Hoppa till huvudinnehåll

Sibbobarn firar höstlov bland hästar och höns på bondgårdsläger - se bildspel

Två flickor står på var sida om en svart ponny.
Cecilia och Janica Jensen tycker att hästarna är det bästa med bondgårdslägret. Två flickor står på var sida om en svart ponny. Bild: Yle/Max Kivivuori bondgårdar,ponny,barn (åldersgrupper),höstlov,Cecilia Jensen

På torsdagsmorgonen anlände ivriga Sibbobarn till bondgården Hevostoiminta Minteli i Orimattila. Här ska de övernatta fram till lördag och bekanta sig med vardagen bland gårdens djur.

- Vi får sköta om hästar, hundar, katter, får och hönor, berättar 9-åriga Cecilia Jensen.

Hon och systern Janica Jensen är vana med djur. De har både kor, katter och kaniner hemma i Paipis.

Under torsdagen har barnen redan fått bekanta sig med en häst, höns och får.

- Med hästarna får vi ta bort kakkan och allt det, säger Janica Jensen.

Flickorna tycker att det är roligt att mocka hästbajs.

- Jag vet inte varför, men det är, säger Janica och fnittrar till.

Systrarna Jensen ser mest fram emot att klappa hundar och umgås med hästar. De tycker att det är roligt att vara på bondgårdsläger under höstlovet.

- Vi gör samma sak som hemma: sköter om kossor, katter och kaniner, säger Janica Jensen.

De tycker ändå att bondgårdens hästar är roligare än korna hemma, fast å andra sidan så går korna att mjölka.

- Det är roligt att mjölka för man får sätta maskiner på kossorna, säger Janica Jensen.

Populärt läger i repris

Det här är andra gången som kommunens ungdomstjänster ordnar bondgårdsläger på gården. Idén dök upp i somras eftersom ungdomsledaren Minttu Rantanen råkar känna gårdens ägare.

Det första lägret ordnades under sommaren och var populärt, så man bestämde sig för att köra en favorit i repris under höstlovet.

- Det är en fin bondgård och Ritu och Piia som arbetar med bondgården har arbetat med barn och unga tidigare, säger Saska Sarnikorpi, specialungdomsledare på Sibbo kommun.

Det här har ju varit vardag för många finländare för inte så länge sedan, men nuförtiden är det inte längre bekant för så många― specialungdomsledare Saska Sarnikorpi

Lägret är avsett för alla lågstadie-elever från Sibbo. De flesta av barnen är bekanta med djur sedan tidigare, men det var inget krav.

Sarnikorpi tycker att det är viktigt att veta hur det går till på en bondgård eftersom allt fler nuförtiden bor i städer och kommer allt längre ifrån naturen.

- Det här har ju varit vardag för många finländare för inte så länge sedan, men nuförtiden är det inte längre bekant för så många, säger Sarnikorpi.