Hoppa till huvudinnehåll

Estniska statens järnvägsbolag satsar 50 miljoner på att etablera sig inom godstrafiken i Finland

Ett rött lokomotiv med gråa vagna med Maersks logotyp.
Det estniska statsägda bolaget Operail inleder godstrafikverksamhet i Finland Ett rött lokomotiv med gråa vagna med Maersks logotyp. Bild: Operail / Raul Mee tågtrafik,godstrafik,järnvägstrafik,Operail

Det estniska logistik- och transportföretaget Operail har grundat ett dotterbolag i Finland och satsar 50 miljoner euro på att erbjuda godstrafik på tåg här. Pengarna går till vagnar och lok som redan är beställda. Operail ägs av den estniska staten.

Paul Lukka hör till koncernens ledningsgrupp och säger att satsningen i Finland till bolagets långsiktiga strategi.

– Under de senaste åren har vi diversifierat våra tjänster och marknader. Den nya affärsverksamheten har visat sig lönsam och vi fortsätter växa under de kommande åren. Expansionen till Finland är en del av bolagets långsiktiga strategi, säger Lukka.

Enligt Lukka har bolaget förberett sig att kom in på den finska marknaden i ett år.

Ilkka Seppänen är ansvarig för verksamheten i Finland och har lång erfarenhet av järnvägslogistik. Seppänen har tidigare tillhört VR Transports ledningsgrupp. Han tror att bolagets omfattande erfarenhet och investeringsförmåga kommer till nytta när bolaget etablerar sig i Finland.

– Vi har fått ett mycket positivt bemötande från våra finska kunder och våra olika intressenter. Det nya alternativet välkomnas av marknaden och tros ha en positiv inverkan på hela branschens konkurrenskraft, säger Seppänen.

Tågtrafiken öppnades upp för konkurrens år 2007. VR Groups främsta konkurrent är Fennirail. Fennirails omsättning var förra året 5,4 miljoner euro. VR Group är det största bolaget inom rälstrafiken i Finland. År 2018 var bolagets omsättning 1 277 miljoner euro.

Operail har över 700 anställda. Koncernens omsättning år 2018 var 72,7 miljoner euro.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes