Hoppa till huvudinnehåll

Kvinnor i Finland tvingas sälja sig för att betala bort männens drogskulder

Kvinna sitter i en trappa utomhus och tigger. En annan kvinna går förbi.
Arkivbild. Kvinna sitter i en trappa utomhus och tigger. En annan kvinna går förbi. Bild: Minko Chernev utstötta,tiggare,tiggeri,fattigdom,Uteliggare,hemlösa,bostadslöshet,utanförskap,ensamhet,fattig

Åbo ligger nu på tredje plats i antal bostadslösa, efter Helsingfors och Esbo. Det vill man uppmärksamma i kväll under de bostadslösas natt som ordnas natten mellan torsdag och fredag.

Enligt statistik från Finansierings- och utvecklingscentralen för boendet fanns det ifjol 504 bostadslösa i Åbo. Av dessa var 109 kvinnor.

Antagligen är det verkliga antalet bostadslösa kvinnor högre än den officiella statistiken visar. I Raumo har man problem med dold bostadslöshet.

Det handlar ofta om koppleri, kvinnor som inte har något annat alternativ än att leva i ett våldsamt förhållande och tvingas sälja sex.

Enligt diakoniarbetare i Raumo har fenomenet blivit allt vanligare, särskilt i förhållanden där det förekommer droger. Då kan mannen sälja sin partner för att betala bort en drogskuld.

Kvinnor vill klara sig själva

Vid Åbos mödra- och skyddshem berättar Anne Ahtola-Poiesz att kvinnor ofta vill ta hand om sig själva så länge som möjligt. Därför är det ofta svårt att identifiera kvinnornas hjälpbehov.

- Kvinnor är envisa och de vill klara sig själva. Då man känner sig skyldig och känner skam över att inte kunna ta hand om sig själv stiger tröskeln för att söka hjälp. Kvinnors situation måste granskas från flera vinklar, eller sedan måste man fråga dem rakt ut, säger hon.

En kvinna står vid en dator och tittar mot skärmen.
Anne Ahtola-Poiesz arbetar med ett initiativ som ska ta reda på varför allt flera kvinnor blir bostadslösa. En kvinna står vid en dator och tittar mot skärmen. Bild: Petra Ristola / Yle bostadslöshet,kvinna,Kvinnojour,hem

Åbos mödra- och skyddshem deltar i ett initiativ som utreder varför bostadslösheten hos kvinnor ökat och varför kvinnor tvekar att söka hjälp.

Enligt Ahtola-Poiesz finns det många orsaker till att kvinnor blir bostadslösa.

- De kan vara ensamförsörjare, låginkomsttagare, skuldsatta, långtidssjuka eller arbetslösa. Skilsmässor, droger, familjevåld och mental ohälsa är andra orsaker.

En vändpunkt då barnen omhändertas

En vändpunkt för många kvinnor är då deras barn omhändertas.

- Det är något som borde uppmärksammas mera. Det är svårt att söka hjälp då man är nära att förlora sina barn, då vänder sig kvinnan ofta till rusmedel för att söka tröst, säger Ahtola-Poiesz.

I Åbo saknas det ett drogfritt akutboende dit kvinnor som är i riskzonen för att bli bostadslösa kunde gå. Även tjänster som riktar sig specifikt till kvinnor saknas. Åbo behöver också flera bostäder som hyrs ut till ett rimligt pris.

Under de bostadslösas natt finns det på Gamla Stortorget möjlighet för bostadslösa att övernatta. Där delas också ut hygienartiklar, kläder och ett mål mat.

Artikeln baserar sig delvis på Asunnottomien määrä Turussa huolestuttava – naisilla häpeä estää usein avun hakemisen skriven av Petra Ristola.

Läs också