Hoppa till huvudinnehåll

Råttor nu också i August Eklöf-parken i Borgå - fallfrukt och blomsterlökar lockar

Blommor i August Eklöfs park.
Blomsterlökar och fallfrukt lockar råttorna till August Eklöfs park på västra åstranden i Borgå. Blommor i August Eklöfs park. Bild: Yle/Sofia Strömgård august eklöfs park

Bekämpningen av råttorna i Borgå fortsätter – både på marknivå och under.

Krig är inte längre det rätta ordet eftersom råttorna ser ut att ha minskat, åtminstone på vissa håll, men råttorna bekämpas fortfarande och vid staden följer man med läget i parker och i avloppsnätet.

Enligt Borgå stads ansvariga trädgårdsmästare Inkeri Tarkiainen ser det ut som om råttorna skulle ha minskat.

- Enligt den senaste rapporten, som kom för två veckor sedan, har råttornas måltider vid betesfällorna i Runebergsparken minskat, säger Tarkiainen.

I Runebergsparken har man i skräpkorgarna installerat kedjor som försvårar fåglars och råttors samarbete.

- Jag tror inte i och för sig att skräpkorgarna innehåller alltför mycket ätbart, men det är en säkerhetsåtgärd, säger Tarkiainen.

Ruoaksi kasvatettavia rottia laatikossa
Råttor förekommer där det finns mat. Ruoaksi kasvatettavia rottia laatikossa Bild: Riikka Pennanen / Yle Afrika,Ghana,råttor,gnagare,Afrikanska köket,Rotta

Råttor också i August Eklöf-parken

Följande rapport kommer i dagarna och den ska staden ännu kolla upp för att se i vilken riktning det går.

- Om det visar sig att råttornas aktivitet minskat, är det kanske dags att sluta upp med fällorna på just de platserna och bara hålla platserna under uppsikt, säger Tarkiainen.

Råttor har också förekommit i August Eklöf-parken på västra åstranden.

- Där är det fallfrukt och blomlökar som lockar råttorna. Det vi bör göra är förstås att städa bort den frukt som faller från paradisäppelträden, säger Tarkiainen.

Råttor i Näse

En ny plats där råttor observerats är Gammelbackavägen i Näse där Borgå stad lät riva skolhuset Point College.

- Där är en granne till skoltomten som varit i kontakt med mig och påtalat att de har problem med råttor, men de som har rivit skolhuset har inte sett råttor på rivningsområdet, säger projektingenjör Tony Lökfors vid stadens lokalitetsledning.

Lökfors tror att det i och för sig kan påverkar råttornas rörlighet i området då det sker förändringar.

- Sen bör man ju komma ihåg att råttorna rör sig enbart på platser där det finns föda och till exempel komposter eller liknande har det ju inte förekommit på rivningstomten varken i samband med rivningen eller tidigare, säger Lökfors.

Lökfors säger att råttorna har varit ett större allmänt problem i Borgå på olika håll den senaste tiden. Han tror inte att rivningen kan ha lockat fram råttorna i Näse.

- Jag anser inte att man - i det här skedet åtminstone - kan säga att rivningen av Point College har förorsakat råttproblemet i området, säger Lökfors.

Kärl utomhus för olika slags avfall
Det är viktigt att hålla fastighetens avfallsinhängnad fri från matrester. Kärl utomhus för olika slags avfall Bild: YLE / Pia Santonen kartong

Fastighetsägarnas ansvar

I slutet av maj för ett år sedan inledde Borgå stad ett försök med att bekämpa råttor i Gamla stans kloaker.

Då dog hundra råttor i de två fällor som placerades ut – ett stort antal enligt bekämpningsföretaget som involverades.

Borgå stads ansvariga trädgårdsmästare Inkeri Tarkiainen säger att råttorna nog kommer att finnas kvar – i mindre eller större mängder. Därför vill hon påminna om fastighetsägarens ansvar.

- Det är alltid fastighetsägarens ansvar att bekämpa råttorna på egen tomt, säger Tarkiainen.