Hoppa till huvudinnehåll

Måttet rågat hos Närpes Kraft – vill att förbundet reagerar efter språkdebacle i juniormatch: ”Får höra hurri-rop nästan varje gång”

Puckar på is.
Illustrerande arkivbild. Puckar på is. Bild: Yle / Tomi Hänninen ishockey

Närpes Krafts B-juniorer har spelat en enda match i höst där man inte hört ”hurri” ropas. Därför var matchen mot LeKi, där domaren tolkades ha hotat svenskatalande spelare med utvisningar, den sista droppen. Vi kan inte låta det vara längre, säger lagledaren för Yle Sporten.

Vad hände egentligen då Krafts B-juniorer gästade LeKi på lördagen i kvalserien till Finlandsserien i ishockey på lördagskvällen?

Där går nämligen åsikterna rejält isär.

Vasabladet rapporterade på torsdagsmorgonen att en domare hotat spelare med utvisning om de inte slutade tala svenska med honom. En skärrande upplevelse för spelarna, som efteråt kontaktade lagledaren Natascha Petterson-Fernholm.

– De ringde upp mig och var väldigt upprörda. Det har aldrig hänt förr, berättar Petterson-Fernholm, som inte såg matchen på plats och ställe, nu för Yle Sporten.

Enligt VBL ska förbundet ha lovat att utreda ärendet. Den utredningen är redan klar.

Slutsatsen: ingen diskriminering förekom.

"Den andra domaren kunde svenska"

Enligt ishockeyförbundets tävlingschef Pirkka Antila ska det helt enkelt ha handlat om en ”språkmur”.

– Domaren hade sagt åt spelarna att han inte förstår svenska och att det är finska eller engelska som gäller, säger han och fortsätter:

– Jag har bett den ansvarige domarutbildaren utreda ärendet och efter att ha tagit del av domarnas av varandra oberoende matchrapporter har han kommit fram till att det inte förekommit något hot.

Enligt Petterson-Fernholm handlade det om en ”het” drabbning. Sammanlagt fem utvisningar för osportsligt beteende delades ut under matchens gång, som slutade 8–1 till LeKi.

– Massor med utvisningsminuter, mycket rop från alla håll – till och med från publiken. Så jag kan tro att domarna hade problem med att hålla matchen under kontroll, berättar Petterson-Fernholm.

En ishockeydomare hoppar för att akta sig för pucken.
Arkivbild. En ishockeydomare hoppar för att akta sig för pucken. Bild: Peter Hudec / EPA / All Over Press ishockeydomare

Enligt henne kom domaren som pekats ut av spelarna och förklarade sig i periodpausen.

– Det tolkar jag som ett tecken på att pojkarnas berättelse stämmer, säger Petterson-Fernholm.

Från förbundets sida påpekar Pirkka Antila att matchens andra domare kunde svenska och enspråkiga spelare kunde ha diskuterat med honom.

– Det handlar om väldigt erfarna domare. Han som kan svenska har tidigare dömt i FM-ligan. Så jag litar fullt på deras rapporter, säger tävlingschefen.

Rasistiska glåpord nästan varje match

I grund och botten kan det handla om ett djupare problem. Petterson-Fernholm berättar nämligen att Kraft i Finlandsserien fått höra en extrem mängd hurri-rop under sina bortamatcher.

– Jag har alltid förundrats över hur mycket ”hurrittelua” det är på de här matcherna. De som har varit med länge tycker att man inte ska bry sig – att det hör till. Men det har ökat, speciellt i höst. Det känns inte bra säger hon.

– Ett motståndarlag vi mötte använde både ”hurri” och ”neekeri”. Då skrev jag ett mejl till deras lagledning som jag aldrig fick svar på. Men då vi en gång mötte ett lag som inte ropade hurri en endaste gång så skrev jag ett tacksamt mejl åt dem, som de blev väldigt glada över.

Menar du alltså att ni i höst endast spelat en endaste match där någon inte ropat ”hurri”?

– Ja.

Har ni anmält det?

– Nej. Men det håller jag på med nu. Det jag håller på att skriva till förbundet som bäst gäller inte bara den här ena incidenten nu mot LeKi utan hela fenomenet. Jag vill att förbundet tydligt visar att de har nolltolerans. Det har de ju, men de måste få ut det till alla föreningar.

Fallet i Lempäälä avklarat

Om vi då förbiser den här ena matchen, där det ändå inte är solklart vad som egentligen hänt – tycker du att domarna borde vara mer aktiva i att ta bort liknande rop?

– Absolut. Efter den där matchen med extremt många rasistiska glåpord så sa jag åt våra killar att de genast ska säga åt domaren då de hör något. Om de inte vill göra det själv så ens berätta åt oss i lagledningen så att vi kan ta itu med det. Men det har inte hänt ännu.

Det som hände i Lempäälä på lördagen kan istället bara ha varit fråga om en misstolkning i stundens hetta.

– Pojkarna upplevde det som ett hot på grund av sitt språk, säger Petterson-Fernholm.

Tävlingschef Antila skriver under analysen.

– Det är förstås väldigt beklagligt. Jag vill inte alls förminska det de upplevt, men ur vårt perspektiv är det här fallet nu avklarat.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport