Hoppa till huvudinnehåll

Nya gallupfavoriten Elizabeth Warren pressades hårt när demokraternas presidenthoppfulla drabbade samman i USA

 De demokratiska presidentkandidaterna möts i en tv-debatt. På bild Kamala Harris, Bernie Sanders, Elizabeth Warren och Joe Biden.
Tolv demokratiska presidentkandidater möttes i en tv-debatt. På bild från vänster Kamala Harris, Bernie Sanders, Joe Biden och Elizabeth Warren. De demokratiska presidentkandidaterna möts i en tv-debatt. På bild Kamala Harris, Bernie Sanders, Elizabeth Warren och Joe Biden. Bild: AFP / Lehtikuva Kamala Harris,Bernie Sanders,Elizabeth Warren,Joe Biden,Demokratiska partiet i USA

Hittills har Elizabeth Warren kunnat driva sin presidentvalskampanj som en av två eller tre jämnstarka toppkandidater. I demokraternas fjärde tv-sända presidentvalsdebatt fick hon finna sig i rollen som gallupfavorit, och det märktes.

Massachusettssenatorn pressades både av moderatorer och medkandidater i debatten som denna gång arrangerades i delstaten Ohio. Rekordmånga kandidater hade kvalat in till debatten, tolv stycken.

Warren ombads ge svar på hur hon tänker finansiera sin kostsamma plan på att reformera det amerikanska sjukförsäkringssystemet, där hon vill ge alla amerikaner offentlig sjukvårdsförsäkring.

Betyder det höjda skatter för medelklassen, lydde frågan.

-Arbetande medelklassfamiljer kommer att uppleva sänkta kostnader sade Warren, utan att direkt svara på frågan.

- En ja-och-nej fråga, men utan ett ja eller nej som svar, replikerade Pete Buttigieg, borgmästare från Indianastaden South Bend.

Warren utmanades också av Minnesotasenatorn Amy Klobuchar, som profilerat sig som en av de moderata demokraterna i presidentkampen.

- Elizabeth, du har inte sagt om du tänker höja skatterna. Jag tycker att det bästa vore om vi inte raserar Obamacare, sade Klobuchar.

Det nuvarande sjukvårdssystemet infördes under president Barack Obama och kallas i folkmun Obamacare. Systemet ger många amerikaner tillgång till offentlig sjukvårdsförsäkring, men inte alla.

Warren utmanades också för sitt krav på att spjälka upp teknologijättarna Amazon, Google och Facebook och för sin plan på att beskatta miljardärer med en “tvåprocentsskatt” på all egendom som överskrider 50 miljoner dollar.

Trumps Syrienbeslut sågades: "ett svek mot de amerikanska värderingarna"

Hälsovården och sjukvårdsförsäkringar är en fråga som hela tiden delat demokraterna. Desto mer enade stod kandidaterna i fördömandet av den sittande presidenten Donald Trumps färska och hårt kritiserade beslut att kalla hem de amerikanska trupperna från Norra Syrien.

- Det mest skamlösa utrikespolitiska beslut som en amerikansk president någonsin tagit, dundrade tidigare vicepresidenten Joe Biden.

- Trumps beslut är ett svek mot våra allierade och ett svek mot de amerikanska värderingarna, sade Pete Buttigieg.

Buttigieg hänvisade också till sin personliga erfarenhet från kriget i Afghanistan.

- Som krigsveteran är jag förfärad över att höra hur amerikanska soldater säger att de berövats sin heder. Det har president Trump gjort.

Beto O´Rourke upprepade krav på obligatorisk konfiskering av automatvapen - övriga kandidater mer skeptiska

I den förra debatten fick Texasdemokraten Beto O´Rourke uppmärksamhet, då han förespråkade en obligatorisk konfiskering av halvautomatiska vapen från medborgare som äger dem.

Nu fick O´Rourke förklara hur det ska ske i praktiken, utan att kunna ge ett trovärdigt svar.

Alla demokrater förespråkar strängare vapenkontroll, men många ansåg att O´rourkes förslag går för långt.

-Vi är nära att få något gjort på riktigt. Majoriteten av amerikanerna är för obligatoriska bakgrundskontroller för vapenköp. Låt oss fokusera på det, sade Amy Klobuchar.

Toppklandidaternas ålder kom upp till diskussion - både Warren, Sanders och Biden intygade att hälsan räcker till

Denna gång ställdes också frågor kring toppkandidaternas ålder.

Bernie Sanders, som är 78 år, drabbades nyligen av en hjärtinfarkt. Nu fick han svara på om han tror att hälsan håller ifall han skulle bli vald till president.

-Jag ber alla som funderar på hur jag mår att komma till mitt följande kampanjevenemang i New York, svarade Sanders och passade på att tacka för stödet han fått efter hjärtinfarkten.

Också Warren, 70 år, och Biden, 76 år, fick kommentera sin hälsa. Båda två intgyade att de har vad som krävs för presidentämbetet.

-Jag kommer att arbeta, organisera och uthärda bättre än vilken republikan som helst som jag ställs emot, vare sig det handlar om Trump, Pence eller någon annan, svarade Warren.

Biden hänvisade till sin långa erfarenhet och intygade att han är redo från dag ett att ta emot ett eventuellt presidentuppdrag.

Debatten representerade också en av de kanske sista chanserna för kandidater med ett lägre understöd att profilera sig. I fortsättningen ställs allt högre krav på kandidaternas gallupunderstöd och nivån på kampanjdonationer för att kunna kvala in till de kommande tv-debatterna.

Artikeln uppdaterad kl 10:15 med ny information.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes