Hoppa till huvudinnehåll

Ständig rehab och underhåll är vad som gäller för Stina Nilsson – lårskadan hon drog på sig i januari "kommer aldrig läka ihop"

Stina Nilsson ropar ut sin glädje efter VM-guld i Seefeld.
Stina Nilsson säger att hon är i skick och skadorna är under kontroll trots allt. Stina Nilsson ropar ut sin glädje efter VM-guld i Seefeld. Bild: imago images / Eibner Europa/ All Over Press Stina Nilsson

Stina Nilsson som tog två guld och ett silver i VM i Seefeld fick kämpa hårt för att över huvudtaget kunna delta. Nu berättar hon att hon kommer få kämpa resten av karriären. Under ett träningsläger i Idre berättar Nilsson för nyhetsbyrån TT att lårskadan hon drog på sig i Otepää aldrig kommer läka helt.

Det var i världscupen i Otepää som skadan var framme. I spurtstriden precis vid målsträcket drog Nilsson på sig en lårskada.

Från första början verkade det handla om en muskelsträckning – men det skulle visa sig vara något mycket värre. Något som hon ännu i dag och också i framtiden får fortsätta kämpa med.

– Muskeln var helt av och rehaben låg på ett år. Ortopeden gav mig noll procents chans till start.

– Jag kom till ortopeden i Stockholm och fick se min röntgen. Han pekade på det vita och sade att det var muskeln. Den upphör här och sedan är det tomt och sedan kommer det här igen, berättade Nilsson i Skavlan i april.

Maja Dahlqvist och Stina Nilsson.
Stina Nilsson tog bland annat guld i sprintstafetten i Seefeld. Maja Dahlqvist och Stina Nilsson. Bild: Sergei Bobylev/All Over Press Maja Dahlqvist,Stina Nilsson

Trots det lyckades Nilsson ställa sig på startsträcket i Seefeld – och ta hem två guld och ett silver.

Men skadan har inte försvunnit någonstans avslöjar hon nu.

– Skadan är under kontroll just nu. Men det är absolut så att jag måste underhålla och göra bra styrketräning så att den håller sig i skick, säger Nilsson enligt SVT.

– Jag måste ju se till att jag är stark runtomkring i och med att den aldrig kommer att läka ihop.

Öppna Instagram-inlägget

Nilsson "ger pisk" åt herrlandslaget i Idre

Stina Nilsson är som bäst på träningsläger i Idre. Men inte med de andra landslagsdamerna, utan med herrlandslaget.

Efter att ha dragit på sig en revbensskada i somras valde hon att Idre är ett bättre ställe för rehabilitering än Val Senales i Italien dit damlandslaget åkte.

– I Val Senales är man väldigt låst och om det kommer snö så kan man inte åka rullskidor och så. Så det här är ett säkrare alternativ för mig att åka hit, berättar Nilsson för SVT.

Samtidigt intygar hon att hon inte känner av skadan som uppkom efter en "jätteklantig" situation på en löprunda.

Enligt det svenska skidlandslagets Lars Selin var hon dessutom väldigt nöjd över hur förra höstens förberedelser gick, då också på hemmaplan. Och inte heller herrlandslaget har något emot att hon är med dem i Idre – tvärtom:

– Hon ger oss pisk, säger Calle Halfvarsson till Expressen.

– Jag tror det är därför hon är här i Idre. De har värvat över henne till herrlaget nu, så att vi ska lyfta oss.

Läs också