Hoppa till huvudinnehåll

Ryssland drar nytta av Turkiets anfall mot kurdområdet i Syrien – ryska medier beskriver president Putin som en modern fredsfurste

Vladimir Putin med Abu Dhabis kronprins Mohammed bin Zayed al-Nahyan spatserar på en blå matta. I bakgrunden syns Abu Dhabis flagga och till vänster i bilden syns Rysslands flagga.
Vladimir Putin med Abu Dhabis kronprins Mohammed bin Zayed al-Nahyan under statsbesöket i Förenade arabemiraten. Vladimir Putin med Abu Dhabis kronprins Mohammed bin Zayed al-Nahyan spatserar på en blå matta. I bakgrunden syns Abu Dhabis flagga och till vänster i bilden syns Rysslands flagga. Bild: AFP / Lehtikuva Vladimir Putin,Mohammed bin Zayed Al Nahyan

Statsbesöken i Saudiarabien och Förenade arabemiraten den här veckan kunde inte ha kommit vid en bättre tidpunkt för president Vladimir Putin.

Hemma i Ryssland berättar medierna förtjust om hur han har fått ett kungligt mottagande och under sina besök kan Putin själv knyta närmare kontakter till de rika oljestaterna i den region som omvärlden nu följer med oro.

Ryska medier framställer president Putin som en räddare i nöden nu då hela världen håller andan inför vilka följderna av Turkiets anfall mot kurdområdet i norra Syrien kan få.

Rysk press hävdar att Ryssland kan och vill samarbeta med alla länder i Mellanöstern, och förklarar att ingen annan än president Putin kan medla och lugna läget i regionen.

Webbtidningen Vzgljad skriver att Ryssland är en brobyggare vars insats nu är nödvändig eftersom inget land i Mellanöstern vill ha ett storkrig.

Då USA och EU tar till sanktioner mot Turkiet är det till fördel för Ryssland eftersom Turkiet söker stöd av Putin, skriver Vzgljad.

Att Syrien nu kan få kontroll över kurdområdet ligger enligt tidningen också i Rysslands intresse.

Samarbete med alla är Rysslands styrka

En annan webbtidning, Regnum, skriver att Ryssland formar om Mellanöstern. Putins inflytande bygger på att han kan samarbeta med alla länder, också med sådana om är fiender sinsemellan. Det är bara terrorister Ryssland inte samtalar med, skriver Regnum.

Tidningen Kommersant hävdar att Ryssland räddar Nato, och är den aktör som har som uppdrag att få slut på den turkiska militäroperationen mot kurderna.

Om Turkiet och Syrien börjar kriga drabbar det Nato hårt, skriver Kommersant.

Turkiet är medlem i försvarsalliansen och ett motangrepp från Syrien i kurdområdet skulle innebära att den viktiga femte artikeln aktiveras. Den artikeln förutsätter att alla Natoländer försvarar ett Natoland som blir anfallet utifrån.

Enligt Kommersant är det bara Ryssland som kan förhindra att ett sådant läge uppstår.

Rök stiger från staden Ras al-Ain. Staden är fotad med en drönare eller från en helikopter.
Turkiet har under de senaste dagarna trappat upp flygattackerna och artilleribeskjutningen mot den kurdkontrollerade gränsstaden Ras al-Ain. Rök stiger från staden Ras al-Ain. Staden är fotad med en drönare eller från en helikopter. Bild: AFP / Lehtikuva Ra's al-'Ayn,Syrien

Ryskt inflytande ökar

När Ryssland nu alltså i hemlandet framställs som den stat som kan skapa fred glömmer man att tala om vad Ryssland själv vill ha ut av sin starka närvaro i Mellanöstern.

Där finns nämligen mycket att hämta och Ryssland lägger därför nu alla klutar till för att öka sitt inflytande i området.

Under de fyra år om gått sedan Ryssland började sin krigsoperation i Syrien har president Putin gång på gång betonat att landet är där på begäran av Syrien president Bashar al-Assad.

Med det vill Putin säga att de andra utländska styrkorna, alltså USA och Turkiet, är illegalt närvarande och bör lämna landet.

Belöningen hägrar

Ryssland räknar med att få utdelning på sin insats eftersom landet hela tiden har stött Bashar al-Assad som president. Den ryska förhoppningen är att han ska sitta kvar och dela ut belöning den dag det blir fred.

I norra Syrien finns det till exempel oljeresurser som Ryssland kastar lystna blickar på.

Men de ryska förhoppningarna är vidare än så. Landet vill inte bara ha kvar sin flottbas i Syrien, utan hoppas också på nya militärbaser i regionen, till exempel i Egypten och i Jemen.

Dessutom är det väldigt viktigt för Ryssland att få vara med och fatta beslut om världsmarknadspriset på olja.

Ytterligare finns det andra energifördelar att hämta, så som Ryssland redan har gjort i Turkiet där man samarbetar om en gasledning och bygger ett nytt kärnkraftverk.

De här ekonomiska och geopolitiska vinsterna kan Ryssland alltså uppnå nu när USA lämnat fältet fritt, och många medier i väst beskriver det som en rysk seger.

Det är ändå alltför tidigt och rentav cyniskt att hävda att någon segrar i det nu aktuella läget där slakten på civila fortsätter och Turkiets angrepp på kurderna i Syrien kan få allvarliga och oförutsägbara följder.