Hoppa till huvudinnehåll

Vem ska bära ljuskronan i år? Här är namnen på luciakandidaterna

Luciakrona
Det är bara flickor som ställer upp i luciavalet, men borde pojkar också delta? Svara på vår enkät i artikeln. Luciakrona Bild: Yle Finlands Lucia,luciakrona

Namnen på de tio som kandiderar för uppdraget som Svenskfinlands lucia 2019 är nu klara. Sångrösten var helt avgörande, säger en enhällig jury.

Juryn bestod av Anna Hellerstedt, vd på KSF Media, programledaren Hannah Norrena på Yle Vega samt kapellmästaren och pianisten Martin Segerstråle.

  • Moa Björklund, Nedervetil
  • Julia Wik, Jakobstad
  • Minette Bäckblom, Sibbo
  • Nea Lundström, Helsingfors
  • Wilma Rehnström, Vanda
  • Sara Ray, Esse
  • Felicia Holländer, Lemland, Åland
  • Melissa Sundblad, Närpes
  • Jessica Lindholm, Åbo
  • Elisabeth Diljaj Vårdö, Åland

Förutom sångrösten betonade juryn personligheten och livserfarenheter hos de tio som valdes.

- Ett utmärkande drag för årets kandidater är att många av dem är verksamma inom vård- och skolbranschen, som lärare eller lärarstuderande, dagispersonal och så vidare, säger Hannah Norrena.

Kandidaternas geografiska spridning är stor, säger juryn vidare.

- De representerar alla regioner i Svenskfinland, vilket är bra.

Luciajuryn 2019, hannah norrena, martin segerstråhle, anna hellerstedt
Från vänster Hannah Norrena, Martin Segerstråle och Anna Hellerstedt Luciajuryn 2019, hannah norrena, martin segerstråhle, anna hellerstedt Bild: Folkhälsan Lucia

Inga killar

På Folkhälsan berättar kommunikationsdirektör Camilla Westerlund att ingen man någonsin har nominerats för uppgiften som lucia.

Hon säger att om en man anmäler sig eller föreslås för uppgiften måste man i så fall ta ställning till frågan och avgöra hur man gör.

Samtidigt menar Westerlund att det kan vara utmanade för en man att sköta uppdraget.

- Lucia är solist i en damkör, luciatraditionen härstammar från ett kvinnligt helgon. Så försöker vi föra fram starka kvinnor och lucia är en bra förebild för en sådan styrka.

Hon säger att den som ska sprida ljus inte kan vara en svag person, säger hon.

Ha koll på de här dagarna!

Viktiga datum framöver är De tios dag, den 23 oktober. Då får vi veta mera om de enskilda kandidaterna och vi får också se bilder på dem.

Den 27 oktober inleds omröstningen. Genom att rösta deltar du i insamlingen.

Sista omröstningsdagen är den 27 november och dagen därpå - den 28 november - står det klart vem av de tio som blir Svenskfinlands lucia 2019.

Finlands lucia kröns på luciadagen den 13 december klockan 17. Svenska Yle direktsänder kröningen från Helsingfors domkyrka i Yle Fem och på Yle Arenan.

Den 15 december ordnas en jubileumskonsert för Finlands lucia som fyller 70 år. Konserten ordnas på Bio Rex.

Luciainsamlingen stöder utsatta barnfamiljer

Lucia ska dra en lans för de utsatta i samhället. Speciellt barnfamiljer har det tungt. Fattigdom, sjukdom och brist på nära relationer kan leda till utmattade föräldrar, och det är här luciainsamlingen kan hjälpa till.

I fjol samlades en rekordsumma in - 193 000 euro som gick oavkortat till barnfamiljer som behöver stöd. Folkhälsan delar inte ut bidrag till enskilda familjer utan pengarna går till verksamhet som stöder barnfamiljer som löper risk för att bli utmattade.

I fjol utsågs Elin Qvist från Grankulla till Svenskfinlands lucia. Se fjolårets kröning i domkyrkan i Helsingfors på Arenan.

Vem var Finlands första lucia?

Lucia