Hoppa till huvudinnehåll

Nattklubbarnas popularitet rasar: "Man kan inte vara bakfull om man vill träna fem gånger i veckan"

Diskodansande personer.
Många väljer hellre hemmakvällar och lugnare alternativ än det fartfyllda nattlivet på dansgolven i nattklubbarna. Diskodansande personer. Bild: Mostphotos/ Andriy Solovyov DisCo,Dancing,Nightclub,George Dance the Younger

Statistikcentralens nyaste fritidsundersökning visar att färre finländare besöker nattklubbar. Däremot har restaurangbesöken ökat och musikklubbarna blivit populärare.

På 90-talet och 2000-talet besökte ungefär hälften av de tillfrågande en nattklubb inom ett halvår. År 2017 har siffran minskat till vart fjärde person under samma tidsram.

I procent talar vi om en minskning på 20 procentenheter för alla under 65 år, mellan åren 2002 och 2017.

mellan 2002 och 2017 har
mellan 2002 och 2017 har

Men varför är färre intresserade av nattklubbar idag än för femton år sedan?

Mikko Lagerspetz, professor i sociologi vid Åbo Akademi, ser sociala medier som en av orsakerna till förändringen. Många kommer till nattklubbar för att träffa folk och idag finns det appar som gör det på ett smidigare sätt, förklarar han.

- I likhet med många andra fysiska ställen har nattklubbar haft som funktion att folk har möjlighet att träffas där. Men nu har de förlorat det monopolet.

en man i vit skjorta och grå väst står framför en massa böcker i bokhyllor
Mikko Lagerspetz säger att nattklubbarna av flera orsaker förlorat både sin nyckelposition och sitt monopol i samhället som en plats där man samlas. en man i vit skjorta och grå väst står framför en massa böcker i bokhyllor Bild: Yle/Jasmine Nedergård sociologi,Åbo Akademi,professor,mikko lagerspetz

- Sociala medier påverkar också nattklubbarna genom att man inte längre behöver stämma träff där, utan bara bestämmer var man vill träffas. Kanske ses man hemma hos varandra i stället för att fara ut, fortsätter Lagerspetz.

Under hela 2000-talet, och även innan det, har alkohollagstiftningen ändrats så att även andra ställen än nattklubbar kan ha öppet längre och servera alkohol. Lagerspetz tror att det kan ha påverkat nattklubbarnas popularitet.

Om man vill träna fem till sex gånger i veckan så fungerar det inte att vara bakfull en eller två gånger i veckan. Man måste prioritera vad man vill.― Elin Vidlund, student vid Åbo Akademi

Människor vill visa en sund image på sociala medier

Annika Tuomi, doktorand i sociologi vid Åbo Akademi, tror också att den digitala imagen påverkar.

- Att dricka och besöka nattklubbar kan också vara något man inte vill visa upp på sociala medier mer. Man vill kanske ha en image av en hälsosam livsstil, något som blivit viktigare för till exempel bloggare.

Nattklubbar ses kanske inte som lika häftiga nu jämfört med tidigare, funderar Tuomi.

en mikrofon i färgglatt men dämpat ljus runtomkring
I Helsingfors vill man sjunga mer karaoke än tidigare. en mikrofon i färgglatt men dämpat ljus runtomkring Bild: Mostphotos/PIOTR PIATROUSKI nattklubbar,Disco,Fest,Dansa,karaoke,sång,mikrofoner,festa

Hur ofta besöker du nattklubbar?

- Nog har det hela tiden stadigt minskat. Jag går mycket mindre nu när jag är 26 än då jag var när jag var 19 till exempel. Det har inte varit ett medvetet beslut att gå mindre på nattklubbar, men det har bara inte varit lika intressant mera, säger Tuomi.

Hon tror att det ökade urvalet av pubar och lugna restauranger som har öppet längre kan ha påverkat nattklubbarnas minskade popularitet en del.

- Det finns flera möjligheter att umgås på natten nu än tidigare.

nerifrån syns golvet och en massa skor och kläder från där folk dansar på ett dansgolv i mörkt ljus
Varför vill färre finländare gå på nattklubb? Kan den senare familjebildningen vara en orsak? Är vi människor så omgivna av ljud att vi vill ha det lugnt på fritiden? nerifrån syns golvet och en massa skor och kläder från där folk dansar på ett dansgolv i mörkt ljus Bild: Mostphotos/ArenaCreative nattklubbar,Disco,Fest,Dansa,festa

"Jag föredrar kvalitetstid med kompisar i stället för att fara ut och festa"

Tim Haglund och Elin Vidlund studerar nationalekonomi och marknadsföring vid Åbo Akademi. Det första de tänker när de får höra om de dalande nattklubbsbesöken bland unga är hälsotrenden.

- Om man vill träna fem till sex gånger i veckan så fungerar det inte att vara bakfull en eller två dagar i veckan. Man måste prioritera vad man vill, säger Vidlund.

- Jag tycker att ungdomar börjar träna i en allt yngre ålder nu för tiden. Människor vill leva ett hälsosamt liv, och att hänga på nattklubb passar inte in in i den ekvationen, fortsätter Haglund.

två unga vuxna i svart avslappnad klädsel sitter inomhus i en korridor bland bord, klädhängare och planscher
Tim Haglund och Elin Vidlund föredrar speciellt vintertid kvalitetstid med kompisarna än att fara ut på nattklubb. två unga vuxna i svart avslappnad klädsel sitter inomhus i en korridor bland bord, klädhängare och planscher Bild: Yle/Jasmine Nedergård studenter,studerande,Åbo Akademi,unga vuxna,elin vidlund

"Tv-serierna tar aldrig slut"

Haglund och Vidlund kommer också på fler orsaker till varför färre besöker nattklubbar.

- Det finns så mycket annat man kan underhålla sig med som sociala medier, film och TV-serier som aldrig tar slut. Man kan kolla på dem hela natten om man vill nu för tiden, säger Vidlund.

Priserna stiger, vilket också säkert påverkar, tror Haglund.

- Det finns andra alternativ att lägga sina pengar på, så man väljer kanske inte det där ena stopet öl, utan använder sina pengar till streamingtjänster eller annat i stället.

en discoboll i mörkt färgglatt ljus
Även bland Tim Haglunds bekanta föredrar många att spendera kvällen hos någon än att gå ut och festa, säger han. en discoboll i mörkt färgglatt ljus Bild: Mostphotos/dotshock nattklubbar,Disco,Discoboll,Fest,Dansa,festa

"Jag har aldrig tyckt om högt ljud"

Carl Ehlers från Littois och Alf Lindroos från S:t Karins kommer inte ens ihåg när de senast besökte en nattklubb.

- Det måste nog ha varit 20, 30 år sedan jag senast besökte en nattklubb, funderar Lindroos. Kanske på någon Sverigebåt, och då fick man bara känslan av att “här hör jag inte hemma”.

Orsakerna till varför de besökte en nattklubb då varierade, men idag är det inget som intresserar mera.

- Jag har aldrig tyckt om högt ljud, så jag tycker inte om ljudet på discona, säger Ehlers.

två äldre herrar står på en gata i studentkvarteren i Åbo i höstväder
Alf Lindroos och Carl Ehlers har inget behov av att besöka nattklubbar. två äldre herrar står på en gata i studentkvarteren i Åbo i höstväder Bild: Yle/Jasmine Nedergård pensionärer,äldre,carl ehlers

Vad tror ni är orsaken till nattklubbarnas dalande popularitet?

- Kanske folk tycker att det är tråkigt?, säger Ehlers.

- Om jag skulle gissa så var det en tid då disco var populärt och nu är det inte det längre, tror Lindroos.

Vad tycker du om nattklubbar?

Om du inte tycker något av alternativen passar in på dig får du gärna ge din egen syn i kommentarsfältet nedanför.

Jag trivs inte alls på nattklubbar. Ljudet är ofta för högt och jag umgås hellre med mina bekanta på andra ställen.
40.3% (512 röster)
De är ett bra ställe att festa på, men jag föredrar pubar.
18.7% (238 röster)
De är väl helt okej, men min livsstil gör att jag inte kan/hinner inte besöka nattklubbar.
15.0% (191 röster)
Det är inte min grej. Jag festar inte och jag har inget behov av att vara uppe sent.
13.8% (175 röster)
Jag tycker om dem! Stämningen är bra och man träffar alltd nya människor.
12.3% (156 röster)
Antal avgivna röster: 1272

Restaurangbesök på kvällar och helger allt populärare

Om nattklubbarnas popularitet minskar så går det snäppet bättre för restaurangerna. Även musikklubbarna har blivit populärare och speciellt i Helsingfors har karaokeklubbarna fått ett uppsving - speciellt bland studenter och arbetslösa.

Av de som svarade på undersökningen 2017 besökte nästan hälften av dem kaféer minst en gång i månaden. Invånarna i städer var lite mer benägna att besöka kaféer än i landsbygdskommuner och män besökte oftare kaféer än kvinnor.

Läs också