Hoppa till huvudinnehåll

Vasabo efterlyser bilister som vill konvertera sina bensinbilar till gasbilar: "Tillsammans kan vi kanske få ner kostnaderna"

Leende man utomhus.
Sören Hedvik vill hitta bilägare som kunde tänka sig att konvertera sina bensinbilar till gasbilar. Leende man utomhus. Bild: Yle / Anna Kurtén män,Sören Hedvik

Vasabon Sören Hedvik har startat ett initiativ på Facebook för att hitta bilägare som tillsammans vill konvertera sina bensinbilar till gasbilar. Responsen har varit positiv. I hela landet har knappt 200 personer nappat på statens konverteringsstöd på 1 000 euro.

Vasabon Sören Hedvik är inne på sin tredje fabrikstillverkade gasbil. För honom är det en ideologisk fråga att köra gasbil och att dessutom kunna tanka den med lokalproducerad biogas.

Härnäst vill han konvertera en bensinbil till gasbil, men han vill också få med andra likasinnade. Därför har han startat en kampanj på Facebook där han efterlyser folk som är intresserade av att byta till gasdrift.

- Folk får skriva in vad de har för bilmodell och så försöker vi göra en gemensam satsning. Genom att göra flera konverteringar på samma bilmodell samtidigt tycker man ju att man skulle få till stånd volymfördelar så att man skulle få ner det ursprungliga priset. Det är grundtanken med inlägget, säger Sören Hedvik, som till vardags arbetar på Wärtsilä.

Positiva reaktioner

Responsen har varit väldigt positiv, säger han.

- Folk har skrivit in sina bilmodeller och allmänt tyckt att det varit en bra ide. Det har varit väldigt roligt att få så bra feedback.

Hedvik hoppas att hans kampanj på Facebook ska bära frukt och leda till minst en serie konverterade bilar.

- Då är jag nöjd. Men förhoppningen är ju att det kunde bli något större.

Man ska vara ganska engagerad för att få till stånd en gaskonvertering som privatperson― Sören Hedvik

Hedvik har redan varit i kontakt med en bilverkstad i Vasa och hört sig för om att konvertera bilen till gasdrift.

- Jag fick känslan av att man ska vara ganska engagerad för att få till stånd en gaskonvertering som privatperson. Man ska fara och visa upp bilen eftersom konverteringen skräddarsys. Man ska mäta och kolla vad som passar i bilen.

Hedvik hoppas därför att det ska underlätta om man samlar ihop flera bilister med samma bilmodell.

Staten understöder gaskonvertering med 1 000 euro

I två år till betalar staten ut ett konverteringsstöd på 1 000 euro för den som konverterar sin bensinbil till gasbil. Men än så länge är det inte så många som nappat på erbjudandet.

Hittills har knappt 200 personer lyft konverteringsstödet, säger man vid Transport- och kommunikationsverket. År 2018 lyfte 102 personer stödet och fram till slutet av september i år hade 96 personer lyft stödet.

Äldre man tankar biogasbil.
Leif Åkers tankar sin biogasbil som han kört i fem år. Äldre man tankar biogasbil. Bild: Yle / Anna Kurtén Biogasdrivna fordon,leif åkers

Leif Åkers, vd på avfallsbolaget Stormossen, välkomnar Sören Hedviks initiativ.

- Det låter bra eftersom det finns för få gasbilar tillgängliga, åtminstone i Finland. Kan man konvertera bilen tycker jag det låter som en bra idé.

Konverterade bilar ingen vanlig syn

På Stormossen i Kvevlax finns en av två tankningsstationer för biogas i Österbotten. Konverterade gasbilar är ingen vanlig syn här, säger Leif Åkers, utan de flesta som har gasbil har köpt den fabrikstillverkad.

- Men då och då stöter man också på en konverterad bil.

Huruvida det lönar sig att konvertera sin bensinbil eller köpa en fabrikstillverkad gasbil beror lite på hur man använder bilen, säger Åkers.

- En nackdel med att konvertera bensinbil till gasbil jämfort med att köpa fabriktstillverkad gasbil är att bagageutrymmet minskar då gasflaskorna tar plats. Fördelen är att om du kör på ett område där det inte finns gas har du lika stor bensintank som tidigare, medan en fabriktstillverkad gasbil har en betydligt mindre bensintank som reserv.

Stormossen producerar idag biogas som räcker till för 5 000 tankningar i månaden. I dag används ändå bara tio procent av den kapaciteten, det vill säga man har ungefär 500 tankningar per månad.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten