Hoppa till huvudinnehåll

Stor narkotikahärva nystades upp efter knarkfynd vid fågelbräde i Helsingfors

Påsen med narkotika fanns vid ett fågelbräde. Knarkpåsen finns nere till höger på bilden.
Påsen med narkotika fanns vid ett fågelbräde. Knarkpåsen finns nere till höger på bilden. Påsen med narkotika fanns vid ett fågelbräde. Knarkpåsen finns nere till höger på bilden. Bild: Polisinrättningen i Helsingfors polisen,narkotika,polisinrättningar,Helsingfors,fågelbrädsfallet

Två finländska män misstänks för import och försäljning av stora mängder narkotika, bland annat amfetamin, ecstasytabletter, MDMA-pulver och kokain, meddelar Helsingforspolisen.

Polisen började nysta upp "fallet med fågelbrädet" efter att en påpasslig person hittade en påse med knark i en stor fröbehållare vid ett fågelbräde på en allmän plats i norra Helsingfors.

I påsen fanns förutom narkotika även DNA från en person som polisen kunde identifiera. En av de två huvudmisstänkta har tidigare suttit i fängelse och är därmed känd av polisen, säger kriminalkommissarie Toni Uusikivi till Yle.

I och med knarkfyndet kom polisen även den andra huvudmisstänkta på spåren.

Polisen uppger att de misstänkta importerat kring 100 kilo amfetamin, mellan 40 000 och 80 000 tabletter ecstasy, upp till 26 kilo MDMA-pulver och 500 gram kokain från Holland till Finland.

Narkotika som fanns i den påse som hittades vid fågelbrädet i Helsingfors.
Narkotika som fanns i den påse som hittades vid fågelbrädet i Helsingfors Narkotika som fanns i den påse som hittades vid fågelbrädet i Helsingfors. Bild: Polisinrättningen i Helsingfors polisen,amfetamin,narkotika,polisinrättningar,Helsingfors,fågelbrädsfallet

De misstänkta har sålt knarket via olagliga handelsplatser på det så kalla Tor-nätet. De misstänkta brotten har begåtts mellan maj 2017 och juni 2019. Männen är frihetsberövade.

Uusikivi säger att fallet är ett exceptionellt stort fall där narkotika har sålts på nätet i Finland. Det handlar om över 9 000 enskilda narkotikaköp. De huvudmisstänkta bedöms ha tjänat cirka en miljon euro på verksamheten.

Ecstasytabletter som polisen har beslagtagit.
Ecstasytabletter som polisen beslagtagit Ecstasytabletter som polisen har beslagtagit. Bild: Polisinrättningen i Helsingfors polisen,narkotika,polisinrättningar,Helsingfors,ecstasy,fågelbrädsfallet

Polisen har beslagtagit stora mängder med narkotika samt vapen som hittades i samband med husrannsakan. Polisen hittade bland annat två stormgevär och en handgranat som stulits av Försvarsmakten.

Under utredningens lopp har polisen kommit flera andra misstänkta på spåren. De här personerna misstänks ha köpt stora mängder med narkotika av männen. Den lokala polisen eller tullen utreder de här fallen.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes