Hoppa till huvudinnehåll

Kommentar: Finns det någon väg ut ur brexitspiralen eller har vi fastnat i Groundhog day?

Porträtt av Rikhard Husu mot en bakgrund av Storbritannien flagga, EU:s flagga och parlamentsbyggnaden i London till vänster på bilden.
Rikhard Husu, Svenska Yles Europakorrespondent, reflekterar över senaste nytt angående brexit. Porträtt av Rikhard Husu mot en bakgrund av Storbritannien flagga, EU:s flagga och parlamentsbyggnaden i London till vänster på bilden. Bild: Yle Brexit,Kommentar,rikhard husu

Har jag upplevt det här förr? Känslan av déjà vu är påtaglig då man följer diskussionen om det färska brexitavtalet, skriver Svenska Yles Europakorrespondent Rikhard Husu.

I filmen Groundhog day spelar den amerikanska skådespelaren Bill Murray en tv-meteorolog som tvingas leva om samma dag om och om igen.

Något snarlikt måste brexitförhandlaren Michel Barnier känna av då det gått tre och ett halvt år gått sedan folkomröstningen där britterna valde att lämna unionen.

Förhandlingarna har förts i god anda. Bollen ligger hos britterna. Vi beklagar att Storbritannien valt att lämna EU, men vi respekterar beslutet.

Och så vidare.

Inte undra på att det blev stor uppståndelse då det på torsdag förmiddag klarnade att de förhandlande parterna enats om ett reviderat utträdesavtal för Storbritannien.

Den officiella brexitliturgin torde vid det här laget vara bekant såväl för journalister och politiker som för nyhetskonsumenter.

Då de politiska positionerna i Storbritannien varit låsta har skytteltrafiken av delegationer mellan London och Bryssel framstått som ett märkligt spel för gallerierna.

Inte undra på att det blev stor uppståndelse då det på torsdag förmiddag klarnade att de förhandlande parterna enats om ett reviderat utträdesavtal för Storbritannien.

Chefsförhandlaren Michel Barnier verkade tala från hjärtat då han sade att avtalet gjorts upp i samarbete mellan bägge parter och att en fortsatt fredlig utveckling på Irland varit en ledstjärna för de förhandlande teamen.

Minst lika nöjd verkade premiärminister Boris Johnson som hållit vad han lovat då han tillträdde som premiärminister i slutet av juni: att omförhandla utträdesavtalet och att avskaffa den i Storbritannien illa omtyckta backstop-nödlösningen.

Ledarna för de återstående 27 EU-länderna hade inga problem med att godkänna avtalet efter att först ha hört Johnson själv i samband med det pågående toppmötet i Bryssel.

Eu-toppmöte. Politiker sitter vid ett cirkelformat bord.
EU-ledarna sade ja till avtalet. Eu-toppmöte. Politiker sitter vid ett cirkelformat bord. Bild: AFP / Lehtikuva toppmöten,Europeiska unionen

Toppmötet i Bryssel är ändå som en barnlek jämfört med den grillning som väntar Johnson i London på lördag.

Då klarnar det om Johnson verkligen lyckas samla en majoritet bakom det nya avtalet.

Utgångsläget är utmanande. Stödet från de egna konservativa leden räcker inte till för att trygga en majoritet i parlamentet.

Skotska självständighetspartiet SNP har meddelat att man röstar mot avtalet, arbetarpartiet Labour är djupt skeptiskt.

Nordirländska unionistpartiet DUP gick likaså ut med att partiet inte kan stöda avtalet i sin nuvarande form.

På lördag klarnar det om Johnson är mer framgångsrik än sin föregångare.

Att vinna över underhuset visade sig vara en övermäktig uppgift för Boris Johnsons föregångare Theresa May. Tre misslyckade försök att driva igenom utträdesavtalet satte punkt för Mays period som premiärminister.

På lördag klarnar det om Johnson är mer framgångsrik än sin föregångare.

Om underhuset röstar ned avtalet står valet åter mellan ett avtalslöst utträde eller en förlängning av det brittiska medlemskapet.

Låter det bekant? Samma val som EU-ledarna och britterna stod inför i mars och april då det ursprungliga brexitdatumet sköts fram i två repriser.

Finns det någon väg ut ur brexitspiralen eller har vi fastnat i Groundhog day?