringen har varit glödhet såväl i England som landslaget, där han gjort sju mål under det pågående succékvalet. Mot Armenien blev det två.

– Vi ville visa att det vi visade upp i Bosnien inte var vår verkliga nivå. Jag märkte inte att någon skulle tagit någon extra stress eller varit i panik. Hela laget var redo, säger Pukki.

Teemu Pukki med bollen jagas av tre rödklädda fotbollsspelare.
Teemu Pukki går från klarhet till klarhet. Teemu Pukki med bollen jagas av tre rödklädda fotbollsspelare. Bild: Lehtikuva Finlands herrlandslag i fotboll,Teemu Pukki

Hur mycket kommer tankarna att rymma iväg till landslaget under den kommande månaden?

– Vi har så viktiga matcher framför oss i Norwich att jag måste försöka pausa landslagstankarna nu. Men förstås är man hela tiden medveten om att ganska härliga matcher väntar om en månad.

"Finns inget finare"

Efter matchen mot Liechtenstein i Helsingfors den 15 november avslutas kvalet borta mot Grekland några dagar senare. Tre poäng räcker – färre om Bosnien inte besegrar både Italien och Liechtenstein.

– Vi har två otroligt stora matcher framför oss. Det finns inget finare än att spela om så här stora saker som en EM-plats för Finland. Nog är det kittlande, säger Pukki.

Inte heller Pohjanpalo kan knappt vänta på att igen få dra på sig landslagsdressen.

– Ingenting är avgjort, det måste vi komma ihåg. Som yngre har man ibland tagit ut segrar och avancemang i förskott. Man lär sig av sina misstag. Det är säkert först när det är säkert.

Läs också