Hoppa till huvudinnehåll

Brexit - följ med ett historiskt drama av episka mått!

Demonstration för och emot brexit utanför det brittiska parlamentet 9.9.2019
Demonstration för och emot brexit utanför det brittiska parlamentet den 9 september 2019. Demonstration för och emot brexit utanför det brittiska parlamentet 9.9.2019 Bild: Jenny Matthews / Alamy/All Over Press Storbritannien,Brexit,demonstrationer,Storbritanniens parlament

Vi är inne på det sista kapitlet av det stora brexit-eposet. Men misströsta inte. Det blir en uppföljare på denna dramatiska bestseller. För att förstå brexit måste vi ända bläddra till början, för mer än 500 år sedan, då de första brexit-fröna såddes djupt i den engelska leran. Följ med på en resa till brexits historiska rötter.  


En graf som går igenom Storbritanniens historia under olika årtionden. På 1940-talet tar andra världskriget slut och det brittiska imperiet börjar smulas sönder. Storbritannien är inte längre lika stort.
En graf som går igenom Storbritanniens historia under olika årtionden. På 1940-talet tar andra världskriget slut och det brittiska imperiet börjar smulas sönder. Storbritannien är inte längre lika stort. Bild: Miro Johansson / Yle Brexit
Tidslinje över brexitprocessen
Tidslinje över brexitprocessen Bild: Miro Johansson / Yle Brexit
Tidslinje över brexitprocessen
Tidslinje över brexitprocessen Bild: Miro Johansson / Yle Brexit
En graf som förklarar hur Storbritannien landade vid brexit. 2016 växer kritiken mot EU-vänliga premiärministern David Cameron. Han ordnar en folkomröstning om brexit och det blir samtidigt startprocessen för brexit. Åren 2016-2019 präglas av osäkerhet.
En graf som förklarar hur Storbritannien landade vid brexit. 2016 växer kritiken mot EU-vänliga premiärministern David Cameron. Han ordnar en folkomröstning om brexit och det blir samtidigt startprocessen för brexit. Åren 2016-2019 präglas av osäkerhet. Bild: Miro Johansson / Yle Brexit

Vill du förstå mer av vad brexit handlar om - lyssna på Nyhetspodden!


Johannes Tabermann och Carin Göthelid är Nyhetspoddens programledare.
Johannes Tabermann och Carin Göthelid är Nyhetspoddens programledare. Yle,Svenska Yle,poddar,carin göthelid