Hoppa till huvudinnehåll

Om några år får Borgåborna en del av sitt dricksvatten från Borgbacken

Stora vattenrör på gräsmatta.
Mellan 20 och 80 kubikmeter råvatten pumpas varje timme ut i Borgå å. Stora vattenrör på gräsmatta. Bild: Yle/Mikael Kokkola dricksvatten,elina anttila

De senaste veckorna har Borgå vatten provpumpat råvatten i stora mängder från reservvattentaget vid Borgbacken.

Spår av Borgå vattens kommande storsatsning syns intill det väl graffitisprayade vattenverket. På gräsplanen nära Borgbacken ligger några vattenrör av olika kalibrar och i terrängen märks spår av markarbeten.

- Här pumpar vi nu dagligen upp råvatten för att kunna analysera vattenkvaliteten, säger Elina Antila, vd för Borgå vatten.

Råvattnet forsar ut i Borgå å med en volym på upp till 80 kubikmeter. I framtiden kommer vattnet från Borgbacken att ledas till vattenverket i Saxby. Själva provpumpningen är tänkt att pågå i cirka två månaders tid.

Vattenverk i höstlandskap.
Saxby vattenverk ska utvidgas med en ny byggnad intill den gamla. Vattenverk i höstlandskap. Bild: Yle/Mikael Kokkola dricksvatten,Vattenverk,saxby vattenverk

- Vi använder redan nu vatten från Borgbacken i undantagsfall men nu undersöker vi hurdan vattenkvaliteten är då den behövs i större volymer och testar hur den planerade membranrengöringstekniken fungerar i praktiken, säger hon.

Provpumpningen vid Borgbacken är ett av de första stegen då Borgå vatten lägger om vattenförsörjningsstrategin för staden de kommande åren.

I stället för att bygga ett anslutningsrör till Helsingfors vattennät för flera tiotals miljoner satsar Borgå vatten på att först bygga ut kapaciteten vid Saxby vattenverk.

- De kommande 15 åren hoppas vi klara oss med att öka på vattenvolymen från vattentagen vid Borgbacken och kanske också från ett nytt vattentag i Finnby, säger Elina Antila.

Porträtt av Elina Antila, fotad utomhus.
Vd Elina Antila ser Saxby-projektet som väldigt viktigt för Borgå stad. Porträtt av Elina Antila, fotad utomhus. Bild: Yle/Mikael Kokkola porträttfotografering,elina anttila

Under den tiden har Helsingfors stad troligtvis byggt ut sitt vattennät västerut till Sibbogränsen vid Östersundom. Det här gör sedan en framtida anslutning billigare för Borgå vattens del.

Att utvidga det nuvarande vattenverket i Saxby och att dra rör från Borgbacken dit uppskattas kosta omkring 10 miljoner euro. En transportledning till Helsingfors har nu en prislapp på över 40 miljoner euro.

- Att bygga ut i Saxby är ett mycket viktigt och intressant projekt. Liknande utmaningar kommer inte ofta. Det här är ett viktigt projekt för hela Borgå, säger vd Elina Antila.

Planeringen av vattenverket i Saxby ska bli klar under nästa år och förhoppningen är att Borgbacksvattnet kan rinna ut i vattennätet i slutet av 2020.

Skylt för grundvatten.
Borgå vatten har två stycken brunnar i funktion vid Borgbackens vattentag. Skylt för grundvatten. Bild: Yle/Mikael Kokkola dricksvatten,skylt,grundvattenområde