Hoppa till huvudinnehåll

Pence och Pompeo försöker övertala Turkiet att stoppa invasionen i Syrien – Ryssland fyller tomrummet som USA lämnar efter sig

Syriska regeringsstyrkor poserar för en bild. Som rekvisita har de Syriens flagga och bilder på Bashar al Assad.
Syriska regeringsstyrkor strömmar till kurdiska områden där armén inte har satt sin fot på över sju år Syriska regeringsstyrkor poserar för en bild. Som rekvisita har de Syriens flagga och bilder på Bashar al Assad. Syrien

USA:s vicepresident Mike Pence och utrikesminister Mike Pompeo flyger på onsdagen till Turkiet i ett försök att övertala president Recep Tayyip Erdogan att avsluta invasionen i nordöstra Syrien. USA kräver ett omedelbart eldupphör och hotar med sanktioner om Turkiet inte böjer sig.

Erdogan försäkrade ändå i går kväll att han aldrig går med på ett eldupphör och att offensiven mot den autonoma kurdiska regionen Rojava fortsätter som planerat.

Pence sade inför sin avresa att USA försöker förmå Erdogan att inleda förhandlingar med kurderna, som Turkiet har stämplats som "terrorister."

Trump ska för sin del träffa kongressens ledare som i hårda ordalag har kritiserat honom för beslutet att dra bort USA:s stöd för kurderna.

Det var Trumps överraskande beslut som utlöste den turkiska offensiven och kongressen har hotat att införa egna sanktioner mot Turkiet om Trump inte gör det.

Avtalet med kurderna stärker Bashar al-Assads styre. Ryssland som har stött Bashar al-Assad blir också en starkare aktör― Utrikesminister Pekka Haavisto

Trump och Vita Huset har försökt bemöta kritiken med att i måndags införa sanktioner, men de åtgärder som det amerikanska finansministeriet har förberett anses vara tandlösa och ineffektiva.

USA:s finansministerium höjde bland annat tarifferna för turkiskt stål och ställde in planerade handelssamtal, men det tros inte ha någon effekt på Erdogan.

Den republikanska senatorn Lindsey Graham som i vanliga fall stöder Trump i vått och torrt, har varit kritisk mot hans Syrienbeslut och kommer därför att lägga fram ett eget, tuffare lagförslag om sanktioner på torsdag.

Försvarsminister Mark Esper ska för sin del flyga till Nato-högkvarteret i Bryssel för att diskutera hur försvarspaktens medlemmar kan öka trycket på Turkiet, som ju också är medlem i Nato.

Ryssland allt mer dominerande

Det har spekulerats vilt i varför Trump beslöt att dra bort stödet för USA:s trofasta bundsförvanter kurderna, som har förlorat över 11 000 män och kvinnor i kampen mot Islamiska staten IS.

Det har talats om Trumps hotell och ekonomiska intressen i Turkiet, om han märkliga förhållande till Ryssland och Vladimir Putin och om hans önskan att få slut USA:s "ändlösa krig" i Mellanöstern.

Hur det än ligger till så gagnar beslutet både Turkiet, Ryssland och den syriska armén, som snabbt har fyllt tomrummet som USA lämnade efter sig. Ryska och syriska regeringsstyrkor har under de två senaste dagarna intagit ställningar i områden där amerikaner tidigare hade baser.

Det gäller till exempel den strategiskt viktiga staden Manbij som ligger vid norra Syriens viktigaste trafikled - motorväg nr 4 som löper längs den turkiska gränsen från Aleppo ända till Irak.

President Vladimir Putins specialsändebud meddelade på tisdagen att den Syriska armén kontrollerar Manbij och att Ryssland fungerar som en buffert mellan syrierna och Turkiet, som hotar att angripa staden tillsammans med pro-turkiska syriska rebeller.

– Gränsen mellan Syrien och Turkiet måste tryggas så att den syriska regeringens styrkor flyttas till gränsen. Det är därför som som vi aldrig har godkänt eller stött att turkiska enheter invaderar Syrien, säger specialsändebudet Aleksandr Lavrentjev.

Han avvisade därmed Erdogans uttalande om att Ryssland gav grönt ljus för Turkiets offensiv.

Invånare i den strategiskt viktiga staden Manbij, välkomnade syriska regeringsstyrkor som anlände till staden på onsdag
Invånare i den strategiskt viktiga staden Manbij, välkomnade syriska regeringsstyrkor som anlände till staden på onsdag Invånare i den strategiskt viktiga staden Manbij, välkomnade syriska regeringsstyrkor som anlände till staden på onsdag Syrien

Ryska och syriska styrkor har också anlänt till den kurdiska gränsstaden Kobani, som angrips av turkiska styrkor.

Både Ryssland och Syriens president Bashar al-Assad räknar tydligen med att Turkiet inte vågar trappa upp offensiven mot Manbij eller Kobani av rädsla för en konfrontation.

Erdogan ska inom de närmaste dagarna flyga till Moskva för att diskutera hur man kan undvika ett krig mellan Syrien och Turkiet och hur man kan förhindra att fängslade medlemmar av IS inte flyr från kurdiska interneringsläger i det rådande kaoset.

Finlands utrikesminister Pekka Haavisto håller med om att Rysslands roll i Syrien och Mellanöstern stärks av att kurderna har varit tvungna att ingå samarbete med Bashar al-Assads regering.

– Avtalet med kurderna stärker Bashar al-Assads styre som därigenom kan få kontroll över gränsområden och kontrollera hela landet. Ryssland som har stött Bashar al-Assad blir också en starkare aktör, säger Haavisto.