Hoppa till huvudinnehåll

Storbritannien och EU har enats om ett skilsmässoavtal – avtalet fick också grönt ljus av EU-ledarna

EU och Storbritannien har enats om ett förslag till utträdesavtal. Chefsförhandlaren Michel Barnier presenterade innehållet i avtalet vid en presskonferens i Bryssel.

Bryssel

Enligt Barnier bidrar avtalet till att skapa juridisk säkerhet kring det brittiska utträdet. Bland annat kommer man att införa en övergångsperiod som sträcker sig till slutet av 2020.

Under övergångsperioden kommer relationen mellan EU och Storbritannien vara oförändrad, även om landet formellt lämnar unionen.

I avtalet ingår ett nytt protokoll för Irland och Nordirland. I det 64-sidor långa protokollet fastställs hur Nordirlands position kommer att vara efter brexit.

Protokollet utgår från att Nordirland fortsättningsvis kommer att förbli en del av det brittiska tullområdet, samtidigt som man kommer att rätta sig efter en stor del av EU:s regler för den inre marknaden för varor och livsmedel.

Nordirland kommer även att omfattas av EU:s tullregler. I praktiken betyder det här att brittiska tariffer inte gäller för varor som importeras till Nordirland, trots att landet hör till det brittiska tullområdet.

Syftar till att undvika en hård gräns på Irland

Åtgärderna syftar till att försäkra sig om att det inte inrättas nya gränshinder mellan Nordirland och republiken Irland.

Arrangemanget ersätter "nödlösningen" i det tidigare förslaget till utträdesavtal där Storbritannien i sin helhet hade följt EU:s regler för tullar och den inre marknaden tills man kommit överens om ett alternativt sätt för att lösa den irländska gränsfrågan.

Enligt Barnier har man varit tvungna att söka exceptionella lösningar i ett mycket exceptionellt läge.

Europarådets ordförande Donald Tusk säger för sin del att "ett avtal är bättre än inget avtal alls", men att han önskat sig en annan situation.

Storbritannien eftersträvar frihandelsavtal och nolltariffer

I och med förändringarna i det irländska protokollet har Storbritannien möjlighet att sluta ett frihandelsavtal med EU.

Målet är ett avtal som utgår från nolltariffer mellan EU och Storbritannien. Parterna förbinder sig också till att upprätthålla gemensamma standarder vad konkurrens, statsbidrag, sociala frågor och sysselsättning, beskattning och miljöfrågor beträffar.

Tanken är att ingendera av parterna ska kunna dra kommersiell nytta genom att dumpa standarder inom dessa områden.

Det här framgår ur förslaget till ny politisk deklaration om det framtida förhållandet mellan EU och Strobritannien.

Framtida arrangemang kräver det nordirländska parlamentets samtycke

EU:s och Storbritanniens förhandlare har även enats om en mekanism som ger Nordirlands parlament det sista ordet gällande de regler som ska gälla i Nordirland på lång sikt.

I praktiken innebär det här att parlamentet har möjlighet att ta ställning till eventuella nya arrangemang då det gått fyra år sedan den överenskomna övergångsperioden mellan Storbritannien och EU avslutas.

Då kan parlamentet välja att fortsätta följa de befintliga reglerna eller rösta för att slopa arrangemanget. I så fall skulle de brittiska reglerna träda i kraft istället.

Johnson: Nu kan Storbritannien lämna EU

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson kommenterade utträdesavtalet vid en presskonferens tillsammans med kommissionsordföranden Juncker på eftermiddagen.

Enligt Johnson är avtalet mycket bra såväl för Storbritannien som för EU. Han säger att avtalet gör det möjligt för Storbritannien att lämna EU den 31 "helt och hållet."

Enligt Johnson är det nu upp till det brittiska parlamentet att se till att godkänna avtalet så att britterna kan gå vidare.

Kommissionsordföranden Juncker delar uppfattningen om att avtalet möjliggör ett brittiskt utträde i slutet av oktober.

- Vi har ett avtal och detta avtal innebär att det inte behövs några förlängningar.

Boris Johnson iklädd mörkblå kostym, vit skjorta och ljusblå slips.
Boris Johnson är nöjd Boris Johnson iklädd mörkblå kostym, vit skjorta och ljusblå slips. Bild: AFP / Lehtikuva Storbritanniens premiärminister,Boris Johnson

EU-ledarna godkände avtalet

Avtalet godkändes också av de övriga EU-ländernas ledare som samlades i Bryssel senare under torsdagen.

Nu måste avtalet ratificeras av såväl det brittiska underhuset som av EU-parlamentet.

Det är oklart om avtalet får stöd i det brittiska parlamentet. Det brittiska parlamentet ska ta ställning till uppgörelsen på lördag.

Intensiva förhandlingar har förts mellan EU-kommissionen och Storbritannien under de senaste dagarna och veckorna.

Boris Johnson har lovat att föra Storbritannien ut ur EU före den 31 oktober, med eller utan ett avtal.

Det brittiska underhuset har i sin tur stiftat en lag som förpliktar Johnson att anhålla om en förlängning av Storbritanniens EU-medlemskap om man inte lyckats enas om ett avtal tills den 19 oktober.

Nordirländska DUP stöder inte, Corbyn kritisk

Det är tillsvidare oklart om avtalsutkastet har det brittiska parlamentets stöd.

Nordirländska unionistpartiet DUP håller fast vid att man inte stöder det omförhandlade avtalet.

I ett pressmeddelande skriver DUP att söndagens omröstning i parlamentet endast är startskottet för en lång process som syftar till att driva igenom utträdesavtalet i underhuset.

Ledaren för Storbritanniens största oppositionsparti Labour Jeremy Corbyn säger att avtalet är sämre än det avtal som Johnsons föregångare förhandlade fram och som röstades ned av underhuset tre gånger.

Artikeln uppdaterad 17.10.2019 med information om EU-ledarnas godkännande av avtalet.

Läs mera:

Kommentar: Finns det någon väg ut ur brexitspiralen eller har vi fastnat i Groundhog day?

Har jag upplevt det här förr? Känslan av déjà vu är påtaglig då man följer diskussionen om det färska brexitavtalet, skriver Svenska Yles Europakorrespondent Rikhard Husu.