Hoppa till huvudinnehåll

IFK Mariehamn satsar på svenskt kunnande – tränare med erfarenhet från superettan tar över efter Peter Lundberg

Peter Lundberg sitter på IFK Mariehamns bänk
Peter Lundberg lämnar IFK Mariehamn efter den här säsongen. Peter Lundberg sitter på IFK Mariehamns bänk Bild: Matti Raivio/All Over Press fotboll,Peter Lundberg,IFK Mariehamn

Lukas Syberyjski, det är namnet på IFK Mariehamns nye tränare. Syberyjski tränade senast IK Frej i svenska superettan. Han är en ung, modern och intelligent tränare, säger klubbdirektören Peter Mattsson.

I september blev det klart att IFK Mariehamn får se sig om efter en ny tränare till nästa säsong. Peter Lundberg som tränat ligaklubben de senaste åren lämnar sitt jobb för att bli förbundskapten för Finlands U19-landslag.

Nu har IFK Mariehamn hittat Lundbergs efterträdare. Tidigare medieuppgifter har bland annat pekat ut Christian Järdler och Teemu Eskola som tänkbara alternativ men det blir i stället svensken Lukas Syberyjski.

Syberyjski, 38, tränade senast IK Frej i superettan men fick gå från klubben i somras. Han har tidigare också tränat Hammarbys U19-lag och AIK:s akademilag.

– Han är en ung, modern och intelligent tränare. Han känner till hur det är att jobba i en mindre klubb med allt vad det innebär från sin tid i IK Frej och det gör att han passar väl in i IFK:s värdegrund, säger klubbdirektören Peter Mattsson i ett pressmeddelande.

Syberyjskis kontrakt är tvåårigt och han inleder sitt nya jobb efter årsskiftet.

– Vi tror att det är rätt att satsa på en ung och lovande tränare som har höga ambitioner och stor energi. Vi tror att han kan ha minst samma utveckling som till exempel ”Lundis” haft i IFK.

– Med Lukas som ny tränare för laget är det nu också enklare att bygga vidare med resten av tränarstaben samt spelartruppen vilket är nästa prioriterade område, säger Mattsson.

Tauriainen tar över RoPS – Honkavaara aktuell för SJK

Även RoPS kommer att ha en ny chefstränare nästa säsong. Vesa Tauriainen som senast tränat klubbens reservlag tar över efter Pasi Tuutti med ett tvåårigt kontrakt.

Tuutti som tog över laget i maj då Toni Koskela flyttade till HJK har tidigare meddelat att han inte är intresserad av att stanna kvar på posten efter den här säsongen.

Helsingin Sanomat skriver också att det är Jani Honkavaara som blir tränare för SJK nästa säsong. Honkavaara som just nu är inblandad i guldstriden med KuPS kommer inte att stanna kvar i klubben efter säsongen.

Enligt tidningen kommer SJK att gå ut med namnet på nästa tränare efter att säsongen är slut. Den här säsongen har Alexej Eremenko och Brian Page tränat laget.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport