Hoppa till huvudinnehåll

Demonstranter och polis drabbade samman i Barcelona - Yles reporter: Jag har aldrig tidigare sett något liknande

Demonstration i Barcelona 18.10.2019
Mot kvällen blev det våldsammare i Barcelona. Demonstration i Barcelona 18.10.2019 Bild: Demonstration i San Vicenc dels Horts 18.9.2019 Spanien,Katalonien,demonstrationer

Över en halv miljon katalaner har demonstrerat i Barcelona mot den spanska centralregeringen. I det stora hela förlöpte protesterna lugnt, men under fredagskvällen drabbade unga maskerade demonstranter samman med polisen.

I den katalanska huvudstaden Barcelona har oroligheterna förvärrats under natten till lördag. Demonstranter har attackerat polisen med sten och fyrverkerier, och polisen har svarat med att skjuta gummikulor och tårgas.

Hundratusentals demonstranter - också familjer med barn - deltog i de massiva manifestationerna på fredagen. I det stora hela förlöpte protesterna lugnt, men under kvällen drabbade ändå unga maskerade samman med polisen.

Många demonstranter hade svept in sig i självständighets-"estelada"-flaggor, och ropade "självständighet!" och "Frihet för politiska fångar!"

Demonstration i Barcelona 18.10.2019
Demonstration i Barcelona 18.10.2019 Bild: LEHTIKUVA / AFP Pau Barrena Spanien,Katalonien,demonstrationer

Demonstranter mot polis i Barcelona 18.10.2019
Demonstranter mot polis i Barcelona 18.10.2019 Bild: EPA-EFE/All Over Press Spanien,Katalonien,demonstrationer

Myndigheterna stängde hemlighetsfull grupps hemsida

En spansk order gav på fredag kväll order om stängning av en hemlighetsfull katalansk protestgrupps webbsida i ett försök att få grepp om vilka det var som stod bakom de gatudemonstrationer som utmynnat i våldsamheter.

Uppmärksamheten har riktats mot gruppen Demokratisk Tsunami,
(Tsunami Democrático).

Demokratisk Tsunami - “tsunami democrático”

  • Demokratisk Tsunami, (Tsunami Democrático) är en kollektiv rörelse som dök upp för en månad sedan och som snabbt samlade ett stort antal följare på sociala medier.
  • Gruppen ordnade en jättelik demonstration på Barcelonas flygplats i måndags vilket ledde till att tiotals flyg måste ställas in.
  • Nu försöker myndigheterna på juridisk väg stänga av #Tsunamidemocratic Platform, eftersom de befaras främja brott, skriver polisen på Twitter.
  • Efter myndigheternas åtgärd flyttade gruppen omedelbart sin hemsida till en nya adress.
  • Demokratisk Tsunami säger sig inte vara våldsam, och anklagar myndigheterna för censur.
  • Gruppen har inte klargjort vem som är den drivande kraften bakom rörelsen.

Under veckan har människor tågat mot Barcelona från olika håll

Vägarna har under veckan fyllts med flaggviftande separatister som sedan onsdagen fredligt har marscherat mot den katalanska huvudstaden Barcelona.

En del demonstranter hade vandrat i tre dagar inom ramen för de "frihetsmarscher" som startade från städer runt om i Katalonien i nordöstra Spanien. De sammanstrålade i dag i Barcelona - en stad med cirka 1,6 miljoner invånare.

Vägar stängdes av för trafik för att ge rum för de anländande demonstranterna. Många demonstranter klädde sig i gult för att uttrycka sitt stöd för de fängslade katalanska separatistledarna.

  San Vicenc dels Horts 18.9.2019
San Vicenc dels Horts 18.9.2019 San Vicenc dels Horts 18.9.2019 Bild: LEHTIKUVA / AFP Pau Barrena Spanien,Katalonien,demonstrationer

De som marscherat in från andra städer förenade sig med studerande och arbetare som begett sig ut på gatorna under den 24 timmar långa generalstrejken.

Studenterna gick i strejk i går medan regionala fackföreningar utlyste en generalstrejk till i dag.

Hundratusentals katalaner har sedan onsdag tågat mot Barcelona där de skall delta i massiv, fredlig protest på fredag kväll
Hundratusentals katalaner har sedan onsdagen tågat mot Barcelona för att delta i en massiv demonstation på fredag kväll. Hundratusentals katalaner har sedan onsdag tågat mot Barcelona där de skall delta i massiv, fredlig protest på fredag kväll Barcelona,Katalonien,Spanien

Flyg har inhiberats, många tåg har stått stilla och butiker och fabriker håller stängt. Turistattraktionen Sagrada Familia i Barcelona tvingades stänga på grund av demonstranter som blockerade ingången.


En del aktivister blockerade motorvägar mellan Katalonien och Frankrike.

Självständighetsförespråkare anländer till Barcelona efter att ha marscherat från städerna Vic (70 km) och Berga (100 km)
Självständighetsförespråkare anländer till Barcelona efter att ha marscherat från städerna Vic (70 km) och Berga (100 km) Självständighetsförespråkare anländer till Barcelona efter att ha marscherat från städerna Vic (70 km) och Berga (100 km) Bild: AFP / Lehtikuva Spanien,Katalonien,demonstrationer

Ilska över högsta domstolens dom

Yles redaktör i Barcelona, Maija Salmi, säger att största delen av Barcelona lamslogs av generalstrejken och jättedemonstrationerna. Hon förundrades över de enorma mängderna demonstranter.

- Jag har aldrig tidigare sett något liknande, säger Salmi som har följt med ett flertal demonstrationer under årens lopp .

Maija Salmi konstaterar att alla demonstranter inte är självständighetsförespråkare. Väldigt många vill protestera mot högsta domstolens beslut i måndags att döma separatistledare till långa fängelsestraff.

Demonstration i Barcelona. På plakaten beskrivs längden på straff:  Längden är ungefär den samma för mord och våldtäkt som för en politisk protest.
Demonstration i Barcelona. På plakaten beskrivs längden på straff: Längden är ungefär den samma för mord och våldtäkt som för en politisk protest. Demonstration i Barcelona. På plakaten beskrivs längden på straff: Längden är ungefär den samma för mord och våldtäkt som för en politisk protest. Bild: Maija Salmi / Yle Spanien,Katalonien,Barcelona,demonstrationer

De massiva protesterna, som är de största i Spanien på flera årtionden, började i måndags efter att Spaniens Högsta domstol dömde nio katalanska separatistledare till långa fängelsestraff.

Det spanska fotbollsförbundet beslöt i går för säkerhets skull att skjuta fram El Clasico, det vill säga fotbollsmatchen mellan Barcelona och Real Madrid som skulle spelas i Barcelona den 26 oktober.

Demonstranter marscherar på en väg i San Vicenc dels Horts 18.10.2019
Demonstranter marscherar på en väg i San Vicenc dels Horts 18.10.2019 Demonstranter marscherar på en väg i San Vicenc dels Horts 18.10.2019 Bild: LEHTIKUVA / AFP Pau Barrena Spanien,Katalonien,demonstrationer

Spanien vill arrestera landsflyktige Puigdemont

Den landsflyktige katalanska separatistledaren Carles Puigdemont har samtidigt överlämnat sig till belgiska myndigheter efter att Spanien utfärdade en ny arresteringsorder mot honom.

Puigdemont överlämnade sig frivilligt på grund av arresteringsordern, men han avvisar ordern och säger att han kommer att kämpa mot utlämning till Spanien med hjälp av sina advokater.

Kataloniens förre regionpresident Carles Puigdemont flydde i oktober till Belgien där han fortfarande lever i exil
Spanien har utfärdat en ny arresteringsorder för Katalonien landsflyktige förre regionpresident Carles Puigdemont Kataloniens förre regionpresident Carles Puigdemont flydde i oktober till Belgien där han fortfarande lever i exil Bild: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ Carles Puigdemont,Katalonien

Den forna katalanska regionpresidenten var en av de drivande krafterna bakom Kataloniens omstridda folkomröstning år 2017.

Han flydde samma år till Belgien för att undvika åtal och rättegång i Spanien, medan nio av hans kolleger drogs inför rätta och dömdes i Madrid.

Källor: Reuters, AFP

Demonstranter anländer till Barcelona efter efter att ha marscherat från städerna Vic (70 km) och Berga (100 km)
Demonstranter anländer till Barcelona efter efter att ha marscherat från städerna Vic (70 km) och Berga (100 km) Demonstranter anländer till Barcelona efter efter att ha marscherat från städerna Vic (70 km) och Berga (100 km) Bild: LEHTIKUVA / AFP Josep Lago Spanien,Katalonien,demonstrationer

Polisen drabbade samman med demonstranter i Barcelona 18.10.2019
Senare på kvällen tog polisen i med hårdhandskarna i Barcelona. Polisen drabbade samman med demonstranter i Barcelona 18.10.2019 Bild: LEHTIKUVA / AFP Pau Barrena Spanien,Katalonien,demonstrationer