Hoppa till huvudinnehåll

Det finns redan över 100 köpcentrum i Finland - marknaden lockar internationella investerare

Bild av en ingång vid köpcentret Tripla.
Bild av en ingång vid köpcentret Tripla. Bild: Henrietta Hassinen / Yle Mall of Tripla,handelscentra,Böle, Helsingfors stad,köpcentra,Böle järnvägsstation

Köpcentren i Finland har årligen över 400 miljoner besökare. Enligt Finlands köpcenterförbund gör dessa besökare tillsammans inköp på 6,5 miljarder euro varje år. I dag öppnar det nya köpcentret Mall of Tripa i Böle i Helsingfors - följ med invigningen live här.

Var sjätte euro som finländare använder på inköp spenderas således i köpcentrum.

För tillfället finns det över hundra köpcentrum i Finland. Av dessa byggdes en tredjedel under 80-talet, medan 90-talets lågkonjunktur bromsade byggandet av nya köpcentrum. Nu har investerandet på nytt vaknat till liv och nya köpcentrum byggs på många håll i Finland.

Största delen av köpcentrumen finns inne i städerna

Reima Södervall vid fastighetsinvesteringsbolaget Trevia säger att man i dagens läge antagligen noggrannare funderar ut var köpcentrum ska byggas och var behovet finns jämfört med tidigare.

– Byggandet av såkallade åkerköpcentrum kommer säkert att minska, säger han.

Redan nu finns största delen av köpcentrumen inne i städerna eller i direkt närhet till dem.

Utländska investerare lockas till Finland

Över hälften av köpcentrumen i Finland ägs av finländska bolag och investerare, men marknaden lockar också internationella investerare.

– Utländska investerare har sedan början av 2000-talet lockats av fastigheter i Finland tack vare priset och avkastningen. De har också fört med sig värdefullt kunnande till köpcentermarknaden i Finland, säger Södervall.

Han är övertygad om att finländarnas pengar aldrig helt och hållet kommer att försvinna från köpcentren.