Hoppa till huvudinnehåll

”Vi kan vinna alla matcher trots att vi inte är så taktiskt drillade” – Ken Sirenius första hela säsong ska föra Dickens unga lag tillbaka upp på tronen

Anna Lindahl, Dicken.
Dicken tog fyra guld på raken före HIFK puttade ner dem från tronen ifjol – nu vill de tillbaka. Anna Lindahl, Dicken. Bild: Handbollsförbundet Dicken

Dickens damer har haft en så bra start som man kan ha på säsongen. Efter tre matcher har laget samlat full pott och är det enda laget som inte tappat poäng hittills i serien. Allt går alltså precis som planerat för Ken Sirenius och hans adepter. Sirenius första säsong ska leda till guld och om allt går väl, med noll plumpar i protokollet.

– Vi har ett ungt lag men alla är färdiga för att jobba för det vad vi vill åstadkomma.

Vad Dicken vill åstadkomma? Noll förluster och ett mästerskap. Hur? Med en långsiktig progression och seriens snabbaste lag.

Skip Instagram post

Under veckoslutet tog Dicken sin tredje raka seger på lika många matcher och säsongen har fått en pangstart. Inte minst efter att de besegrade rivalen HIFK direkt i det första inbördesmötet.

Helgens match mot Atlas slutade 42–16 då Dicken kontrade sönder gästerna. Totalt 11 Dickenspelare fann sig i målprotokollet.

Chefstränaren Ken Sirenius var ändå inte fullständigt nöjd. Attityden var bra men laget hade satt som målsättning att släppa in enbart 15 mål.

Vad det bottnar i är Sirenius sätt att lägga upp säsongen. Att enbart gå från seger till seger är inte det Dicken siktar på.

Vi har en så bra dynamik och balans i laget att bara vi kommer färdiga till match så kan vi vinna alla matcher

Det trots att det ultimata målet i slutändan är att vinna alla matcher och stiga tillbaka upp på tronen.

– Vi har en stor tyngdpunkt på individuell utveckling ännu långt in på säsongen. Sen börjar vi småningom fundera lite mer på den taktiska biten, berättar Sirenius för Yle Sporten.

– Vi vill bygga vårt spel med en ganska långsiktig progression. Det är helt klart att det kommer vara lite upp och ner i början av säsongen. Jag känner ändå att vi har en så bra dynamik och balans i laget att bara vi kommer färdiga till match så kan vi vinna alla matcher vi spelar, trots att vi inte ännu är så taktiskt drillade, slår han fast.

Kaptenen Anna Lindahl? Fullständigt av samma åsikt.

– Jo, svarar hon utan att tveka.

– Vi har ett så mångsidigt lag att vi har minst två spelare på varje position som kan komma in och göra mål och avgöra matcher. Det är vår klart största styrka.

Anna Lindahl.
Anna Lindahl har spelat över 200 matcher för Dicken. Anna Lindahl. Bild: Handbollförbundet/Tomi Hänninen. Dicken,handboll,anna lindahl

Förändring och framsteg under Sirenius första hela säsong

Efter att ha hoppat in som chefstränare mitt under förra säsongen, har Sirenius nu fått köra förberedelserna med laget från start. Det har varit lyckat.

– Det har ändrat på mycket. Det att man byter tränare mitt i säsongen är aldrig bra och det var inte alls optimala förberedelser för våren. Men det var som det var och nu när vi har fått träna hela sommaren med Ken så tycker jag nog att vi har gjort stora framsteg, säger Lindahl.

På vilket sätt?

– Vi har haft mer handbollsspecifika fysträningar och redan i juni hade vi bollen mycket med. På det sättet tycker jag att vi har gjort större framsteg i år.

Sirenius säger att lagets träningskultur har gjort hans jobb lättare. Vad gäller den träning han har lagt upp finns det en klar plan.

– Vi vill vara det lag som löper överlägset bäst i den här serien och har det starkaste kontringsspelet – både i första och i andra fas.

Spelarna har känt av det.

– Det har nog varit tufft. Tunga träningar. Men man märker nu att det har hjälpt både laget som helhet, mig själv och de andra spelarna, säger Mia Åstrand.

Mia Åstrand.
Mia Åstrand är nöjd efter att ha fått en större roll i år. Mia Åstrand. Bild: Tomi Hänninen Dicken,mia åstrand

Skador skuggade förberedelserna – unga spelare får ta för sig

Helt utan motgångar har ändå inte förberedelserna gått.

I maj skadade sig lagets främsta målskytt Matilda Peitsaro under ett landslagsläger. Peitsaro opererades i juni för en korsbandsskada. Om allt går bra lär hon ska kunna återvända till slutet av säsongen.

I säsongens första träningsmatch var sedan oturen framme igen och också Anna Lindholm dras nu med en korsbandsskada. Lindholm kommer inte att spela den här säsongen.

Skip Instagram post

Deras roller har tagits över av unga löften. Anna Lindahl menar att de lyckats korrigera bortfallet "så bra man kan" och säger att Anna Westerlund, Malena Heikkinen och Mia Åstrand gjort det bra på sina niometerspositioner.

– De är unga och man ska ge dem tid att växa in i sina roller. De har nu hela säsongen på sig fram till att slutspelen börjar. Då hoppas vi på att vi har ett stabilt lag, säger Lindahl med ett finurligt leende.

Sirenius kompar:

– Vi har ett bra lagbygge trots att vi saknar Peitsaro på vänster nio och Anna Lindholm på höger sex. Vi har nog spelare som klarar av att lappa luckorna där.

Och det kan man lugnt säga.

Dickens Tove Salokivi var en av lagets bättre spelare då laget slog KyIF med 25–22 hösten 2018.
Tove Salokivi är Dickens främsta målskytt hittills i år. Dickens Tove Salokivi var en av lagets bättre spelare då laget slog KyIF med 25–22 hösten 2018. Bild: Handbollförbundet handboll,Dicken,tove salokivi

Malena Heikkinen har gjort 12 mål hittills, Anna Westerlund och Mia Åstrand 10 var. Tove Salokivi som lappar luckan efter Anna Lindholm är lagets bästa målskytt med 16 mål hittills.

– Det har gått bra. Som lag har vi fått fram våra styrkor och för mig själv har det också börjat väldigt bra.

– Jag har inte haft någon press. Det har varit roligt att få ta lite mera ansvar. Det har känts bra, säger Åstrand.

De ska inte ha den pressen att de tänker: om jag inte är bra i dag så vinner inte Dicken

"De ska bara komma in och spela handboll"

Att Åstrand eller de andra spelarna inte känt någon press är precis så som Sirenius vill ha det. Stödet från de mer rutinerade spelarna är viktigt.

– De ska inte ha den pressen att de tänker ”om jag inte är bra i dag så vinner inte Dicken” – de ska bara komma in och spela handboll. Sen har vi de mer rutinerade spelarna som kanske får bära den pressen och tänka att i dag ska jag försöka vara bra så vårt lag kan vinna.

De unga spelarna och deras utveckling gynnas dessutom av nivåskillnaderna i serien i år. HIFK och Sjundeå IF är lagets främsta utmanare. För de återstående matcherna sätter man upp andra mål.

– Fördelen med serien för oss är att vi kan rotera på laget. De lättare matcherna är jätteviktiga just för det och då får andra spelare utvecklas och får sin tid på planen, säger Lindahl.

– Det är klart att matcherna mot HIFK och Sjundeå IF kommer att vara speciella, men alla matcher är ändå lika viktiga. För oss är det inte viktigast att bara vinna utan också det att vi gör en bra match och utvecklar vårt eget spel.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport