Hoppa till huvudinnehåll

Amerikanske boxaren död efter att ha knockats i ringen – åtminstone tredje dödsfallet i år: ”Svårt att berättiga farorna”

Boxaren Patrick Day bärs ut på bår, han om ges av flera personer.
Patrick Day bärs ut på bår. Boxaren Patrick Day bärs ut på bår, han om ges av flera personer. Bild: AFP / Lehtikuva boxning

27-årige Patrick Day har avlidit till följd av de hjärnskador han drabbades av under lördagens match mot Charles Conwell, bekräftar hans promoter. Day knockades av Conwell i dusten. Nu efterlyser promotorn striktare säkerhetsföreskrifter.

Lördagskvällens match i Chicago blev ödesdiger för Patrick Day.

Day golvades i den fjärde och åttonde ronden. I den tionde kom det avgörande slaget. Charles Conwell träffade med en hård vänster och knockade Day.

Day föll medvetslös ner på mattan. Han vaknade aldrig.

Efter att ha blivit försatt i koma och blivit hjärnopererad dog Day natten till torsdag finsk tid. Det berättar hans promotor Lou DiBella enligt nyhetsbyrån AFP.

"Har inga svar på frågorna"

Enligt DiBella måste boxningsvärlden nu se över säkerheten på matcher. Dödsfallet är nämligen åtminstone det tredje i år.

I juli fick argentinaren Hugo Santillan sätta livet till i en match i hemlandet. Några dagar innan det hade ryssen Maxim Dadasjev dött i sviterna av hjärnskador han drog på sig i en match som gick i USA.

– Just nu är det väldigt svårt att berättiga eller förklara farorna i boxningen, säger DiBella enligt AFP.

– Vi har inga svar på frågorna som uppstått, men vi känner till frågorna. Vi har möjligheten att reagera och göra boxningen säker för alla som håller på med grenen, tillägger han.

Day blev 27 år gammal.