Hoppa till huvudinnehåll

Leo Komarovs lillebror Oskar jagar NHL-drömmen i Helsingfors IFK – ishockeylivet leker i huvudstaden men vardagen bjuder på överraskningar: ”Jag har hoppat på bussar som åkt åt fel håll”

Komarov är ett efternamn som förpliktigar i ishockeykretsar. Oskar Komarov har fått leva med att jämföras med storebror, NHL-proffset Leo Komarov, under hela sin ishockeykarriär.

Leo Komarovs meriter är väldokumenterade. VM-guld, OS-brons, tvåfaldig KHL-mästare och över 400 matcher i NHL.

I Komarov-familjens hemknutar i Nykarleby har folk tisslat och tasslat i flera år att Oskar Komarov kan gå i Leos fotspår.

Att leva med de förväntningarna på sina axlar är inte det lättaste men Oskar Komarov är numera nästan avtrubbad av alla jämförelser med storebror.

– Det kommer upp ganska ofta. Det är normalläget nuförtiden, säger han.

Pappas hjälp har varit oumbärlig

Leo Komarov drillades av pappa Alexander som junior i Nykarleby. Han har flera gånger påpekat att han aldrig skulle ha nått världseliten utan sin fars hjälp.

Oskar Komarov är inne på samma linje.

– Pappa har hjälpt mig minst lika mycket som Leksa. När jag var mindre var vi på isen varje dag efter skolan. Vi tränade skridskoteknik, puckkontroll och så vidare. Vi tränade varje dag då jag hade fritid.

– Han har körde mig till Karleby fem dagar i veckan då jag spelade för Hermes. Det är tack vare min pappa som jag har kommit så här långt.

Oskar Komarov, HIFK:s B-juniorer
Oskar Komarov, HIFK:s B-juniorer Bild: Yle / Christian Vuojärvi HIFK Hockey,oskar komarov

Brödraskara på tre

Oskar Komarov är den yngsta i skaran på tre bröder. Leo är äldst och Oskar yngst.

Åldersskillnaden mellan dem är 16 år.

– Om somrarna är vi mycket tillsammans då han är hemma i Finland. Nu då han flyttat tillbaka till New York så är tidsskillnaden jobbig, säger Oskar om sitt förhållande till Leo.

Med mellanbrodern Daniel, som studerar ekonomi vid Åbo Akademi, har han avsevärt mer kontakt i vardagen.

– Han är yngre än Leo. Vi står nära varandra. Han hjälper mig med skoluppgifter då jag behöver det.

Bor hos en familj i Vanda

Skoluppgifter har det blivit en hel del sen Oskar Komarov började vid Brändö Gymnasium i höstas. Att han kom in på idrottslinjen där var en bidragande orsak till att han flyttade hemifrån.

Den största orsaken till flytten var ändå chansen att utvecklas som ishockeyspelare. Efter ett år Karlebyklubben Hermes spelar han nu för Helsingfors IFK:s B-juniorer.

– Jag diskuterade saken med pappa och vi kom fram till att det är lät bra. Leksa bor ju i Esbo så det är ju också bra.

Oskar Komarov, HIFK:s B-juniorer
Oskar Komarov, HIFK:s B-juniorer Bild: Yle / Christian Vuojärvi HIFK Hockey,oskar komarov

Oskar, som fyllde 16 år i början av oktober, bor nu hos en familj i Myrbacka i Vanda. Vardagen har börjat rulla på efter vissa startsvårigheter.

– Det är lättare att bo hos en familj än för sig själv. Jag tar bussen till skolan eller träningarna. Efter skolan går jag hem om jag hinner. Annars går jag direkt till hallen.

– I början var det lite nytt. Jag visste inte riktigt vart bussarna åkte. Jag har hoppat på bussar som åkt åt fel håll någon gång. Men man vänjer sig.

Myten om stöddiga IFK:are stämmer inte

Han beskriver sin start i IFK som lite trög men okej. På tolv matcher i B-juniorernas FM-serie har han stått för fem mål och tre assist.

Socialt har han anpassat sig mycket väl. Tesen om att helsingforsare och framför allt IFK:are skulle vara malliga och arroganta skriver han inte under.

– Det påminner om hur det var i Hermes, där jag spelade förra säsongen. Ingen är speciellt mallig – snarare är de trevliga. Bara man vågar vara social och prata så får man kompisar.

Oskar Komarov, HIFK:s B-juniorer
Oskar Komarov, HIFK:s B-juniorer Bild: Yle / Christian Vuojärvi HIFK Hockey,oskar komarov

Det stora målet hägrar långt i framtiden

På lång sikt har Oskar Komarov samma stora mål som de flesta ishockeyspelande ungdomar.

– Mitt mål är att nå NHL. Att kunna leva på att spela ishockey är ett annat.

Leo Komarov har gjort NHL-karriär som en stark tvåvägsforward. Massvis med jobb återstår för Oskar Komarov ifall han någon dag vill spela i världens bästa ishockeyliga.

– Jag är inte lika stark som Leo. Men jag är snabb och jag har ganska bra puckkontroll. Spelsinnet är väl helt okej. Men jag behöver förbättra på styrkan och skottet.

På ett plan påminner han redan nu väldigt mycket om storebror. Liksom Leo är han en retsticka som gillar att driva motståndarna till vansinne i rinken

– Det kommer naturligt. Jag är samma typ, säger Oskar och ler.

Oskar Komarov

Ålder: 16 år
Klubb: Helsingfors IFK, B-juniorerna
Moderklubb: MuIK Hockey
Favorit tv-serie: Stranger things
Favorit läsämne i skolan: Matematik
Förebild: Mathew Barzal
Hobby: Gillar att sjunga

Läs också