Hoppa till huvudinnehåll

USA:s kongress fördömde Trumps Syrienbeslut - Trump kallar Pelosi för "en mycket sjuk person"

Demokraternas minoritetsledare i senaten Chuck Schumer och representanthusets demokratiska majoritetsledare Nancy Pelosi talar vid ett podium. Pelosi har en klarblå kavaj, medan Schumer har en mörkblå kavaj, eller vad som ser ut att vara en kostymrock.
Demokraternas minoritetsledare i senaten Chuck Schumer och representanthusets talman Nancy Pelosi talade till journalister efter att de tågat ut från mötet med Trump. Demokraternas minoritetsledare i senaten Chuck Schumer och representanthusets demokratiska majoritetsledare Nancy Pelosi talar vid ett podium. Pelosi har en klarblå kavaj, medan Schumer har en mörkblå kavaj, eller vad som ser ut att vara en kostymrock. Chuck Schumer,Nancy Pelosi

En överväldigande majoritet av ledamöterna i representanthuset fördömde president Trumps beslut att överge kurderna och dra tillbaka de amerikanska styrkorna från norra Syrien. Efter omröstningen slutade ett möte i Vita huset med storbråk.

På onsdag kväll finsk tid röstade det amerikanska representanthuset med rösterna 354–60 för en resolution där man motsätter sig president Donald Trumps beslut att inte försvara de kurdiska trupperna i norra Syrien mot Turkiet, utan i stället dra tillbaka amerikanerna därifrån.

Resolutionen fick alltså stor uppslutning också bland republikanska ledamöter.

Strax efter omröstningen möttes ledande kongressledamöter, både republikaner och demokrater, med Trump i Vita huset för att diskutera situationen i Syrien.

Mötet slutade med att de ledande demokraterna marcherade ut. Enligt New York Times och nyhetsbyrån AP hade Trump då antytt att demokraterna gillar kurderna för att "det finns kommunister bland kurderna".

Därefter kallade han representanthusets demokratiska talman Nancy Pelosi för "en tredje klassens politiker".

Förolämpningarna haglar

Pelosi, senatens minoritetsledare Chuck Schumer (D) och representanthusets majoritetsledare Steny Hoyer (D) talade med journalister efter att de tågat ut från mötet med Trump.

Adjö, vi ses vid valurnorna.― Donald Trump

Pelosi sade sig tro att presidenten var upprörd över omröstningsresultatet och över att så många republikaner röstat för resolutionen.

- För han var skakad av det. Och det var därför vi inte kunde fortsätta mötet för han kunde inte förhålla sig till realiteterna, sade Pelosi.

- Det vi bevittnade från presidentens sida var en härdsmälta, sorgligt nog, tillade hon.

Men Trump använde också ordet "härdsmälta" för att beskriva Pelosis uppträdande under mötet.

"Nancy Pelosi behöver hjälp snabbt! Antingen har hon något fel "där uppe" eller så gillar hon bara inte vårt storslagna land. Hon fick en total härdsmälta i Vita huset idag. Det var väldigt sorgligt att följa med. Be för henne, hon är en mycket sjuk person", skrev Trump senare på Twitter.

Då de ledande demokraterna tågade ut ur mötet i Vita huset tog Trump avsked av dem med orden: "Adjö, vi ses vid valurnorna".

Trump till Erdoğan: Var inte en tuffing, var inte en dumbom

Trump har under de senaste dagarna försökt försvara sitt Syrienbeslut på många olika sätt. Bara under det senaste dygnet har han vid flera tillfällen sagt att kurderna "inte är några änglar" och att USA "betalade bra" för deras stöd i kampen mot IS.

Han har också förnekat att han skulle ha givit Turkiet grönt ljus för militäroperationen mot kurderna i norra Syrien.

President Trump försvarade sitt Syrienbeslut också under den italienska presidenten Sergio Mattarellas besök i Vita huset på onsdagen.
President Trump försvarade sitt Syrienbeslut också under den italienska presidenten Sergio Mattarellas besök i Vita huset på onsdagen. President Trump försvarade sitt Syrienbeslut också under den italienska presidenten Sergio Mattarellas besök i Vita huset på onsdagen. Donald Trump

På onsdag kväll nämnde han också ett "kraftfullt brev" som han skickat till Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan i ärendet. Senare publicerades brevet av flera amerikanska medier. Bland andra New York Times.

Brevet är daterat den 9 oktober. Samma dag som den turkiska offensiven i norra Syrien inleddes och tre dagar efter att Trump beslutat att dra bort de amerikanska soldaterna från området.

I brevet uppmanar Trump Erdoğan att inte vara "en tuffing" eller "en dumbom".

"Låt oss göra en bra uppgörelse! Du vill inte bära ansvaret för att slakta tusentals människor, och jag vill inte bära ansvaret för att ha förstört Turkiets ekonomi – vilket jag kommer att göra", skriver Trump i brevet.

Han uppmanar Erdoğan att förhandla med SDF:s kurdiska befälhavare och säger att kurderna är beredda att göra stora eftergifter.

Trump avslutar brevet med "Var inte en tuffing. Var inte en dumbom".

Källor: AP, BBC, New York Times, Washington Post, Yle

Läs också