Hoppa till huvudinnehåll

Hittekatter i Åbo märks med mikrochipp

Två kattungar ligger på en kudde, en är långhårig, grå med en gul fläck i pannan och den andra svart och vit.
Hittekatter med mikrochipp hittar lättare hem. Två kattungar ligger på en kudde, en är långhårig, grå med en gul fläck i pannan och den andra svart och vit. Bild: Christoffer Westerlund / Yle upphittade djur,Barösund,Ingå,hemlösa katter,katter,katt,johan holmberg

Vid Åbo sköter man årligen omkring 600 katter, men i fjol hittade bara 125 tillbaka till sina ägare. Av dem hade 14 ett mikrochipp.

Av alla djur som sköts på djurhemmet kräver bortsprungna katter mest resurser.

Därför har byggnads- och tillståndsnämnden i Åbo beslutat att hittekatter ska förses med mikrochipp i samband med att de överlåts till ägaren. Proceduren kräver ändå ägarens tillåtelse.

Att märka en katt med mikrochipp kostar cirka 10 euro, men kostnaderna blir mycket högre om katten sköts om på djurhemmet.

Ett mikrochipp är bra att ha också i de fall då det är oklart vem som är den rätta ägaren.

Mer än tusen djur sköts årligen på Åbo djurhem

I Åboregionen förs alla upphittade sällskapsdjur till Åbo stads djurhem. Kommunerna som Åbo har gjort samarbetsavtal med är Gustavs, Lundo, Masku, Nådendal, Nousis, Pargas, Pemar, Reso, Rusko, Sagu, S:t Karins, Tövsala och Vemo.

Igelkott på djurhem.
Skadade igelkottar bor emellanåt på Åbo djurhem, innan de kan släppas ut i naturen igen. Igelkott på djurhem. Bild: Yle/Lotta Sundström igelkott på åbo djurhem

Djurhemmet tar årligen hand om cirka 300 hittehundar, 600 katter och tiotals små sällskapsdjur: mest burfåglar, kaniner och smågnagare.

Dessutom förs årligen hundratals vilda djur till djurhemmet, djur som är utsvultna eller skadade.