Hoppa till huvudinnehåll

Maria Sid utsedd till teaterchef i Stockholm

Maria Sid ligger på golvet och tittar in i kameran på Svenska Teatern.
Maria Sid jobbar som teaterchef till årsskiftet 2020. Maria Sid ligger på golvet och tittar in i kameran på Svenska Teatern. Bild: Nella Nuora / YLE Maria Sid,Svenska Teatern

Skådespelaren Maria Sid har utsetts till teaterchef för Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm. Hon efterträder Anna Takanen som avgick i förtid.

Sid har varit biträdande teaterchef för Stadsteatern sedan oktober 2018.

– Under sin tid som biträdande teaterchef har Maria Sid tillvunnit sig allas förtroende. Med sin bakgrund och långa karriär i Finland har hon ett utifrånperspektiv vilket är värdefullt för vår verksamhet, säger Sture Carlsson, VD för Kulturhuset Stadsteatern i ett pressmeddelande.

Maria Sids tjänst som teaterchef sträcker sig till slutet av år 2020. Hon kommer ändå sannolikt att gästa Helsingfors eftersom hon regisserar Queen-musikalen We will rock you som får sin premiär i april 2020.

I våras berättade Sid för Svenska Yle om hur arbetet i Sverige skiljer sig från arbetet i Finland.

– Vi diskuterar väldigt mycket om vad vi ska spela, och varför, det gör vi klart mera än i Finland. Det här är ju en riktig folkets teater, så vi ska erbjuda breda uppsättningar men också komma med sådant som vi kan påverka politiskt med, säger Sid.

I uppdraget som teaterchef ingår också att regissera en uppsättning. I våras stod Sid för uppsättningen av Min fantastiska väninna på stadsteatern.

Stockholms stadsteater har även tidigare haft en finlandssvensk teaterchef, Vivica Bandler. Hon var teaterchef åren 1969–80.

Läs också

Nyligen publicerat - Kultur och nöje