Hoppa till huvudinnehåll

Boris Johnson skickade brev till EU där han anhåller om att skjuta upp brexit - men han vägrade att underteckna brevet

Premiärminister Boris Johnson i kostym och blå slips. Till höger en dörr.
Premiärminister Boris Johnson i kostym och blå slips. Till höger en dörr. Bild: ANDY RAIN/EPA Boris Johnson,Storbritannien

Det var meningen att det brittiska parlamentet skulle ta ställning till det nya utträdesavtalet, men det blev inte så. Vid midnatt skickade Johnson ett brev till EU där han anhåller om en förlängning av Storbritanniens medlemskap till den sista januari 2020.

Europeiska rådets ordförande Donald Tusk bekräftar att han fått ett brev från Johnson där han anhåller om en förlängning av Storbritanniens medlemskap.

Hoppa över Twitterpostning

I brevet citerar Johnson en lagmotion som underhuset godkände i september som förpliktar honom att ansöka om en förlängning av det brittiska medlemskapet. Johnson har inte undertecknat brevet.

Johnson har även skickat ett brev där han vidhåller att en förlängning av brexit vore ett misstag.

Nu kommer Tusk att konferera med EU-ledarna om hur EU ska förhålla sig till Storbritanniens ansökan.

Tilläggsförslag avgjorde saken till Johnsons nackdel

Under parlamentsdebatten om avtalet på lördag lade den obundna parlamentsledamoten Oliver Letwin fram ett tilläggsförslag som ledde till att den ursprungliga omröstningen inte kunde äga rum.

Letwins tillägg godkändes av parlamentet med rösterna 322 mot 306.

Marginalen var ändå inte så stor - 16 röster - och Johnson anses fortfarande ha en chans att få igenom sitt avtal. Ett nytt försök kommer kanske att göras redan på tisdag.

Parlamentsledamot Oliver Letwin
Oliver Letwin satt käppar i hjulet för Boris Johnson Parlamentsledamot Oliver Letwin Bild: PRU / AFP / - LEHTIKUVA Storbritannien,Storbritanniens parlament,Oliver Letwin

Parlamentet vill utesluta brexit under alla omständigheter

Förslaget syftade till att under alla omständigheter utesluta ett avtalslöst utträde den 31 oktober. Parlamentet är inte berett att godkänna avtalet innan alla delar av den tillhörande lagstiftningen godkänts.

Det här ledde till att Johnson blev tvungen att anhålla om att skjuta upp brexit - något som han genast sade att han inte tänker göra.

- Storbritannien lämnar EU som planerat den 31 oktober, sade Boris Johnson ändå inför parlamentet.

Parlamentariker krävde genast att premiärminister Boris Johnson ber EU om tilläggstid för brexit till den 31 januari 2020. Johnson svarade med att säga att han fortfarande försöker få till stånd brexit enligt den ursprungliga tidtabellen.

Enligt Johnson kommer regeringen nästa vecka att lägga fram lagstiftning som behövs för att brexit ska bli av den 31 oktober.

Oppositionens Corbyn nöjd

Ledaren för det största oppositionspartiet Labour, Jeremy Corbyn, sade efter omröstningen att han förstår att det råder frustration och trötthet visavi brexit, men att man inte kan rösta för ett avtal som är ännu sämre än det som parlamentet redan har röstat ner tre gånger.

Corbyn var nöjd med omröstningsresultatet och konstaterade att parlamentet klart har röstat för att inte krascha ut ur EU.

Han sade också att det är befolkningen som måste få sista ordet om brexit.

Stor brexitdemonstration i London 19.10.2019
EU-förespråkare marscherade i London 19.10.2019 Stor brexitdemonstration i London 19.10.2019 Bild: EPA-EFE/FACUNDO ARRIZABALAGA demonstrationer,Storbritannien,Brexit

Jublande EU-förespråkare samlades i London - krävde ny folkomröstning

Antibrexit-aktivister samlades i dag vid parlamentet i London, och glädjen var stor då de fick beskedet om omröstningsresultaten i parlamentet.

Tiotusentals EU-förespråkare från hela Storbritannien hade sökt sig till London med plakat, banderoller och flaggor.

Stor brexitdemonstration i London 19.10.2019
En bildskärm förmedlade brtexitbesked Stor brexitdemonstration i London 19.10.2019 Bild: EPA-EFE/HOLLIE ADAMS demonstrationer,Storbritannien,Brexit,London

En stor bildskärm hade monterats upp, och då omröstningsbeskedet kom var glädjen stor. Jubelrop fyllde luften efter att de blivit klart att parlamentariker hade tvingat regeringen att be EU om ytterligare tilläggstid för brexit.

Många såg beslutet i parlamentet som ett steg bort från brexit.


Demonstranter marscherade till parlamentet för att kräva en ny folkomröstning om brexit i hopp om att återkalla den planerade brittiska reträtten från EU.

Stor brexitdemonstration i London 19.10.2019
Stor brexitdemonstration i London 19.10.2019 Bild: EPA-EFE/VICKIE FLORES demonstrationer,Storbritannien,Brexit,London

- Den första folkomröstningen handlade om att hoppa på ett tåg utan en destination. Nu när vi har en destination behöver vi en andra folkomröstning, sade en av demonstranterna till nyhetsbyrån AFP.
Stor brexitdemonstration i London 19.10.2019
Stor brexitdemonstration i London 19.10.2019 Bild: EPA-EFE/VICKIE FLORES demonstrationer,Storbritannien,Brexit,London

Läs mera:

Videon är inte längre tillgänglig

Debatten gick het i det brittiska parlamentet – Boris Johnson förlorade avgörande brexitomröstning

Premiärminister Boris Johnsons förslag till nytt brexitavtal debatterades i parlamentet på lördagen.

Det så kallade Letwin-tillägget godkändes i underhuset vilket innebär att premiärminister Boris Johnson måste be om att datumet för brexit skjuts upp.

Läs mera:

Kommentar: Finns det någon väg ut ur brexitspiralen eller har vi fastnat i Groundhog day?

Har jag upplevt det här förr? Känslan av déjà vu är påtaglig då man följer diskussionen om det färska brexitavtalet, skriver Svenska Yles Europakorrespondent Rikhard Husu.

Kl. 01:35: Artikeln har uppdaterats med uppgiften att Johnsons brev till EU anlänt.

Källor: BBC, reuters, AFP

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes