Hoppa till huvudinnehåll

Kvinnan i Laihelafallet ska sinnesundersökas

På måndagen inleddes rättegången mot den kvinna som misstänks för dråp i Laihela sommaren 2018.
Arkivbild från rättegången tidigare i höst. På måndagen inleddes rättegången mot den kvinna som misstänks för dråp i Laihela sommaren 2018. Bild: Yle/Jakob Lillas Österbottens tingsrätt,rättegång

Kvinnan som står åtalad för dråp i det så kallade Laihelafallet ska sinnesundersökas. Det beslöt Österbottens tingsrätt på onsdag.

Det handlar om en kvinna strax under 50 som står åtalad för dråp på en 60-årig kvinna från Laihela. Dådet utfördes i offrets hem i juli ifjol.

Enligt polisen är motivet svartsjuka. Det ska ha funnits ett triangeldrama mellan den åtalade, offret och offrets man.

Kvinnan ska ha kvävt offret genom att trycka hennes ansikte mot sängen.

Nu har Österbottens tingsrätt beslutat att den åtalade kvinnan ska genomgå en sinnesundersökning. Kvinnan bad själv om utredningen.

I onsdagens mellandom konstaterar rätten också att den åtalade kvinnan har gjort sig skyldig till brott på det sätt som beskrivs i åtalet och att hon också fortsättningsvis ska hållas fängslad.

Hävdar att utomstående begick dådet - bevisen säger annat

Rätten konstaterar att det finns aspekter av fallet som är oklara. Kvinnan själv hävdar att det är en utomstående som begått brottet.

Enligt rätten har dock den åtalade haft motiv och varit kapabel till dådet. Hon sågs också cykla mot brottsplatsen vid en lämplig tid.

Bevisen bestående av den åtalades hår som hittats på brottsplatsen och den åtalades DNA under offrets naglar, stöder tesen att det är den åtalade som är den skyldige.

Efter att en sinnesundersökning utförts kommer fallet att återupptas i rätten och då ska tingsrätten slå fast vilket brott den åtalade gjort sig skyldig till.

Läs också