Hoppa till huvudinnehåll

Mysteriet med den försvunna bibliotekarien måste lösas innan polisen anländer – escape room på Lovisabibban lockade barn och unga

Fyra flickor står inne i ett litet rum och jobbar på att sätta ihop ett pussel. Bilden är tagen genom ett fönster i väggen.
Ett kompisgäng från Kotka försöker lösa gåtan och hinna ut ur rummet innan en halv timme har gått. Fyra flickor står inne i ett litet rum och jobbar på att sätta ihop ett pussel. Bilden är tagen genom ett fönster i väggen. Bild: Yle/Mira Bäck escape room,äventyrsspel,Lovisa,bibliotek,Emmi Salminen

En barsk bibliotekarie har försvunnit, och bibliotekets unga besökare misstänks vara bovarna.

De får på sig handklovar och föses in i ett rum på biblioteket.

Under den halva timmen som det tar för polisen att anlända från Borgå har spelarna tid på sig att ta sig ur handklovarna och lösa mysteriet med bibliotekarien.

– Det var ganska svårt, men när man förstod hur allt hängde ihop så gav det en känsla av att ha lyckats, säger Emmi Salminen.

På ett träbord ligger cd-skivor och pusselbitar utspridda. Mitt på bordet ligger ett papper där det står tips på hur spelarna kommer vidare.
Efter en stund hittar spelarna den viktigaste ledtråden som berättar hur de ska gå vidare. Klicka på bilden för att se den som stor. På ett träbord ligger cd-skivor och pusselbitar utspridda. Mitt på bordet ligger ett papper där det står tips på hur spelarna kommer vidare. Bild: Yle/Mira Bäck escape room,äventyrsspel,Lovisa,bibliotek

Hon och tre vänner har kommit från Kotka för att försöka lösa mysteriet med den försvunna bibliotekarien.

Flickorna har följt olika ledtrådar som till slut utmynnar i en sifferserie som öppnar det rätta svaret:

– Inte har det hänt bibliotekarien något, det är jag! Jag skulle bara testa om barnen kan lösa gåtan, säger bibliotekarie Heli Salminen.

Osynlig text

Det är Heli Salminen och kollegan Bettina Bergström som har planerat spelet. Det här är första gången som huvudbiblioteket i Lovisa ordnar ett eget äventyrsspel.

Tanken med escape room-spel är att deltagarna låses in i ett rum och får en viss tid på sig att lösa olika gåtor och ta sig ut.

Två tonårsflickor står inne i ett litet rum. Den ena av dem håller i ett par handklovar. De tittar in i kameran och ler.
Jessika Rissanen och Emmi Salminen tyckte spelet var tillräckligt krävande. Två tonårsflickor står inne i ett litet rum. Den ena av dem håller i ett par handklovar. De tittar in i kameran och ler. Bild: Yle/Mira Bäck escape room,äventyrsspel,Lovisa,bibliotek,Emmi Salminen

Emmi Salminens kompisgäng tycker att svårighetsgraden på bibliotekets äventyrsspel var bra. Det får inte vara för lätt men heller inte så jobbigt att spelarna blir frustrerade.

– Det var kul att det fanns lite olika gåtor att lösa, säger Jessika Rissanen.

Emmi Salminen gillade särskilt uppgiften att försöka hitta osynlig text med en uv-ficklampa.

Enligt ledtråden skulle författaren sättas i ljuset, vilket betydde att spelarna skulle leta efter en siffra som ritats med osynligt bläck på en bild av Astrid Lindgren.

Långväga spelare

Tre grupper har bokat rummet under kvällen, en från Kotka, en från Kyrkslätt och en från Lovisa.

En barngrupp som testar flyktspelet vill inte bli intervjuade, men de tre barnen verkar alla väldigt nöjda med att ha löst spelet inom utsatt tid.

Tre barn står framför två vuxna kvinnor. Kvinnorna håller på med att sätta handklovar på barnen.
Heli Salminen och Bettina Bergström fäster spelarna vid varandra med leksakshandklovar. Det kräver bra samarbete för att utforska rummet medan spelarna hänger ihop. Tre barn står framför två vuxna kvinnor. Kvinnorna håller på med att sätta handklovar på barnen. Bild: Yle/Mira Bäck escape room,Lovisa,bibliotek,äventyrsspel,Bettina Bergström

Det var roligt för spelets planerare att följa med hur barnen jobbade tillsammans och att se hur de gick vidare med de olika ledtrådarna.

– De tänker inte nödvändigtvis i samma banor som jag och Heli, säger Bergström.

Escape room-spelet på biblioteket i Lovisa var en del av Sagoveckans program.

Det ordnas också en hel del höstlovsprogram i Lovisa.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland