Hoppa till huvudinnehåll

MT: Majoritet av finländarna emot privatisering av posten

Postanställd på postcentralen i Lundo.
Enligt gallupen anser finländarna att staten och posten inte ska skiljas åt. Postanställd på postcentralen i Lundo. Bild: Yle/ Nora Engström lundo,postdistribution

En majoritet av finländarna tycker att en privatisering av posten är en dålig idé. Det här framgår i en färsk gallup som tidningen Maaseudun Tulevaisuus har låtit göra. Många kan också tänka sig att stöda postutdelningen med skattemedel.

Enligt undersökningen är 53 % av finländarna emot en privatisering av posten. Ungefär en fjärdedel av de som svarade på gallupen var för en privatisering. En lika stor del kunde inte säga om de var för eller emot. Av de som svarade var Samlingspartiets anhängare mest positivt inställda till en privatisering. Vänsterpartiets anhängare var klart emot.

En majoritet av finländarna ställer sig också positivt till att stödja postutdelningen med skattemedel. Stödet kommer framför allt från tätbebyggda områden och från huvudstadsregionen, men också på landsbygden får skattefinansierad postutdelning stöd av en majoritet av finländarna.

Statsminister Antti Rinne har tidigare föreslagit att staten, posten och tidningshusen tillsammans skulle grunda ett nytt postutdelningsföretag.

Gallupen genomfördes av Kantar TNS Gallup. 1 100 finländare i åldern 18 till 79 svarade.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes