Hoppa till huvudinnehåll

TPS intygar: Tränaren Kaskinens jobb är inte hotat – hoppas vända på urusla trenden borta mot Sport

Kalle Kaskinen.
Kalle Kaskinen kommer inte att sparkas, säger TPS vd. Kalle Kaskinen. Bild: Tomi Hänninen Kalle Kaskinen,TPS (ishockey herrar)

Åbolaget TPS har varit en av de största besvikelserna så här långt under ishockeyligasäsongen 2019/20. Men klubben tror fortfarande på att Kalle Kaskinen är rätt man för att få skutan att vända. Vi kan inte vara rädda, manar tränaren för Yle.

Tre segrar. Nio förluster.

Nej, TPS inledning på säsongen har inte varit någon dans på rosor. I de matcher Åbolaget har förlorat har TPS släppt in 20 mål och endast gjort sju.

Det är ett saldo som inte håller någon form av mått.

– Förstås har det lett till ångest. Vi har varken vunnit eller gjort mål. Då är det fullständigt mänskligt att det blir ångestfullt, säger lagkaptenen Lauri Korpikoski för Yle.

Domare lugnar ner Lauri Korpikoski.
Lauri Korpikoski. Domare lugnar ner Lauri Korpikoski. Bild: Tomi Hänninen Lauri Korpikoski,TPS (ishockey herrar)

– Men samtidigt är det bra att vi visar hur vi känner. Det skulle vara värre ifall vi inte brydde oss. Stämningen i laget är riktigt bra just nu med tanke på omständigheterna, tillägger han.

Längsta förlustsviten på tre år

Den senaste matchen, på tisdagskvällen, resulterade i en tung 1–4-förlust mot KooKoo. På onsdagen nollade laget situationen under ett möte.

Nu fokuserar laget istället på att våga spela.

– Vi gick igenom saker och ting på ett ärligt sätt och började lägga grunden för något nytt. Vi kan inte tänka på saker som rädsla eller tvång. Vi kan inte vara rädda för att förlora. Vi kan inte känna att vi måste vinna matcher, säger tränaren Kalle Kaskinen.

– Vi måste känna att vi kan kämpa oss ur det här tillsammans och att vi faktiskt vill göra det, poängterar han.

TPS-spelare rättar till hjälmen.
Säsongen har varit tung för TPS. TPS-spelare rättar till hjälmen. Bild: Tomi Hänninen TPS (ishockey herrar)

För Kaskinens del är den pågående säsongen den tredje som chefstränare för TPS. De tidigare säsongerna har sett helt annorlunda ut.

För två år sedan var den längsta förlustsviten tre matcher lång. Året efter det förlorade TPS som mest fem matcher på raken.

Nu har Åbolaget förlorat sex i svit.

Läge att kicka tränaren? Det tycker fansen, som visat sitt missnöje upprepade gånger under den pågående ökenvandringen.

Men lagledningen håller inte med.

– Vi har inte tappat tron en endaste gång under de här veckorna. I idrott finns det alltid upp- och nedförsbackar. Just nu är vi i en nedförsbacke. Jag är bombsäker på att uppförsbacken och segrarna kommer snart, säger HC TPS vd Santtu Jokinen.

Kaskinen känner också att han har ledningens tillit.

– Vi har ärligt gått igenom det som gått dåligt. Kulturen inom TPS är att diskutera. Jag tror starkt på att vi gör det här jobbet tillsammans, säger han, men tillägger:

– Som chefstränare bär jag ändå ansvaret i sista hand. Det försöker jag inte kringgå på något sätt.

Rantanen och Kakko har gett ett falskt sken, säger experten

Frågar man Yle Urheilus ligaexpert Marko Tuulola har TPS problem djupa rötter. Enligt honom har juniorarbetet nämligen varit undermåligt i flera år redan, men det är något som klubben sopat under mattan.

– Att enstaka stjärnor som Mikko Rantanen och Kaapo Kakko dykt upp innebär inte att juniorstigen skulle producera på ett bredare fält. Att de lyckats vaska fram stortalanger som den här duon är förstås fint, säger Tuulola och fortsätter:

– Men med tanke på att TPS har ensamrätt på att utveckla ligatalanger i ett så stort område som Åbotrakten så borde man kunna producera fram så många spelare att man kunde bygga sin stomme runt dem.

Mikko Rantanen, TPS, säsongen 2014-2015.
NHL:s bäst betalda finländare har rötterna i TPS. Mikko Rantanen, TPS, säsongen 2014-2015. Bild: Yle/Tomi Hänninen mikko rantanen

Men det har TPS inte lyckats med. Istället har man ändå lyckats locka tillbaka tidigare NHL-profiler som just Korpikoski.

Lagkaptenen tror att laget har det som krävs för att vända på trenden redan i kväll då TPS gästar Vasa Sport för ett bottenmöte i ligan.

– Vi har hela tiden trott på att resultaten kommer att infinna sig även om spelet inte alltid varit vackert att se på. Vi går tillsammans mot bättre resultat. Mycket av säsongen återstår ännu, säger han.