Hoppa till huvudinnehåll

Landskapets riksdagsledamöter: Satsa budgetpengar på entimmeståget och Skärgårdshavet

En brunspräcklig ejderhona går på en solig klippa.
Riksdagsledamöter vill värna om alla i Egentliga Finland. En brunspräcklig ejderhona går på en solig klippa. Bild: Yle/Nora Engström Bengtskär,fyrar,Skärgårdshavet,skärgårdar,hav,sommar,Kimitoön,ejder,sjöfågel

Entimmeståget och en satsning på att förbättra tillståndet i Skärgårdshavet - det vill riksdagsledamöterna i Egentliga Finland att staten satsar pengar på år 2020.

Egentliga Finland har 17 riksdagsledamöter.

I sitt gemensamma förslag yrkar gruppen på ett anslag på 50 miljoner euro i budgeten 2020 för att påbörja arbetet med entimmeståget mellan Åbo och Helsingfors.

I praktiken skulle pengarna användas för byggstarten av stadsbanan i Esbo.

Enligt samarbetsgruppens ordförande Ilkka Kanerva (Saml) är entimmeståget inget regionalt projekt, utan skulle underlätta pendlingen för 1,5 miljoner finländare i södra Finland.

Ilkka Kanerva eduskunnassa 12.9.2019
Samlingspartiets Ilkka Kanerva är ordförande för samarbetsgruppen. Ilkka Kanerva eduskunnassa 12.9.2019 Bild: Pekka Tynell / YLE riksdagsledamöter,riksdagen,Ilkka Kanerva,Samlingspartiet

- Det skulle också uppmuntra fler att välja tåg framom bilen, säger Kanerva i ett pressutskick.

Dessutom yrkar riksdagsledamöterna på ett tilläggsanslag på 10 miljoner euro i nästa års budget till åtgärder som minskar på övergödningen i Skärgårdshavet.

- Näringsutsläppen är de högsta inom Östersjön, men satsningarna för att åtgärda det här är fortfarande otillräckliga. Omständigheterna i sydvästra Finland, såsom de sluttande åkermarkerna ökar på fenomenet. Men det ger också möjligheter till effektiva åtgärder vid avrinningsplatserna i Skärgårdshavet, fortsätter Kanerva.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland