Hoppa till huvudinnehåll

Pence och Pompeo anlände till Turkiet i "desperat försök" att stoppa turkiska angreppet och rädda USA:s anseende

Mike Pompeo och Mike Pence, bägge iklädda kostym.
USA:s utrikesminister Mike Pompeo och vicepresident Mike Pence Mike Pompeo och Mike Pence, bägge iklädda kostym. Bild: AFP / Lehtikuva Mike Pompeo,Mike Pence

Medan USA:s vice president och utrikesminister anlände till Ankara anklagas turkiska armén för krigsbrott. De kurdiska styrkorna anklagar Turkiet för att använda napalm och vit fosfor i bostadsområden.

USA:s vicepresident Mike Pence och utrikesminister Mike Pompeo anlände till Turkiets huvudstad Ankara på torsdag eftermiddag.

Pence och Pompeo ska besöka Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan i vad som beskrivs som ett sista desperat försök att få ett slut på det turkiska angreppet mot kurderna i nordöstra Syrien.

Mötet rapporteras ha börjar kring 16:00-tiden finsk tid.

Pressen har inte tillåtits i närheten av mötet och det ordnades alltså inte någon inledande presskonferens.

Att de två höjdarna ur Trump-administrationen inte tas emot med några sedvanliga diplomatiska ceremonier eller protokoll är ytterligare tecken på det kyliga klimatet inför mötet.

Det kan också vara riktgivande för hur mycket Pence och Pompeo kan tänkas åstadkomma gällande det turkiska angreppet.

Grönt ljus och sanktioner

Angreppet inleddes efter att USA:s president Donald Trump bestämde sig för att dra amerikanska soldater från den turkisk-syriska gränsen.

Soldaterna var stationerade där för att skydda de syriska kurdstyrkorna, USA:s viktigaste allierade i kampen mot terrorgruppen IS.

Syriska regeringsstyrkor poserar för en bild. Som rekvisita har de Syriens flagga och bilder på Bashar al Assad.
Syriska soldater på plats där USA:s soldater bara för två veckor sen patrullerade tillsammans med kurderna. Syriska regeringsstyrkor poserar för en bild. Som rekvisita har de Syriens flagga och bilder på Bashar al Assad. Syrien

Reträtten tolkas som ett klartecken till Erdoğan för offensiven, speciellt som beslutet fattades utan förvarning efter ett telefonsamtal med den turkiska presidenten.

Pence uppges ha hotat ha fler sanktioner med sig i bagaget för att övertala Erdoğan.

Pence försök att lappa läget beskrivs som ett sista desperat försök att rädda situationen och USA:s anseende, men ett som inte ges goda odds att lyckas.

- Vicepresidenten har traditionellt haft en betydande utrikespolitisk roll, då hens närhet till presidenten innebär att hen trovärdigt kan tala för presidenten, säger Jeffrey Prescot som var Joe Bidens nationella säkerhetsrådgivare då han var vicepresident.

- Men då president Trumps utrikespolitiska beslutsfattande har varit så oberäkneligt är det svårt att se att Pence eller Pompeo är så hemskt trovärdiga när de återger presidentens ståndpunkt just då eller i framtiden, säger Prescot till France 24.

Trumps brev hamnade i Erdoğans sopkorg

Läget verkar inte bäddat för framgång för Trumps utsända i Ankara. Erdoğan har inför mötet sagt att något eldupphör inte kommer på fråga.

Precis före Pence och Pompeo reste iväg mot Ankara publicerades ett brev Trump skickat Erdoğan.

I brevet vädjar Trump till Erdoğan att inte genomföra offensiven och han hotar att ödelägga den turkiska ekonomin om han gör det.

- Försök inte var en tuffing, var inte en dåre, skriver Trump i brevet.

 Recep Tayyip Erdoğan reser ena handen medan han talar. I bakgrunden Turkiets flagga.
Turkiet tänker inte stoppa angreppet oberoende om man har världen med sig eller inte, har Erdoğan sagt. Recep Tayyip Erdoğan reser ena handen medan han talar. I bakgrunden Turkiets flagga. Bild: LEHTIKUVA / AFP Adem Altan Recep Tayyip Erdogan,Turkiet

Brevet ska ha anlänt samma dag som Erdoğan beordrade att angreppet skulle inledas.

Det uppges ha upplevts som en djup förolämpning av president Erdoğan och har väckt mycket ont blod i Turkiet sedan det publicerades.

- Brevet åkte rakt i sopkorgen, sade en källa inom Erdoğans stab till nyhetssajten Middle East Eye.

- Presidenten gav det bästa möjliga svaret då han inledde operationen samma dag, uppger en annan källa inom staben.

Fördömdes av representanthuset

Försöket att rädda läget kan förklaras av den hårda kritik reträtten har mött i USA, också bland partikamrater.

Beslutet har beskrivits som ett svek av kurderna och en utrikes- och försvarspolitisk katastrof som skadar landets anseende.

Sedan angreppet började har Trump både förnekat att han skulle ha gett operationen sitt godkännande, kallat beslutet ett strategiskt mästerverk, baktalat kurderna och nu senast sagt att ärendet inte har något med USA att göra.

- Om Turkiet går in i Syrien är det en fråga mellan Turkiet och Syrien. Det har inget med oss att göra, sade Trump under ett möte med Italiens president i Vita Huset.

Uttalandet kom efter att Trumps reträttbeslut hade fördömts av representanthuset med tydliga siffror, med 354 röster för och 60 röster emot.

Anklagelser om krigsbrott

Samtidigt har häftiga strider fortsatt vid gränsen, speciellt kring staden Ras al-Ain.

Syriska före detta rebeller som strider för Turkiet ska nu med hjälp av turkiskt artilleri och flygräder ha omringat staden.

Turkiskt pansar har filmats på väg mot staden för att förstärka de turkiska styrkorna.

Kurdiska styrkor vädjar om en humanitär korridor för att civila ska kunna evakueras ur staden.

Vädjan kom efter att rebellerna under turkiskt befäl träffade stadens enda fungerande sjukhus.

Ras-al -Ainin brinner efter det turkiska anfallet in i Syrien.
Ras-al -Ainin brinner efter det turkiska anfallet in i Syrien. Bild: Sedat Suna / EPA Turkiet,Syrien,Ra's al-'Ayn,psykisk kris

De kurdiska styrkorna anklagar också Turkiet för att ha begått andra krigsbrott som svar på oväntat hårt motstånd i Ras al-Ain.

- Då deras planer har gått om intet har de tagit till alla vapen i sin arsenal, också sådana som är förbjudna globalt, skrev de kurdiska styrkorna i ett uttalande.

De kurdiska styrkorna uppger att turkiska plan har fällt napalm över staden och att staden också ska ha beskjutits med vit fosfor.

Napalm och vit fosfor är inte i sig förbjudna i krigföring, men att använda dem mot bebyggelse är ett krigsbrott.

Turkiet har förnekat anklagelserna och påstår att liknande vapen inte finns i landets arsenal.

Vit fosfor är ändå vanligt förekommande, då det används för att skapa rökridåer på stridsfält.

Anklagelserna har inte kunnat bekräftas av oberoende källor.

Enligt människorättsgruppen Syriska människorättsobservatoriet rapporterar läkare i området en massiv ökning av brännskador bland civila som följd av striderna.

Artikeln uppdateras

Källor: New York Times, AP, Reuters, AFP, France 24, Middle East Eye, The Guardian