Hoppa till huvudinnehåll

En kräver tillstånd för att samla pengar, en annan förbjuder flaskinsamling – så gör kommuner i Sverige livet svårt för tiggare

Kvinna tigger på gata.
Tiggeriförbud har redan införts i en del länder i Europa, och diskuteras nu i några kommuner i Sverige. Bilden från Bryssel. Kvinna tigger på gata. Bild: Winfried Rothermel/ All Over Press tiggeri

Omkring ett dussin kommuner och städer i Sverige har infört eller kommer att införa någon form av tiggeriförbud. Besluten har anmälts till diskrimineringsombudsmannen.

Maria från Rumänien har den här gången varit i Sverige i några veckor, och ska åka hem i slutet av oktober. Hon sitter på sin väska utanför en mataffär på Lidingö. I pappmuggen ligger enstaka kronor.

Hemma väntar fyra barn, ett barnbarn och en mamma med diabetes. Det behövs pengar:

– För doktor, lite babykläder, skola, säger Maria.

Ger svenskarna pengar åt dig här?

– Lite grann, lite, en krona, två kronor.

Men för de sista veckorna i oktober får hon söka sig någon annanstans, för på Lidingö kan polisen be henne flytta på sig. Tiggeriförbudet gäller på tio allmänna platser och torg sedan några veckor tillbaka.

Olika former av begränsning: förbud och tillstånd

Det var med 26 röster för och 25 emot som Lidingö blev den första kommunen i Stockholms län som införde förbud mot tiggeri. Ett par veckor senare följde Täby och sedan Danderyd efter.

Täby valde att gå in för att också förbjuda "att opåkallat söka upp andra i syfte att insamla deras återvinningsmaterial" - det vill säga förbjuda aktiv insamling av pantburkar- och flaskor eller kläder.

Eskilstuna, i somras först ut med tiggeriförbud i Sverige, valde att börja kräva tillstånd på pengainsamling av dem som vill tigga, med hot om böter om de inte kan uppvisa ett sådant.

Främst moderatledda kommuner som förbjuder

En kartläggning hos Sveriges radio i augusti visade att tiggeriförbud införts eller med hög sannolikhet ska införas i tretton av Sveriges 290 kommuner.

Dessutom uppgav kommunstyrelseordförande i ytterligare 16 kommuner att begränsningar kan bli aktuella i framtiden.

Förutom Eskilstuna och Katrineholm som leds av socialdemokraterna är kommunerna som nu infört eller vill införa förbud moderatledda.

De har inte stört mig på nåt sätt. Ett förbud mot tiggeri känns hemskt. Jag skäms, faktiskt.― Inger Hallqvist, Lidingöbo sedan 80-talet om tiggeriförbudet på allmänna platser.

På Lidingö var tiggeriförbudet ett vallöfte i fjol, hos både Moderaterna, Lidingöpartiet och Kristdemokraterna. Även Sverigedemokraterna röstade för ett förbud. Centerpartiet, Liberalerna, Miljöpartiet, Socialdemokraterna och Vänsterpartiet röstade emot.

– Jag tycker det är mycket beklagligt att Lidingö går den här vägen, att man tar bort rättigheten att be om hjälp i stället för att hjälpa och stödja dem, säger Patrik Sandström hos Miljöpartiet på Lidingö.

Också motsidan lyfter hjälp till de drabbade som argument för förbudet:

– 2019 borde ingen behöva tigga i Sverige för att få sitt levebröd, säger Carl-Johan Schiller, Kristdemokraterna.

Men han tillägger:

– Det handlar också om att många Lidingöbor hört av sig och tycker det är otryggt.

Inget nationellt förbud i sikte

Hos Kristdemokraterna har det på lokalt plan funnits önskemål om att partiet ska driva tiggeriförbuden också på riksnivå. I dag är det bara Moderaterna och Sverigedemokraterna som gör det.

Något nationellt beslut mot tiggeri är inte aktuellt med den nuvarande regeringen, och förbuden har anmälts till både europeiska människorättsdomstolen och svenska diskrimineringsombudsmannen.

Det handlar också om att många Lidingöbor hört av sig och tycker det är otryggt. ― Carl-Johan Schiller, kristdemokrat om tiggeriförbudet

Kommunen Vellinge i Skåne fick i fjol sitt förbud mot passiv penninginsamling godkänd av Högsta förvaltningsdomstolen i Sverige. I onsdags gav också kammarrätten grönt ljus för förbudet i och med att det inte strider mot kommunallagen.

Kommuner som vill ta till andra åtgärder än så, som till exempel flaskinsamlingsförbudet i Täby, måste ännu få sina förbud prövade av länsstyrelsen.

Samtidigt prövas ett fall där tiggeriförbud anses bryta mot yttrandefriheten i Europadomstolen. Tiggeriförbuden i kommunerna i Sverige har dessutom anmälts till Diskrimineringsombudsmannen.

Tiggeriet minskar inte

Tiggerifrågan har delat svenskarna i flera år. De senaste åren har antalet tiggare trots regeringsmål om minskning inte avtagit, utan ligger på 4 500-5 000 i Sverige, rätt konstant.

– Det land de kommer från borde ta hand om dem, de lever ganska odrägligt här i Sverige, säger Peter Nyblad som promenerar över torget i Lidingö centrum.

Han välkomnar förbud. Inger Hallqvist, Lidingöbo sedan 80-talet, är av alldeles motsatt åsikt och bestört över beslutet.

– De har inte stört mig på nåt sätt.

Hur känns det att Lidingö är en av de få kommuner i Sverige som går in för ett förbud?

– Det känns hemskt. Jag skäms, faktiskt.

Rättelse 18.10 klockan 10.55: Den felaktiga uppgiften om vem som leder Sölvesborg har tagits bort. Kommunen leds av Samstyret som består av Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna, Moderaterna och Sölvesborg och Listerpartiet.