Hoppa till huvudinnehåll

Unga i Lovisa blev utan nattklubb - hoppas på diskoteket Skylabs återuppståndelse

Två unga män står i en dörröppning. Bakom dem syns Lovisa gymansiums gårdsplan.
Rasmus Åminne och Emil Hotti brukade inte besöka Alexia så ofta. Två unga män står i en dörröppning. Bakom dem syns Lovisa gymansiums gårdsplan. Bild: Yle/Mira Bäck ungdomar,män,abiturienter,Emil Hotti

Förra veckan stängde Club Alexia i Lovisa sina dörrar för gott. Yle Östnyland besökte staden för att höra var ungdomarna tänker festa när stadens enda nattklubb satt lapp på luckan.

- Det blev nog lite tomt. Det finns ju Zilton, men den är kanske inte riktad till oss ungdomar, säger Nea Olli.

Hon är abiturient vid Lovisa Gymnasium och har nyligen fyllt 18 år.

På bilden syns två skyltar i hörnet av en byggnad. På båda skyltarna står det club alexia.
Skyltarna finns fortfarande kvar, och på dörren står det "Open". Club Alexia har ändå stängt. På bilden syns två skyltar i hörnet av en byggnad. På båda skyltarna står det club alexia. Bild: Yle/Mira Bäck skylt,hus,Club Alexia

Olli och hennes kompisar har besökt Club Alexia ganska ofta.

- Nu när vi alla, eller de flesta åtminstone, fyller 18 i år så firar vi varann och har gått där ganska tätt, säger hon.

Orsaken till att Club Alexia och även nattklubben La Fiesta i Borgå har stängt är att kostnaderna var höga och kunderna för få. Enligt Olli var det främst bara hennes egen kompiskrets som besökte Alexia.

- Nog var där lite äldre också, men det var tomt om kvällarna, säger Olli.

Hoppas på Skylabs återkomst

För ungdomarna i Borgå eller Sibbo är det relativt kort väg att åka till Helsingfors för att gå på nattklubb, men Olli tror inte att hennes kompiskrets kommer att göra det.

- Kanske någon gång, men det blir lite lång väg att åka dit varje veckoslut, säger Olli.

Hon tror istället att de i fortsättningen kommer att börja sina festkvällar på stadens nya sportbar och sedan flytta till en pub/restaurang intill, även om den kanske främst riktar sig till lite äldre kunder.

- Jag hoppas att Hotell Zilton skulle öppna sin tredje våning, säger Olli.

En ung kvinna tittar in i kameran. Hon står inomhus, i Lovisa gymnasium.
Nea Olli tycker att det är synd att stadens enda nattklubb har stängt. En ung kvinna tittar in i kameran. Hon står inomhus, i Lovisa gymnasium. Bild: Yle/Mira Bäck kvinna,studerande,Nea Olli

Hon skulle gärna se diskoteket Skylab återuppstå.

- Jag har förstått av mina föräldrar och släktingar att det var ungdomarnas plats förr. Vi hoppas att den skulle öppna för oss igen, säger Olli.

Olli bor i skärgården, ungefär 30 kilometer från staden. Det är inte så där bara att gå ut och festa.

- Det gäller att ordna skjutsar och åka taxi, men det kostar sin peng, säger Olli.

Hellre hemmafest

Emil Hotti har besökt Club Alexia exakt en gång.

På veckosluten badar han bastu med kompisar eller är hemma och tar det lugnt om inte någon råkar ha fest.

Han tror att folk kanske hellre har hemmafester än betalar för att gå på klubb.

En gulvit byggnad i regnet. På väggen står det Lovia gymnasium. Två bilar kör förbi på gatan och man ser att vattnet strittar.
Var hittar man ungdomar en regnig oktobereftermiddag? Jo, i Lovisa Gymnasium. En gulvit byggnad i regnet. På väggen står det Lovia gymnasium. Två bilar kör förbi på gatan och man ser att vattnet strittar. Bild: Yle/Mira Bäck Lovisa,byggnader,lovisa gymnasium

Hotti har svårt att säga hur man kunde göra nattlivet i Lovisa mer tilldragande.

- Lovisa är ett offer för urbaniseringen. Jag tror inte att ungdomar riktigt trivs här, just för att här finns lite folk och lite aktiviteter på fritiden, säger han.

Hellre pub än klubb

18-åriga Rasmus Åminne går hellre på pub än på nattklubb. Han tycker ändå att det är synd att stadens enda nattklubb har stängt.

- Fast man inte går där så ofta så är det ändå roligt att ha den där om man skulle vilja gå dit. Men det är väl det tankesättet som finns i grunden för att den stängde, säger Åminne.

Han säger att stadens ungdomar brukade besöka nattklubben, särskilt då det ordnades olika evenemang.

- Men Lovisa är en ganska liten stad och då kanske det inte tillräckligt ofta finns tillräckligt mycket folk. De försökte sitt bästa men det räckte inte till här, säger Åminne.

Läs också