Hoppa till huvudinnehåll

Grail Quest i Åbo ett ypperligt tillfälle att krossa fördomarna om e-sport: "Ofta har föräldrar inte gett sporten en chans"

En ung man sitter med hörlurar och mikrofon på sig framför en dator på ett stort e-sportevenemang.
E-sport är på stark frammarsch både nationellt och internationellt. En ung man sitter med hörlurar och mikrofon på sig framför en dator på ett stort e-sportevenemang. Bild: Joel Tainio e-sport,Counter-Strike: Global Offensive,Assembly

E-sport är sedan många år tillbaka en stor industri som omsätter stora belopp. E-sport brottas dock fortfarande med en rejäl utmaning i att försöka lyckas övertyga alla spelande barn och ungdomars föräldrar om sportens förträfflighet.

Den här helgen ordnas e-sportevenemanget Grail Quest i Kuppis bollhall i Åbo.

– Som e-sportevenemang i Finland är Grail Quest definitivt ett av de största och det är också väldigt bra organiserat, säger e-sportambassadören John Kronberg.

Förra året lockade dataspelsevenemanget runt 2 000 personer.

– Bollhallen är alldeles ypperlig för det här evenemanget. Här finns ett skilt mässområde, LAN-område och en väldigt fin scen för elitmatcherna.

E-sportambassadören John Kronberg i samband med Grail Quest i Åbo.
E-sportambassadören John Kronberg. E-sportambassadören John Kronberg i samband med Grail Quest i Åbo. Bild: Yle / Peter Karlberg Grail Quest,E-sportambassadören John Kronberg i samband med Grail Quest i Åbo.

E-sport är en sport som är på stark frammarsch, både nationellt och internationellt. John Kronberg ger sin syn på sportens ökande popularitet.

– Det är väldigt intressant att både spela och följa med. Det handlar också om en grupp som börjar ha köpkraft, därför är det uppenbart att det börjar välla in pengar i sporten. Allt det här medför också större och större evenemang. För många är e-sport också en livsstil.

"Föräldrar borde passa på och komma hit"

Arrangörerna ser Grail Quest som en fin möjlighet för föräldrar att få en inblick i sina barns hobby. Tidigare år är det främst skolelever i åldern 12-18 år som har besökt evenemanget som nu ordnas för tredje gången.

Som e-sportambassadör uppmanar John Kronberg tvivlande föräldrar att passa på att lära sig mer om fenomenet e-sport.

– Oftast är det föräldrar som tycker att deras barn spelar för mycket. Jag tycker föräldrar därför ska passa på och komma hit och se hur det går till. Ofta har föräldrarna inte gett e-sport en chans, alltså att verkligen försöka förstå sporten och vara intresserad av vad deras barn håller på med.

En extra krydda för besökarna i år är Finnish Esports League Counterstrike-finaler, där landets fyra bästa lag gör upp om 40 000 euro.

Finnish Esports League Counterstrike-finaler avgörs under Grail Quest i Åbo.
Finnish Esports League Counterstrike-finaler avgörs under Grail Quest. Finnish Esports League Counterstrike-finaler avgörs under Grail Quest i Åbo. Bild: Yle / Peter Karlberg Grail Quest,Finnish Esports League Counterstrike-finaler avgörs under Grail Quest i Åbo.

År 2010 grundades e-sportförbundet i Finland och sedan dess har sporten vuxit väldigt snabbt.

Ishockey är fortfarande den idrottsgren flest finländare tycker är intressant, men bland unga män är det e-sport som gäller.

53 procent av 18-29-åriga män uppger sig vara intresserade av e-sport.

Fakta: Vad är e-sport?

- Avser tävlingsverksamhet centrerad kring datorspel.

- Är på många sätt likt tävlan i organiserad idrott. Utövarna kan bli berömda och vinna stora pengavinster, sponsorer ställer sig bakom både enskilda tävlande och lag, och evenemangen sänds ut till en stor publik.

- För att bli bra måste utövaren dessutom lägga ned mycket energi och tid på träning.

- För att ett spel ska nå framgång som e-sport krävs att det har en relativt stor publik, är relativt enkelt att sätta sig in i och förstå samt att det har en hög högsta färdighetsnivå.

Källa: Nationalencyklopedin