Hoppa till huvudinnehåll

Morgonkollen: Ett initiativ om att konvertera bensinbilar till gasbilar väcker intresse, omkring ett dussin städer i Sverige har förbjudit eller kommer förbjuda tiggeri

Kvinna sitter i en trappa utomhus och tigger. En annan kvinna går förbi.
Omkring ett dussin kommuner och städer i Sverige har infört eller kommer att införa någon form av tiggeriförbud. Kvinna sitter i en trappa utomhus och tigger. En annan kvinna går förbi. Bild: Minko Chernev utstötta,tiggare,tiggeri,fattigdom,Uteliggare,hemlösa,bostadslöshet,utanförskap,ensamhet,fattig

Vi uppdaterar dig med nattens och morgonens nyheter.

Inrikes

Uppsägningarna vid nyhetsbyrån SPT var veckans stora finlandssvenska nyhet. Men varför ska en helt vanlig nyhetskonsument bry sig? Vi förklarar!

Vasabon Sören Hedvik har startat ett initiativ på Facebook för att hitta bilägare som tillsammans vill konvertera sina bensinbilar till gasbilar. Responsen har varit positiv, men i hela landet har knappt 200 personer nappat på statens konverteringsstöd på 1 000 euro.

Utrikes

Omkring ett dussin kommuner och städer i Sverige har infört eller kommer att införa någon form av tiggeriförbud. Tiggerifrågan har delat svenskarna i flera år, och besluten har anmälts till diskrimineringsombudsmannen.

I går kväll enades EU och Storbritannien om ett förslag till utträdesavtal. Det är ändå tillsvidare oklart om avtalsutkastet har det brittiska parlamentets stöd. Vår Europakorrespondent Rikhard Husu frågar sig ifall det finns någon väg ut ur brexitspiralen över huvud taget.

Väder

I landets södra och mellersta delar är det ostadigt. I Lappland snöar det.

I landets södra och mellersta delar är det mulet och lokalt regn eller duggregn samt dis. I norr molnigt och regn som kan vara snöblandat.

Dagens högsta temperatur är mellan 5 och 10 grader, i norr mellan -5 och +3 grader.

Väglaget är dåligt i norra och mellersta Finland på grund av snöfall eller snöblandat regn.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes