Hoppa till huvudinnehåll

43 år lång väntan är över för KuPS – glädjefnatt i hela Kuopio efter kanonerna som säkrade efterlängtade guldet

KuPS firar sitt ligaguld.
KuPS-spelarna firar sitt ligaguld. KuPS firar sitt ligaguld. Bild: Lehtikuva Kuopion Palloseura,Fotbollsligan

På tre minuter avgjorde KuPS guldmatchen mot Inter. Ilmari Niskanen och Reuben Ayarna gjorde varsitt drömmål som numera har en given plats i klubbhistorien. När det gällde som mest säkrade KuPS guldet på snyggaste tänkbara sätt.

När Ari Lahti tog över som majoritetsägare i KuPS för tretton år sedan var det uttalade målet att föra laget tillbaka till toppen i finländsk fotboll.

Nu står Kuopioklubben högst upp och tittar ner på de andra. På lördagen säkrade KuPS sitt sjätte ligaguld genom tiderna.

Den här titeln är efterlängtad. En 43 år lång väntan på ett nytt guld tog nämligen slut efter 2–0-segern i seriefinalen mot FC Inter.

Hoppa över Twitterpostning

Ilmari Niskanen och Reuben Ayarna blev lördagens gigantiska, gula hjältar i Åbo. De prickade in varsitt drömmål som gör att hela Kuopio – både den stora tillresta KuPS-klacken och folkmassan som hade samlats i centrala Kuopio för att följa med dramatiken – har glädjefnatt.

– Det är helt otroligt. Vi slog alla konkurrenter, och vi spelade också en bra match i dag, säger Niskanen till Ruutu+.

Stor HJK-dominans – här är guldlagen på 2010-talet

2019: KuPS
2018: HJK
2017: HJK
2016: IFK Mariehamn
2015: SJK
2014: HJK
2013: HJK
2012: HJK
2011: HJK
2010: HJK

Visade pondus

För två veckor sedan brände KuPS sin första matchboll. En hemmaseger mot FC Honka hade säkrat titeln, men KuPS tvingades nöja sig med ett kryss.

Därför blev säsongens allra sista match helt avgörande. Ett kryss var tillräckligt för tabellettan KuPS, en seger var det enda som skulle räcka för tvåan Inter.

KuPS-fans firar.
En stor KuPS-klack fanns på plats i Åbo. KuPS-fans firar. Bild: All Over Press Kuopion Palloseura,Fotbollsligan

KuPS kom till den utsålda guldmatchen – över 9000 åskådare fanns på läktarna – med en stark höstform. Laget hade inte förlorat sedan i juli och visade pondus.

Gästerna hade en handfull ordentliga målchanser i första halvlek och försvaret lyckades dessutom hålla reda på Inters giftiga offensiva trio.

Avgjorde på tre minuter

Halvvägs var det ändå mållöst, och upplösningen på hela titelstriden kom i den sista halvleken.

Och när det väl avgjordes så small det bara till.

I den 51:a minuten tappade Inter bollen på egen planhalva, KuPS störtade framåt och Ilmari Niskanen fick bollen till vänster i straffområdet. Niskanen vände runt och prickade in 1–0 i bortre hörnet.

– Det är karriärens överlägset bästa känsla att få fira det här med våra underbara supportrar. De var vår tolfte spelare i dag, säger Niskanen.

Om Niskanens fullträff var snygg, var Reuben Ayarnas 2–0 några minuter senare en riktig pärla. Mittfältaren tog för sig och gick på skott från långt håll. Ayarnas distansavslut blev en kanon som satt i ena krysset.

Hoppa över Twitterpostning

Hoppa över Twitterpostning

På tre minuter punkterade KuPS titelmatchen. De sista ögonblicken av säsongen blev en defilering – och sedan bröt det stora segervrålet ut.

Vid sidlinjen kramade alla om tränaren Jani Honkavaara. Efter ett silver och ett brons krönte han sin tid i Kuopio med ett guld. Nu har Honkavaara gjort sitt i KuPS. En vackrare avslutning kunde han inte ha bett om.

KuPS Ilmari Niskanen firar.
Ilmari Niskanen med pokalen. KuPS Ilmari Niskanen firar. Bild: All Over Press Kuopion Palloseura,Ilmari Niskanen

Honka knep bronset

Bakom tätduon säkrade Honka bronset. Hemma i Esbo blev det en 3–0-seger mot IFK Mariehamn.

Ilves hade chansen att snuva Honka på bronset, men en 2–1-vinst mot HJK räckte inte. Honka och Ilves slutade på samma poäng, men bronset gick till Esbo tack vare bättre målskillnad.

Honka firar.
Honka avslutade den övre slutserien med att ta full pott. Honka firar. Bild: Lehtikuva FC Honka

I den nedre slutserien vann HIFK hemma mot RoPS och säkrade förstaplatsen. FC Lahti spelade 0–0 mot SJK och tog den andra platsen till Europa League-slutspelet.

Redan degraderingsklara VPS avrundade säsongen med att slå KPV. Karlebylaget tvingas kvala för sin ligaexistens mot TPS nästa vecka.

Europa League-playoff och kval – så avslutas säsongen

Europa League-playoff:

KuPS och FC Inter har säkrat Europaspel till nästa säsong. Dessutom går Ilves in i Europa League-kvalet tack vare sin cuptitel.

Den sista Europa League-platsen delas ut i ett slutspel. Där deltar FC Honka, HJK, IFK Mariehamn, FC Lahti och HIFK. Tabelltrean Honka är direktkvalificerat för finalen.

Kvartsfinaler (23 oktober): HJK–FC Lahti, IFK Mariehamn–HIFK.

Semifinal (27 oktober): HJK–IFK Mariehamn. HJK har hemmaplansfördel, eftersom laget som slutade högre upp i tabellen.

Final: Avgörs i ett dubbelmöte. Vinnaren i semifinalen inleder på hemmaplan mot Honka den 30 oktober. Söndagen den 3 november avslutas ligasäsongen med returmötet i Esbo.

Ligakvalet:

Ligaelvan KPV och division 1-tvåan TPS gör upp om ligaplatsen nästa vecka. Den 24 oktober (klockan 18.30) avgörs det första mötet i Åbo. Den 27 oktober (klockan 13.00) spelas returen i Karleby.

Fotbollsligan, sista omgången:

Övre slutserien:
FC Inter–KuPS 0–2 (0–0)
Mål: 0–1 Ilmari Niskanen, 0–2 Reuben Ayarna.

Ilves–HJK 2–1 (0–1)
Mål: 0–1 Eetu Vertainen, 1–1 Jair (str), 2–1 Tiemoko Fofana.

FC Honka–IFK Mariehamn 3–0 (1–0)
Mål: 1–0 Macoumda Kandji, 2–0 Borjas Martin, 3–0 Arlind Sejdiu.

Nedre slutserien:
SJK–FC Lahti 0–0

HIFK–RoPS 2–0 (1–0)
Mål: 1–0 Sakari Tukiainen, 2–0 Joel Mattsson.

KPV–VPS 2–3 (1–1)
Mål: 0–1 Steven Morrissey (str), 1–1 Adam Vidjeskog, 2–1 Harri Heiermann, 2–2 Jerry Voutilainen, 2–3 Samu Alanko.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport