Hoppa till huvudinnehåll

Åbobor: Tummen ner för dyrare kollektivtrafik och hälsovård, men parkeringen må kosta om Åbo ska spara

Åbo stads vapen på en blå flagga mot en blå himmel med lite moln.
För att hålla flaggan i topp måste Åbo spara nästan 60 miljoner euro under kommande år. Åbo stads vapen på en blå flagga mot en blå himmel med lite moln. Bild: Amanda Vikman/Yle Åbo,åbo stad

Cirka sextio miljoner ska Åbo stad spara in under de närmaste åren. I sparprogrammet som omfattar 95 punkter har tjänstemännen tillsammans med en utomstående konsultfirma lusläst utgifterna som staden lägger ut inom de olika verksamheterna.

Också mindre inbesparingar som kan göras finns listade inskrivna.

Här finns listan över förslagen till anpassningsåtgärder (på finska).

Vi pratade med några Åbobor om vad de tycker om de här sparåtgärderna.

Det man också vill höja är biljettpriset i kollektivtrafiken från och med nästa sommar, vilket skulle ge en inbesparing på cirka 700 000 euro.

Bussar på Slottsgatan i Åbo.
Nästa sommar vill Åbo höja biljettpriset i Åbobussarna. Bussar på Slottsgatan i Åbo. Bild: Yle/Lina Frisk. kollektivtrafik,Åbo,buss,föli buss

Planerna får tummen ner av de Åbobor vi pratat med.

- Jag skulle införa biltullar om du frågar mig, säger Patrik Hagman.

Marie Rosenius, som flyttat till Åbo för ett och ett halvt år sedan från Sverige, tycker kollektivtrafiken istället borde få mer pengar.

- Jag tycker absolut att Åbo borde satsa på kollektivtrafiken. Det här är väldigt mycket bilarnas stad. Man borde satsa på cyklister och fotgängare i högre grad än man gör i dag.

- Jag kan förstå det, men jag undrar om det finns bättre ställen att spara på? För kollektivtrafiken är väl kanske något som Åbo gör väldigt bra, det är billigt att åka runt här. Och sedan då man kommer hit som turist också, att man inte måste lägga ut väldigt mycket pengar på det, säger August Treier.

Parkeringen må kosta

Däremot är man mer redo att se en höjning i parkeringsavgifterna.

Genom att bland annat avskaffa skivparkeringen för bilar och höja parkeringsavgifterna räknar staden med att spara 2,8 miljoner euro under kommande år.

På bilden finns en blå parkeringsskiva.
Parkeringsskivorna kan bli överflödiga i framtiden, då avgiftsbelagd parkering införs. På bilden finns en blå parkeringsskiva. Bild: Yle/Rolf Granqvist. p-skiva

- Det där tycker jag låter som en mycket bättre idé, för då får vi bort privatbilismen från centrum och så sparar Åbo pengar på det också, utbrister August Treier.

Patrik Hagman håller med.

- All strävan mot mindre trafik i centrum tycker jag att är en bra sak.

- Jag kör ju själv bil, så jag kommer att påverkas, men jag tror det är oundvikligt. Tittar man på priserna i Helsingfors, så är det ju billigare här fortfarande, säger Johan Lindén om stadens förslag.

Marie Rosenius förundrar sig över stadens agerande i parkeringsfrågan.

- Samtidigt så är det ganska motsägelsefullt att man håller på att gräva en jättestor parkering vid torget mitt i stan. Så jag vet inte, kanske man borde ha tänkt i högre grad där istället?

Dyrare kundavgifter inom hälso- och åldringsvården

Det är inom välfärdssektorn som de största inbesparingarna ska hittas i staden. Av 59 miljoner ska 33,7 miljoner sparas in på det området.

En åtgärd som ska ge staden en inbesparing på 2,3 miljoner euro är att till exempel höja kundavgifterna inom hälsovården och äldrevården.

Åbo centrums hälsostation på Hantverkaregatan 2
Kundavgifterna inom hälsovården kan höjas under närmaste år. Åbo centrums hälsostation på Hantverkaregatan 2 Bild: Yle/Marie Söderman Åbo,socialstation

Här kunde man vara lite mer återhållsam i sin spariver, säger Patrik Hagman.

- Jag tycker det är knepigt för att det drabbar ju i hög grad låginkomsttagare och personer som har det jobbigt. Där skulle jag nog se hellre att man höjer skatter.

Johan Lindén är inne på samma linje.

- Det har jag mindre förståelse för, för det drabbar ju väldigt ojämnt. Och det kan ju drabba väldigt hårt dem som utnyttjar de här tjänsterna.

Också Marie Rosenius är tveksam till att man sparar inom vården. 

- Jag tycker det är en märklig prioritering. Jag tycker Åbo stad borde satsa mer på svenskspråkig vård.

- Jag vet inte om det är rätt väg att gå. Åldringarna behöver sin vård och vi behöver alla vår vård, tillägger August Treier.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland